Aláírja Duda a holokauszt-törvényt

Publikálás dátuma
2018.02.06 16:02
JANEK SKARZYNSKI / AFP
Fotó: /
Andrzej Duda lengyel elnök kedden jelezte, hogy aláírja a nagy felháborodást kiváltó holokauszt-törvényt.

Egészen mostanáig bizonytalan volt, hogy Duda aláírja-e a törvényt, hiszen Izraeltől az Egyesült Államokig kormányok és magánszemélyek tömegei tiltakoztak ellene, s miután a lengyel parlament felsőháza megszavazta, maga az elnök is úgy fogalmazott, hogy alapos elemzésnek veti alá. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a vitatott törvény lehetővé teszi, hogy büntetőjogi felelősségre vonás induljon azon lengyelekkel és külföldiekkel szemben, akik a lengyel államnak tulajdonítják a náci háborús bűnöket. Ennek nyomán például akár három éves szabadságvesztést kockáztat meg az a személy, aki a nácik által elfoglalt, Lengyelországban működtetett táborokat „lengyel koncentrációs táboroknak” minősíti.

Miután a közelmúltban publikussá vált a dokumentum szövege, Varsó össztűz alá került: a bírálók szerint ezzel egyebek között bátorítják a holokauszttagadókat, veszélybe sodorják a túlélőket, valamint Lengyelország szerepét is relativizálják.

Duda azonban méltatta a törvényt, „amely védi a lengyel érdekeket… becsületet, és a történelmi igazságot” – idézte Duda mai beszédét a BBC. A kormány szerint ideje, hogy a történtekért végre ne a lengyel államot hibáztassák, hiszen a német és a szovjet megszállás után az megszűnt létezni.

Az elnök – mintegy Izraelnek tett gesztusként – hozzátette, hogy a törvényt továbbküldi az alkotmánybíróságnak, hogy ellenőrizzék, vajon összhangban van-e a lengyel alaptörvénnyel. Erre azonban csak azután kerül sor, hogy aláírta a törvényt. Ismerve az alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatos aggályokat, aligha találnak kivetnivalót a törvényben.

Szerző
2018.02.06 16:02

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11