4,2 millió hobbimigráns özönlötte el Budapestet

Publikálás dátuma
2018.02.13 10:19
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
A félluxus szállodák és a klasszisokkal egyszerűbb lakásból kialakított szállások pörögnek a legjobban: durván megugrott a budapesti turizmus – az V. kerület és a bulinegyed a két húzóplacc.

139,8 milliárd forint bruttó bevételt kasszíroztak tavaly a fővárosi szálláshelyek, 20 százalékkal többet, mint 2016-ban – jelentette a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK). Ennyi pénzért 10 millió éjszakát töltött a fővárosban több mint 4,2 millió vendég. (Akiket nyugodtan lehet alkalmi migránsoknak titulálni, miután Bödöcs Tibor megfejtette, hogy a turizmus hobbimográció.) Akiknek 85,6 százaléka külföldi volt: legtöbben az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, majd Németországból jöttek. A piac érdekes kettősséget mutat: a legpuritánabb és a félluxus kategória hasított: azaz legdinamikusabban a kategória nélküli szálláshelyek (jellemzően lakáshostelek) és a 4 csillagos szállodák növelték bevételüket.

A vendégek a jelek szerint nem csak ágyra és pihenésre költöttek: a vendéglátóhelyi és egyéb szolgáltatásokból – például reggeliből, ajándéktárgy értékesítésből – származó pénzzel együtt a kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 200 milliárdot kaszáltak. A BFTK szerint szerint az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel a tavaly átlagosan 17 871 forint volt, míg az egy kiadható szobára jutó összes bruttó bevétel 27 285 forint.

Szerző
2018.02.13 10:19

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29