Lefejezték a Newsweeket - Taps járt a kirúgott újságíróknak

Publikálás dátuma
2018.02.07 13:01
A Newsweek egy lapszáma. Fotó: EyePress News / EyePress
Fotó: /
Lefejezték az amerikai Newsweek hetilap szerkesztőségét, értesült a CNN. A nagy múltú lap munkatársai túl sokat foglalkoztak saját tulajdonos cégük sötét ügyeivel.

A Newsweek Médiacsoport ellen pénzmosás gyanújával folyik nyomozás. A pénzmosási ügy szálai egy keresztény vallási csoporthoz is elvezettek. Januárban a hatóságok házkutatást is tartottak a szerkesztőségben, és lefoglaltak több számítógépes szervert. Az elmúlt hetekben a vállalat egy szexuális zaklatási ügy okán elbocsátotta egy vezető beosztású munkatársát. Ezek után a médiacsoport többségi részvényese is lemondott elnökségéről és távozott a cég pénzügyi igazgatója is – mindezeket a két kirúgott újságíró: Josh Saul és főleg Celeste Katz írta meg. Bizonyos témák esetében együtt dolgozott még velük Josh Keefe is, bár őt – munkatársai nyomására – végül nem rúgták ki. Beszámolók szerint a szerkesztőségben tapssal búcsúztak Katze-tól. 

A szerkesztőség lefejezésének Bob Roe főszerkesztő, Ken Li vezető szerkesztő és a két riporter esett áldozatul. Matthew Cooper újságíró önként mondott fel. Ő távozása okaként olyan problémákat is megjelölt, mint a korrekt tájékoztatás feláldozása a kattintásokért. David Sirota oknyomozó újságíró szintén távozott, és a CNN értesülései szerint a Newsweek többi munkatársa is lendületes álláskeresésbe kezdett hétfő óta.

A Newsweek először 1933-ban jelent meg. Fénykorában világszerte 4 milliónál többen olvasták.

Szerző
2018.02.07 13:01

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Diákokat robbantottak fel Kabulban - 48 halálos áldozatról tudni

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:41

Fotó: AFP/
Az utóbbi idők százak életét követelő támadássorozatának részeként, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Afganisztán fővárosában. A célpont egy oktatási központ volt.
Öngyilkos merénylő robbantott Kabul egy főként síiták által lakott részén fekvő oktatási központban szerdán - írja a Reuters. Meghalt 48 diák, és 67-en megsérültek.
Az Iszlám Állam jellemzőivel bíró terrortámadást még nem vállalta magára senki. A tálibok - akik szintén szerdán az afgán kormány katonáinak tucatjait ölték meg - közleményben utasították el, hogy közük lenne a merénylethez.
Az október 20-ra kitűzött afganisztáni parlamenti választás közeledtével, a hatóságok attól tartanak, csak még több hasonló támadásra lehet majd számítani az országban.
2018.08.15 19:41