Art mozik- és forgalmazók - Egy nullával több

Publikálás dátuma
2018.02.07 06:47
A visegrádi Duna Mozi - 125 ember fér el a 2016-ban felújított mozi nézőterén
Fotó: /

Az art mozik és az art-forgalmazók tavalyi támogatásával kapcsolatban a Kultúráért Felelős Államtitkárság január elején kiadott egy részletes adatokat tartalmazó közleményt. Ezen az szerepelt, hogy Visegrád egytermes mozija kilencmillió forintot kapott, miközben a kiírás szerint a plafon maximum kétmillió forint lehetett volna. Lapunk, Támogatás anomáliákkal címmel adott hírt a döntésről, ami a mozis szakma egységes felháborodását váltotta ki. Mára kiderült, hogy nem is lett volna miért.

„A Kultúráért Felelős Államtitkárság örömmel adott hírt az art mozik és az art forgalmazók 2017-es támogatásáról, azonban a közzétett döntési listában elírás történt, amit korrigáltunk. A visegrádi Duna Mozi 2017-ben 900 ezer forint támogatást kapott. A tévedés miatt elnézést kérünk.” – nyilatkozta lapunknak az EMMI arra a kérdésünkre, hogy mi történt. A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy idén lesz artmozis és artfilm forgalmazó támogatás. Várhatóan a tavalyival megegyező keretösszeggel tervezhetnek a leendő pályázók.

Az elbírálás legfőbb szempontjait firtató kérdésünkre az intézmény az alábbi tájékoztatást adta: "Az art mozik támogatásának az a célja, hogy minél több emberhez eljussanak a művészfilmek. Az art besorolású filmalkotások forgalmazóinak támogatási feltétele a Nemzeti Filmiroda által kiadott, art minősítésre vonatkozó határozat. Art minősítés annak a filmnek adható, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet az NMHH Art bizottság oktatási vagy kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél. A bizottsági besorolás meghatározza, hogy mely filmek forgalmazása támogatható. A pályázati döntés fő szempontja a filmalkotás kulturális, oktatási tartalmi értéke, valamint az art mozikban történő terjesztés."

Mivel több szakmabeli azt sérelmezi az EMMI pályázati rendszerével kapcsolatban, hogy nem tudják kik döntenek, erre is rákérdeztünk, de konkrét neveket nem tudtunk meg. „A támogatásra mindkét pályázat esetében az államtitkárság szakreferenseiből álló testület tesz javaslatot, a döntést a kultúráért felelős államtitkár hozza meg.” – áll az EMMI írásban küldött válaszában.

2018.02.07 06:47

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46