Merkel a jövőt építi

Publikálás dátuma
2018.01.30 06:32
Mögöttem az utódom? - Merkel nagyon elégedett Kramp-Karrenbauerrel Fotó: AFP/John Macdougall
Fotó: /
Angela Merkel kiszemelte utódjelöltjét. Ha rajta múlna, Annegret Kramp-Karrenbauer lenne a CDU következő vezetője.

Megrekedtek a német koalíciós tárgyalások, méghozzá az egyik legkényesebb témában, a bevándorlás ügyében. Hétfő hajnali két óráig tárgyaltak a kereszténydemokraták, a Keresztényszociális Unió (CSU) képviselői és a szociáldemokraták arról, milyen engedményeket tegyenek azoknak a menekülteknek, akik Németország határain kívül rekedtek ugyan, de hozzátartozójuk már német területen tartózkodik. Bár a családegyesítésről előzetes megállapodás született a két héttel ezelőtti koalíciós egyeztetéseken, az SPD rendkívüli kongresszusán sok küldött további engedményeket követelt a menekültek számára. Megállapodás nem született ugyan a többórás eszmecserén, de a pártok hangsúlyozták: megegyezésre törekednek. „Intenzíven dolgozunk, s mindent elkövetünk a megoldásért” – közölte Michael Grosse-Brömer, a CDU politikusa. Az idő szorít, hiszen a Bundestag már csütörtökön szavaz arról: júliusig havonta ezer menekült hozzátartozó számára teszik lehetővé, hogy csatlakozzon a már Németországban élő családtagjához.

A tárgyalásokat elvileg vasárnapig kívánják lezárni, de hosszabbítás is elképzelhető. Sokakat legalább annyira érdekel a végső megállapodás szövege, mint az, kik lesznek az új kabinetben. A hírek szerint ugyanis az utolsó kancellári mandátumára készülő Angela Merkel utódlását készíti elő, s ez már a miniszteri tárcák elosztásánál érzékelhetővé válhat. Egyfajta átmeneti időszakot készít elő. Sokáig Ursula von der Leyent emlegették legesélyesebb utódjelöltjeként, ám már évekkel ezelőtt megromlott a kancellár és a CDU-n belül amúgy sem túl népszerű jelenlegi védelmi miniszter viszonya. Már 2013-ban elvesztette Merkel bizalmát, mert akkor még munkaügyi miniszterként a Bundestagban a női kvóta bevezetéséért kardoskodott – a kancellár megkerülésével. Ezt a lépését azóta sem felejtette el Angela Merkel.

A kancellár azonban így is női utódot szán magának. Mint a Spiegel írta, eltökélt szándéka, hogy modernizálja a pártot. Akadnak önjelöltek, akik szívesen követnék a „trónon”, elsősorban a konzervatív szárny illusztris alakjáról, Jens Spahnról van szó, Merkel azonban hallani sem akar arról, hogy olyan személy legyen a politikai örököse, akinek a nézetei jelentősen eltérnek az övétől. Bár nyilván Merkel egymaga nem határozhatja meg, ki legyen az utóda, ám megvannak a lehetőségei arra, hogy felépítse a CDU következő meghatározó politikusát. A posztra Annegret Kramp-Karrenbauert szemelte ki, akit a kereszténydemokrata tagság is kedvel. Saar-vidék miniszterelnökére már a koalíciós egyeztetések során is fontos szerep hárult: ő volt az egyedüli CDU-politikus, aki két munkacsoportban is a megbeszéléseket irányította. Merkel nagyon elégedett a munkájával, imponált számára, hogy – autóbalesete után – a betegágyról is szüntelenül folytatta tárgyalásait. A CDU egyik illetékese a Spiegelnek elmondta, ha Kramp-Karrenbauer tárcát akar magának a következő kormányban, Merkel mindenképpen helyet szorít számára. Egyelőre nem biztos, hogy már most a kormány tagja lesz, sajtóhírek szerint erre a jövő évi európai parlamenti választás után kerülhet majd sor. Ha miniszter lesz, a külügyi tárca lenne a legalkalmasabb arra, hogy felépítsék imázsát, ám Martin Schulz, az SPD elnöke is a német diplomácia irányítója akar lenni.

Kramp-Karrenbauer fokozatosan készíti elő berlini karrierjét, s a szövetségi politikában való szerepvállalását. Ám nemcsak a „fontolva haladásban” hasonlít a kancellárra: hozzá hasonlóan nyugodt természetű ember, akit ritkán ragadnak magával az érzelmei, mindig a tárgyra koncentrál. Ugyanakkor képes kemény is lenni: amikor 2000-ben saar-vidéki belügyminiszter lett, megerősítette a rendőrséget, amivel tekintélyt vívott ki magának. Amikor tartományában választási kampány folyt, megtiltotta szűkebb pátriájában a török politikusok nyilvános fellépését. Bizonyos tekintetben tehát „keményvonalasabb” Merkelnél. Szintén tehetségét mutatja, hogy Saar-vidéken reménytelen helyzetből hozta fel a CDU-t. Jelenleg nagykoalíció élén áll.

2018.01.30 06:32

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Diákokat robbantottak fel Kabulban - 48 halálos áldozatról tudni

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:41

Fotó: AFP/
Az utóbbi idők százak életét követelő támadássorozatának részeként, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Afganisztán fővárosában. A célpont egy oktatási központ volt.
Öngyilkos merénylő robbantott Kabul egy főként síiták által lakott részén fekvő oktatási központban szerdán - írja a Reuters. Meghalt 48 diák, és 67-en megsérültek.
Az Iszlám Állam jellemzőivel bíró terrortámadást még nem vállalta magára senki. A tálibok - akik szintén szerdán az afgán kormány katonáinak tucatjait ölték meg - közleményben utasították el, hogy közük lenne a merénylethez.
Az október 20-ra kitűzött afganisztáni parlamenti választás közeledtével, a hatóságok attól tartanak, csak még több hasonló támadásra lehet majd számítani az országban.
2018.08.15 19:41