Tiltott fegyverek - Vizsgálat indul Aszad ellen

Publikálás dátuma
2018.02.07 17:26
Dúma, Kelet-Gúta: Az Aszad-rezsim keddi légicsapásában 47 civil vesztette életét. Fotó: Hamza Al-Ajweh / AFP
Fotó: /

Vizsgálatot indít az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a feltételezett mérgesgáz-támadások ügyében, tudósít az MTI. A hágai székhelyű szervezet szerdai közleményében tudatta, számba veszi a vegyifegyver-használatról szóló összes bejelentést, amely szerint a szíriai kormányerők mérges gázt vetettek be.

A nyilatkozat szerint a „hiteles forrásokból származó bejelentések” komoly aggodalomra adnak okot: az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim hadserege tiltott fegyvereket használt Damaszkusz és a kelet-gútai települések környékén. Az OPCW kijelenttette: a nemzetközi egyezmények megszegőit felelősségre kell vonni, a rendkívüli hatású fegyvereknek pedig nincs helye a mai világban.

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken. A genfi székhelyű, Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság szerint az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.

Szerző
2018.02.07 17:26

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07