Becsület napja - Kavarás a kitöréssel

Publikálás dátuma
2018.02.12 19:43
FOTÓ: Markoszov Szergej
Fotó: /

A gyülekezési törvény hatálya alá tartozó Kapisztrán téri, valamint az azt követő vonulásos rendezvényt Budapest rendőrfőkapitánya – az egyes hangulatkeltő nyilatkozatokkal ellentétben – megtiltotta, azonban a tiltó határozatokat a bíróság hatályon kívül helyezte. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a rendőrség a vonulásos rendezvényt nem biztosította – állapította meg a távirati irodának adott, lapunknak is elküldött válaszában a BRFK.

A rendőrség feltehetően a Demokratikus Koalíció közleményére reagált. Oláh Lajos, a párt képviselője felháborítónak nevezte, hogy következmények nélkül maradt a „náci felvonulás”, amit az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján tartottak Budapesten. A felvonulók horogkeresztes karszalagokat és korabeli náci egyenruhát viseltek, a rendőrség mégsem tiltotta be a rendezvényt, sőt még biztosította is a népirtásra nemzeti romantikával visszatekintők masírozását – írta a politikus.

A jelek szerint a DK-s tiltakozásban összecsúszott két esemény. Ahogyan arról beszámoltunk, a Kapisztrán téren különféle szélsőjobboldali – közöttük bőrfejű és neonáci – szervezetek tartottak demonstrációt a „becsület napja” alkalmából. Aztán a Börzsöny Akciócsoport szervezésében ugyaninnen indult a Kitörés emléktúra (rendőrségi szóhasználatban: „vonulásos rendezvény”).

Szellemiségében nincs nagy különbség a kettő között, és a résztvevők köre is mutat átfedéseket. A demonstráció esetében azonban a szervezők tiltották önkényuralmi jelképek viselését, míg az emléktúra során a „történeti hűség” kedvéért engedélyezték. Előbbit a rendőrség – miután a bíróság visszavonta a tiltó határozatot – nagy erőkkel biztosította, utóbbit – amely formailag sportrendezvények, teljesítménytúrának számít – nem.

Szerző
2018.02.12 19:43

Egy nap múlva kiderül, hogy az országra kényszeríti-e a hatalom a rabszolgatörvényt (szavazás)

Publikálás dátuma
2018.12.11 09:59
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az a kérdés, hogy a régi reflexeknek engedelmeskedik-e a hatalom?
Kedd éjszakára-hajnalra próbálja időzíteni a Fidesz a rabszolgatörvény vitáját, és szerdán szavaz róla a Tisztelt Ház. Legalábbis ez a hivatalos menetrend. Ám eddig akárhányszor érzékelt komoly társadalmi felháborodást (például a netadó kapcsán), a hatalom meghátrált. A kérdés az, hogy tartja-e magát ehhez a gyakorlathoz, vagy úgy érzi, hogy a harmadik kétharmad után mindent megtehet.
2018.12.11 09:59

Kisgyerekeket rendeltek be imareggelire a parlamentbe

Publikálás dátuma
2018.12.11 08:59
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A NER imádását nem lehet elég korán kezdeni.
Kora reggel a Parlamentben kényszerült "lelki életet élni" egy csoportnyi kisgyerek - kormánypárti képviselők társaságában. Az Országgyűlés ugyanis úgy találta: karácsony előtt nem árt az ilyesmi. Az apróságok meglehetősen korán (mintegy fél nyolc tájban) érkeztek meg. (A képeket a gyermekek személyiségi jogai miatt nem közöljük, és nem is linkeljük be.)
Azt a rutint, hogy a Tisztelt Ház tagjai imareggelire gyűljenek, még Balog Zoltán, egykori emberierőforrás-miniszter honosította meg. Szándéka szerint ez az imareggeli kormánypárti és ellenzéki politikusoknak egyaránt lehetőséget adott volna, hogy Istenhez emeljék lelküket, és ez - a tárcavezetői hiedelem szerint - szelídebbé tette volna a honatyákat (a cél az volt, hogy ne essenek olyan ádázul egymásnak az ülésteremben). A közös politikusi imareggelik azonban kikoptak.
Emlékeztetőül: a kormánypárti politikusok előszeretettel használják különböző alkalmakon biodíszletnek a gyerekeket.
2018.12.11 08:59