Becsület napja - Kavarás a kitöréssel

Publikálás dátuma
2018.02.12 19:43
FOTÓ: Markoszov Szergej
Fotó: /

A gyülekezési törvény hatálya alá tartozó Kapisztrán téri, valamint az azt követő vonulásos rendezvényt Budapest rendőrfőkapitánya – az egyes hangulatkeltő nyilatkozatokkal ellentétben – megtiltotta, azonban a tiltó határozatokat a bíróság hatályon kívül helyezte. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a rendőrség a vonulásos rendezvényt nem biztosította – állapította meg a távirati irodának adott, lapunknak is elküldött válaszában a BRFK.

A rendőrség feltehetően a Demokratikus Koalíció közleményére reagált. Oláh Lajos, a párt képviselője felháborítónak nevezte, hogy következmények nélkül maradt a „náci felvonulás”, amit az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján tartottak Budapesten. A felvonulók horogkeresztes karszalagokat és korabeli náci egyenruhát viseltek, a rendőrség mégsem tiltotta be a rendezvényt, sőt még biztosította is a népirtásra nemzeti romantikával visszatekintők masírozását – írta a politikus.

A jelek szerint a DK-s tiltakozásban összecsúszott két esemény. Ahogyan arról beszámoltunk, a Kapisztrán téren különféle szélsőjobboldali – közöttük bőrfejű és neonáci – szervezetek tartottak demonstrációt a „becsület napja” alkalmából. Aztán a Börzsöny Akciócsoport szervezésében ugyaninnen indult a Kitörés emléktúra (rendőrségi szóhasználatban: „vonulásos rendezvény”).

Szellemiségében nincs nagy különbség a kettő között, és a résztvevők köre is mutat átfedéseket. A demonstráció esetében azonban a szervezők tiltották önkényuralmi jelképek viselését, míg az emléktúra során a „történeti hűség” kedvéért engedélyezték. Előbbit a rendőrség – miután a bíróság visszavonta a tiltó határozatot – nagy erőkkel biztosította, utóbbit – amely formailag sportrendezvények, teljesítménytúrának számít – nem.

Szerző
2018.02.12 19:43

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29