Chile az élre tört - Harc az elhízás ellen

Publikálás dátuma
2018.01.31. 06:16
Fotók: Shutterstock
A világ számos országában öltött járványos méreteket a lakosság elhízása. Ez az egyik legszembeszökőbben látható, mégis az egyik legmellőzöttebb egészségi probléma. Szívbetegségek, rák, diabetes lehetnek velejárói. 

Az ország olyan stratégiát kezdett alkalmazni az elhízás elleni harcban, amelynek sikere mások számára is követendő példa lehet. A négy pontból álló akcióterv elemei a következők.

Az ország politikusai tudomásul vették, hogy minden további bizonyíték keresése helyett lépni kell, miután az lakosság két harmada túlsúlyos vagy elhízott, és minden órában meghal egy ember az elhízás következtében. (Az USA-ban ez a szám három ember negyedóránként!)

Megállapították a kóros elhízás a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás következménye. Ezek a túlságosan feldolgozott élelmiszerekben és italokban találhatók. Végső soron kevesebbet kell enni vagy inni, de az intézkedések kidolgozói ahelyett, hogy arra nézve adtak volna tanácsokat az embereknek, mit egyenek, fontosabbnak tartották arra figyelmeztetni őket, milyen ételeket kerüljenek.

A címkék jelzik, ha az élelmiszer sok sót, cukrot, zsírt vagy kalóriát tartalmaz

A címkék jelzik, ha az élelmiszer sok sót, cukrot, zsírt vagy kalóriát tartalmaz

A chilei hivatalnokok meghallgatták és figyelembe vették az élelmiszeripari szakemberek véleményét, de első helyre az emberek érdekeit helyezték. A folyamatot átláthatóvá tették, annak érdekében, hogy a figyelmeztető címkék felhelyezését ne lehessen megakadályozni.

Felismerték, hogy az emberek nem fognak apró betűket silabizálni, adatokat elemezni, ezért az Egészségügyi Minisztérium grafikusokat kért fel, hogy alkossanak egyszerű figyelmeztető címkéket. A fekete-fehér nyolcszögű matricák jelzik, ha az élelmiszer sok sót, cukrot vagy kalóriát tartalmaz, elegendőt ahhoz, hogy krónikus betegséget okozzon. A marketingkampány üzenete egyszerű, válassz kevesebb címkét, ha egy sincs az a legjobb.

A kampány tavalyelőtt indult, a lakosság 40 százaléka mondta, figyelembe veszi a jelzéseket, ha kell, egészségesebbre cserélik, amit vennének. Az élelmiszeripar ezért soha nem látott mértékben megváltoztatta termékeit, és olyanokat állít elő, amelyekre nem kell címkét tenni. Továbbá olyan intézkedéseket hoztak, amelyek ezeken a figyelmeztetéseken alapulnak. Tizennégy éven aluli gyerekeknek nem lehet olyan élelmiszert hirdetni, amelyen fekete matrica található, és iskolákban ilyen nem árulható. Rajzfilmfigurák sem lehetnek a csomagoláson és a gyerekeknek szóló reklámokban. Hamarosan új szabályok lépnek életbe, amik szerint reggel hét és este tíz között, nem lehet fekete címkés élelmiszereket reklámozni, mert ilyenkor gyerekek is láthatják azokat.

Európa legkövérebb nemzete a magyar
Az OECD által készítette Obesity Update 2017 című tanulmány szerint az elhízottak aránya a tagországok közül csak az Egyesült Államokban, Mexikóban, és Új-Zélandon magasabb, mint nálunk, ami Európa legkövérebb nemzetévé teszi a magyart.
A jelentés szerint az 5 évesnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. A 15 év alatti magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos, ha pedig csak a felnőtt lakosságot vizsgáljuk az eredmények katasztrofálisak: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által készített állapotfelmérés szerint Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott.

Szerző

200 kérdés 200 válasz a rákról – ingyen

Publikálás dátuma
2018.01.26. 14:23

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában megjelent könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, ami a veserákról, a húgyhólyagrákról, a prosztatarákról és a hererákról betegként vagy beteget segítő családtagként felmerülhet.

200 kérdésre 200 közérthetően megfogalmazott, részletes választ ad a könyv mindazokról a problémákról, amelyekkel egy veserákkal, húgyhólyagrákkal, prosztatarákkal vagy hererákkal szembesült beteg találkozhat. A kötet ugyan az uroonkológiai daganatokról szól, ám a válaszok egy jelentős része más daganatos betegek számára is hasznos lehet. A kötet a teljességre törekedve ismerteti a betegségek kialakulásának hátterét, bemutatja a diagnosztikai módszereket, részletesen foglalkozik a műtéti típusokkal, az operációra való felkészülés és a műtét utáni időszak nehézségeivel. A könyv bemutatja a sugárkezelések lehetőségeit és korlátait, részletesen taglalja a kemoterápiák, célzott onkológiai kezelések, immunterápiák jellemzőit. Vaskos részben tárgyalja a mellékhatásokat, azok elkerülésének, csökkentésének lehetőségeit, kitér a betegséggel járó lelki megpróbáltatásokra is.

A felkészült, tudatos betegek és családtagok hatékonyabban tudnak reagálni a daganatos betegség és a daganatellenes kezelések következtében fellépő nehézségekre. A szövődményeket idejében észlelve hamarabb képesek lépni a javulás érdekében, valamint védettebbek az interneten terjengő álhírekkel szemben is. A kötetben nem az orvosok helyett adunk válaszokat, hanem közérthető, részletes magyarázatokkal abban igyekszünk segíteni, hogy a betegek és a családtagok minél inkább szót értsenek az orvosukkal – fogalmaz B. Papp László, a könyv szerkesztője. 

Az első kiadásban 6 ezer példányban megjelent könyvet eljuttatják az ország onkológiai centrumaiba és urológiai osztályaira, terjesztik betegszervezeteken keresztül, de felbélyegzett válaszboríték küldésével bárki díjmentesen meg is rendelheti - tájékoztatott Kalotay Gábor, a kötetet gondozó Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke (info@gyve.hu, 0630 922-7797).

Szerző

Születési rendellenességet okozhat a szénhidrátmegvonás

Publikálás dátuma
2018.01.25. 16:33
Illusztráció: Shutterstock
Amerikai tudósok összefüggést találtak a várandós anya alacsony szénhidrátbevitele és a baba születési rendellenességének kockázata között - írja a medicalxpress.com információi alapján az MTI.

A Birth Defects Research című szaklap csütörtöki számában publikált tanulmány szerint a kevés szénhidrátot fogyasztó várandósoknak 30 százalékkal nagyobb eséllyel született gyermeke velőcső-rendellenességgel, többek között nyitott gerinccel vagy súlyos, életveszélyes agyhiánnyal (anenkefália), mint azoknak, akik nem korlátozták a szénhidrát-fogyasztásukat. 

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Ez az első kutatás, amely az alacsony szénhidrátbevitel és a velőcső-rendellenességek összefüggését vizsgálta. "Azt tudtuk, hogy a fogamzást megelőző és azt környező időszak anyai étrendje jelentős szerepet játszik az embrió fejlődésében. Az újdonság az, hogy megállapítottuk, a meglehetősen népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta 30 százalékkal növeli a magzati gerinc-rendellenességek esélyét" - mondta Tania Desrosiers, az Észak-Karolinai Egyetem közegészségügyi karának kutatója.

Folsav kell

A folsav alapvető vitamin, amely minimalizálja a gerinc-rendellenességek kockázatát. Az amerikai nők több mint 20 százalékának vérében kisebb a folsav koncentrációja, mint amennyi a megelőzéshez kellene, ezért az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) 1998 óta megköveteli, hogy a gabonakészítményeket folsavval gazdagítsák. Desrosiers és kollégái kimutatták, hogy a kevés szénhidrátot fogyasztó nők folsavbevitele kevesebb mint a fele a többiekének. Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ (CDC) minden nőnek, aki gyerekvállalásra készül vagy már várandós, napi 400 mikrogramm folsav bevitelét ajánlja.

Szerző