7-es cikkely - Varsó nem menekülhet

Publikálás dátuma
2018.01.29 19:25
Fotó: Shutterstock
Fotó: /

Támogatja az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága, hogy uniós eljárás kezdődjön Lengyelország ellen az EU Szerződés 7. cikkelye alapján. A testület sürgeti a 28 kormányból álló Miniszteri Tanácsot, mielőbb határozzon a procedúra megindításáról, amely a szavazati jog megvonásával is végződhet. A hétfő délután elfogadott állásfoglalásról a jövő hónapban vitatkozik és szavaz a képviselőtestület plenáris ülése.

Varsó ellen azért indulhat eljárás, mert az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy az országban súlyosan sérülnek a demokratikus értékek és a jogállami normák. Hogy van-e ilyen kockázat, azt a kormányoknak kell eldönteniük az EP egyetértésével, de a folyamat elindításához nincs szükség a képviselőtestület jóváhagyására. A tegnap megszavazott szöveg a szakbizottság nem kötelező erejű véleményét tükrözi.

Mint többször beszámoltunk róla, Magyarország ellen az Európai Parlament készül 7. cikkely szerinti eljárást kezdeményezni. Az erről szóló jelentés tervezete márciusban készülhet el.

2018.01.29 19:25

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07