Super Bowl félidő - Se démon, se show

Publikálás dátuma
2018.02.06 06:45
Fotó: AFP/Timothy A. Clary
Fotó: /
Nagy durranásnak ígérkezett, de nem sült el túl jól Justin Timberlake fellépése az ötvenkettedik Super Bowl félidejében.

Az amerikai profi futballbajnokság döntője nem csupán a sportvilág egyik legjelentősebb eseménye, de amióta csúcsra járatták a félidei show intézményét, az egyetemes popkultúra egyik legfontosabb éves programja is. Aki itt fellép, azt garantáltan a fél világ nézi, és napokig csak róla beszél majd az internet népe is.

Justin Timberlake másodszor szórakoztathatta a nagyérdeműt a finálé félidejében. Első, Janet Jacksonnal közös produkciója arról maradt emlékezetes, hogy Timberlake a show egy pontján letépte az énekesnő felsőjét, akinek így láthatóvá vált egyik melle. Mivel Jackson mellbimbótapaszt viselt, sokan azonnal nyugtázták, hogy előre megtervezett akció volt, ám az előadók szerint nem így kellett volna elsülnie Timberlake mozdulatának, azaz baleset történt. Akárhogy is: az eset után Janet Jacksont meghurcolták, az énekes azonban újabb lehetőséget kapott az NFL-től. A #metoo kampány kissé más fénytörésbe helyezte a dolgot, így Timberlake-et már a show előtt is meglehetősen sok kritika érte.

Ő ráadásul rontott is a helyzetén azzal, hogy bejelentette: a 2016. áprilisában elhunyt Prince előtt tiszteleg majd, sőt: lehet, hogy a technika segítségével duettet is énekel a poplegendával. A rajongók azonnal elő is túrtak néhány régi Prince-interjút, amelyben a zenész kifejezetten elutasítja, hogy az elhunyt művészek hologram vagy más eljárás segítségével újra „életre keljenek”: egy ízben például „démoninak” nevezte a módszert. Prince ráadásul híres volt arról, hogy egész életében a teljes művészi kontrollra törekedett, így nagyon nem örült volna egy ilyesfajta emlékműsornak.

Timberlake ráadásul amúgy sem volt a kedvenc előadója: amikor az ’N Sync nevű egykori fiúbanda üdvöskéje az amúgy remek 2006-os albumán azt énekelte, hogy „visszahozza a szexisséget”, Prince úgy nyilatkozott: nem kell azt visszahozni, mindig is itt volt, legfeljebb Timberlake-nek elkerülte a figyelmét. Az énekes erre egy csípős megjegyzéssel válaszolt egyik számában: „ha mindig is itt volt, akkor miért az én számaimért őrül meg mindenki?”.

Justin Timberlake a félidei show előtt jelentette meg új, Man of the Woods című lemezét, s az ehhez kapcsolt új imázsát már a minneapolisi stadion közönsége is megcsodálhatta: ízléstelen fotónyomatos pólóban, terepszínű öltönyben, piros kendővel a nyakában táncolt be a színre. Dramaturgiailag elég laposan indult a fellépés: míg a múlt évben Lady Gaga az aréna tetejéről vetette magát a mélybe az első percben, addig Timberlake „az öltözőből” indult, ezzel azonban épp a kezdeti (és elvárt) parasztvakítás maradt ki, és a buli azelőtt elült, hogy elkezdődött volna. Hologram nem volt, Prince igen: megidézték a művész 2007-es, minden idők legjobbjának kikiáltott félidei show-jának látványát, ám a hatás elég gyengécskére sikeredett. A közösségi médiában egymást érték a csalódott bejegyzések, de a minikoncert a szakírók szerint is lapos volt és opportunista.

2018.02.06 06:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00