Országos hiány - Hó végén lesz újabb vakcina a rotavírus ellen

Publikálás dátuma
2018.02.13 16:43
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hiány van az egyik rotavírus elleni védőoltásból, és bár a másik fajtája elérhető a gyógyszertárakban, a két vakcina nem felcserélhető egymással. A nem kötelező védőoltások sok szülőnek nagyon drágák, pedig súlyos betegségek megelőzésére lennének alkalmasak.

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A hiány azoknak okozhat komoly gondot, akik a három részből álló oltássorozat első két darabját már megkapták, a teljes sorozatot pedig nyolc hónapos korig lehet beadni. Ebből a fajta vakcinából az első két részlet összesen majdnem 30 ezer forintba kerül, a harmadik elmaradása pedig azt eredményezheti, hogy nem alakul ki a teljes védettség a kisgyerekekre különösen veszélyes, hányást és hasmenést okozó betegség ellen.

Februárban érkezik
Február végén újabb, több hétre elegendő rotavírus elleni vakcina érkezik a patikákba állítja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A hatóság közleménye szerint: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban. Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

A Népszavának nyilatkozó gyermekorvosnak a piacon elérhető másik típusú, két részletből álló vakcináról vannak információi, amelyből jelenleg nincsen hiány, ugyanakkor ez nem segít azokon a gyerekeken, akik a másik fajtából kaptak oltást, a kettő ugyanis nem kiváltható egymással. „Biztosan nem alakul ki akkora védettség a betegség ellen, ha a gyermek nem kapja meg az összes oltást, de elképzelhető, hogy enyhébb lefolyású lesz a betegség, amennyiben megkapja. Vagyis nem lehet kijelenteni, hogy teljesen a feleslegessé válnak a korábban beadott vakcinák, de mindenképpen az a jó, ha az összes részletet megkapja a gyermek” – mondja Dr. Korausz Etelka pomázi gyermekorvos, aki azt tapasztalja: viszonylag kevesen kérik a rota elleni – egyébként nem kötelező – védőoltást, a borsos ára miatt. Ugyanakkor úgy tudja, vannak olyan helyek, ahol magas az átoltottság, vagyis sok szülő kéri a rota elleni vakcinát. Ennek következtében kialakulhat „másodlagos hiány”, ha a korábban RotaTeq vakcinát felíró gyermekorvosok elkezdik nagyobb számban a másik oltóanyagot adni.

A nem kötelező védőoltások árai a gyermekorvos szerint nagyon magasak, pedig a véleménye szerint ha egy betegséget ki lehet védeni, akkor azt érdemes megtenni. „Soha nem lehet tudni, hogy melyik, védőoltással kivédhető betegség okoz súlyos, akár halálos szövődményeket, amelyeket fontos lenne elkerülni. A Meningococus B baktérium által okozott agyhártyagyulladás például súlyos betegség, az oltás mégsem kötelező, darabja 35 ezer forintba kerül, és három vagy négy kell belőle két éves korig a védettség kialakulásához. A szülőknek ez nagyon komoly anyagi megterhelést jelent, és egyelőre szó sincs arról, hogy kötelezővé vagy legalább olcsóbbá tennék” – mondja Dr. Korausz Etelka, aki szerint a legjobb az lenne, ha ezek a védőoltások ingyenessé válnának, ehhez képest az áruk inkább emelkedik az utóbbi években.

1,5 milliárdba kerülne
A bárányhimlő elleni védőoltás kifejezetten „népszerű” a szülők körében, sokan szeretnék megvédeni a gyereküket a lázzal, és sokszor hegeket hagyó kiütésekkel járó, akár 2-3 hétig is elhúzódó betegségtől. A védőoltás szintén nem olcsó, darabja 11 ezer forint körül van, és kettő kell belőle az immunitás kialakulásához. Éppen ezért a kormány több mint egy évvel ezelőtt azt ígérte: ingyenessé és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást. Egyelőre ez még csak ígéret maradt, a bevezetés dátumát még egy másfél héttel ezelőtti hír szerint „mérlegeli” a kormány, pedig a betegség elleni fellépés sürgős lenne: évente 1,8-1,9 milliárd forintos kiesést jelent a gazdaságnak a betegség. Az összeg harmadát az egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát a munkából kiesett napok száma teszi ki. Az ingyenes védőoltás bevezetése 1,5 milliárd forintba kerülne.

Szerző
2018.02.13 16:43

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48