Brüsszel nem titkolná az OLAF-jelentést

Publikálás dátuma
2018.02.13 06:15
Shutterstock illusztráció
Fotó: /

Az Európai Bizottság még nem egyeztet a magyar hatóságokkal az Elios Zrt. által állítólag elcsalt uniós pénzek visszafizetéséről. Az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásokat is tartalmazó jelentését egyelőre behatóan elemzi az uniós ellenőrző és végrehajtó testület regionális támogatásokat felügyelő főigazgatósága – értesültünk.

Csak a dokumentum áttanulmányozását követően kezdődnek meg a konzultációk Brüsszel és Budapest között arról, hogy meg kell-e téríteni az okozott kárt, és ha igen, akkor mennyit kell visszafizetni az EU kasszájába. Közismert, hogy az OLAF azt javasolta: a pénzeket kezelő Európai Bizottság a közvilágítási projektekhez nyújtott teljes támogatási összeget kérje vissza. Ez több mint 13 milliárd forint.

Sem a bizottsági elemző munkának, sem a kétoldalú konzultációnak nincs határideje. Emlékezetes, hogy a csalás elleni hivatal több mint egy éve elküldte az érintetteknek a négyes metró építése körüli szabálytalanságokról szóló jelentését, de a brüsszeli testület és a magyar hatóságok még nem jutottak dűlőre a következő lépésekről.

Az Európai Bizottság soha nem hozza nyilvánosságra az OLAF jelentéseit és ajánlásait. Nem szól bele abba sem, hogy a tagállamok hivatalos szervei publikálják-e azokat vagy sem – erősítették meg lapunknak a témát ismerő szakértők.

Megkérdeztük az OLAF-ot is, hogy a tagországok általában közzétehetik-e ezeket a dokumentumokat a hivatal belegyezése nélkül. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint az illetékes nemzeti hatóságok dolga, hogy a hazai törvényeknek megfelelően meghozzák a szükséges döntéseket. Ha úgy határoznak, hogy publikálják a jelentést, akkor ügyelniük kell arra, hogy tiszteletben tartsák a bírósági titoktartásra, a személyes adatok védelmére és az eljárási jogra vonatkozó nemzeti és közösségi szabályokat. Ehhez nem kell az OLAF engedélyét kérniük, de ha kétségeik támadnak egy-egy dokumentum bizalmas jellegével kapcsolatban, kikérhetik az érintett intézmény vagy testület tanácsát – közölte lapunkkal a sajtószolgálat.

2018.02.13 06:15

Tragédia Genovában - Újabb holttestekre bukkantak

Publikálás dátuma
2018.08.18 11:25

Fotó: AFP/ Andrea Leoni
További három halottat találtak a genovai hídomlás romjai alatt, így 41-re nőtt az azonosított halálos áldozatok száma.
Egy kilencéves kislány és szülei holttestét találták meg egy teljesen összezúzott személyautóban - írja az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva a hirado.hu.   Nemzeti gyásznap van ma Olaszországban a tragédia miatt. Az azonosított áldozatok közül néhányat szombaton fél tizenkettőkor búcsúztatnak Sergio Mattarella államfő, Guiseppe Conte miniszterelnök és Angelo Bagnasco érsek részvételével a genovai kiállítóközpontban, a város legnagyobb terén.
A La Stampa és az Il Secolo XIX című olasz napilapok szerint 17 azonosított áldozat hozzátartozói elutasították az állami temetést, ők családi körben akarnak elbúcsúzni szeretteiktől, mert a hatóságokat okolják a balesetért.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök 12 hónapra szóló szükségállapotot hirdetett Liguria régióban, és elmondta, hogy 5 millió eurós forrást biztosít a központi költségvetésből a közigazgatási egységnek. 
A tragédia kapcsán nyomozást indított gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a genovai ügyészség. A főügyész szerint a bűnvádi eljárást a felelősök ellen nem befolyásolhatja, hogy mennyit költöttek a híd és a viadukton átívelő autósztráda karbantartására. Egyelőre még eljárás jogcímét sem határozzák meg pontosan, mert nem akarják a részletek ismeretében korlátozni a katasztrófa lehetséges okainak körét. 
A Genova közelében, az A10-es autópályánál található viadukt kedden szakadt le. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a katasztrófa egy vihar miatt következett be, és egy hirtelen erős lehűlés előzte meg a szerkezet összeomlását. Szemtanúk egy hatalmas csattanásról, illetve az összedőlt pillért érő villámcsapásról számoltak be. Annak ellenére, hogy a hidat 2016-ban újították fel utoljára, pillérein jelenleg is szakemberek dolgoztak, és a szerkezet állapotát elméletileg folyamatosan szemmel tartották.
Danilo Toninelli közlekedési miniszter a katasztrófa után arról beszélt: a fenntartással járó felelősség a régió, a helyi hatóságok és az állami tulajdonban lévő Anas közútkezelő között oszlik meg. Mint mondta, meg kell győződniük arról, hogy sor került a szükséges ellenőrzésekre, és ha van felelős, meg kell fizetnie a katasztrófáért. Viszont – mint megírtuk – éppen Toninelli pártja, az Öt Csillag Mozgalom került támadások kereszttüzébe a hídomlás miatt, mivel a párt „gyermekmesének” nevezte a híddal kapcsolatos aggályokat.
2018.08.18 11:25
Frissítve: 2018.08.18 11:32

Erős földrengés rázta meg Costa Ricát

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
6,2-es fokozatú földrengés volt helyi idő szerint péntek délután a közép-amerikai Costa Ricában - jelentették a megfigyelő állomások.
A földrengés epicentruma a déli, panamai határhoz közel, a csendes-óceáni partvidéken fekvő Golfito város térségében volt - írja a hirado.hu. Érezni lehetett a fővárosban, San Joséban és szinte az egész országban, akárcsak Panamában. A 6,2 fokozatú földrengés ugyan képes komoly károkat okozni, az első jelentések azonban károkról nem számoltak be.
2018.08.18 09:13