Országos hiány - Hó végén lesz újabb vakcina a rotavírus ellen

Publikálás dátuma
2018.02.13 16:43
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hiány van az egyik rotavírus elleni védőoltásból, és bár a másik fajtája elérhető a gyógyszertárakban, a két vakcina nem felcserélhető egymással. A nem kötelező védőoltások sok szülőnek nagyon drágák, pedig súlyos betegségek megelőzésére lennének alkalmasak.

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A hiány azoknak okozhat komoly gondot, akik a három részből álló oltássorozat első két darabját már megkapták, a teljes sorozatot pedig nyolc hónapos korig lehet beadni. Ebből a fajta vakcinából az első két részlet összesen majdnem 30 ezer forintba kerül, a harmadik elmaradása pedig azt eredményezheti, hogy nem alakul ki a teljes védettség a kisgyerekekre különösen veszélyes, hányást és hasmenést okozó betegség ellen.

Februárban érkezik
Február végén újabb, több hétre elegendő rotavírus elleni vakcina érkezik a patikákba állítja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A hatóság közleménye szerint: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban. Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

A Népszavának nyilatkozó gyermekorvosnak a piacon elérhető másik típusú, két részletből álló vakcináról vannak információi, amelyből jelenleg nincsen hiány, ugyanakkor ez nem segít azokon a gyerekeken, akik a másik fajtából kaptak oltást, a kettő ugyanis nem kiváltható egymással. „Biztosan nem alakul ki akkora védettség a betegség ellen, ha a gyermek nem kapja meg az összes oltást, de elképzelhető, hogy enyhébb lefolyású lesz a betegség, amennyiben megkapja. Vagyis nem lehet kijelenteni, hogy teljesen a feleslegessé válnak a korábban beadott vakcinák, de mindenképpen az a jó, ha az összes részletet megkapja a gyermek” – mondja Dr. Korausz Etelka pomázi gyermekorvos, aki azt tapasztalja: viszonylag kevesen kérik a rota elleni – egyébként nem kötelező – védőoltást, a borsos ára miatt. Ugyanakkor úgy tudja, vannak olyan helyek, ahol magas az átoltottság, vagyis sok szülő kéri a rota elleni vakcinát. Ennek következtében kialakulhat „másodlagos hiány”, ha a korábban RotaTeq vakcinát felíró gyermekorvosok elkezdik nagyobb számban a másik oltóanyagot adni.

A nem kötelező védőoltások árai a gyermekorvos szerint nagyon magasak, pedig a véleménye szerint ha egy betegséget ki lehet védeni, akkor azt érdemes megtenni. „Soha nem lehet tudni, hogy melyik, védőoltással kivédhető betegség okoz súlyos, akár halálos szövődményeket, amelyeket fontos lenne elkerülni. A Meningococus B baktérium által okozott agyhártyagyulladás például súlyos betegség, az oltás mégsem kötelező, darabja 35 ezer forintba kerül, és három vagy négy kell belőle két éves korig a védettség kialakulásához. A szülőknek ez nagyon komoly anyagi megterhelést jelent, és egyelőre szó sincs arról, hogy kötelezővé vagy legalább olcsóbbá tennék” – mondja Dr. Korausz Etelka, aki szerint a legjobb az lenne, ha ezek a védőoltások ingyenessé válnának, ehhez képest az áruk inkább emelkedik az utóbbi években.

1,5 milliárdba kerülne
A bárányhimlő elleni védőoltás kifejezetten „népszerű” a szülők körében, sokan szeretnék megvédeni a gyereküket a lázzal, és sokszor hegeket hagyó kiütésekkel járó, akár 2-3 hétig is elhúzódó betegségtől. A védőoltás szintén nem olcsó, darabja 11 ezer forint körül van, és kettő kell belőle az immunitás kialakulásához. Éppen ezért a kormány több mint egy évvel ezelőtt azt ígérte: ingyenessé és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást. Egyelőre ez még csak ígéret maradt, a bevezetés dátumát még egy másfél héttel ezelőtti hír szerint „mérlegeli” a kormány, pedig a betegség elleni fellépés sürgős lenne: évente 1,8-1,9 milliárd forintos kiesést jelent a gazdaságnak a betegség. Az összeg harmadát az egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát a munkából kiesett napok száma teszi ki. Az ingyenes védőoltás bevezetése 1,5 milliárd forintba kerülne.

Szerző
2018.02.13 16:43

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. "Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak" - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához való csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó kontinens megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) nélkül sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 15:16

Hét tonna tűzijáték borítja fénybe Budapestet

Publikálás dátuma
2018.08.20 10:44
Tűzijáték 2017. augusztus 20-án, Budapesten
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Két hónapig dolgoztak a produkción az augusztus 20-ai tűzijáték szervezői: 21 ezer látványos fényeffekt robban hétfőn este a főváros felett.
Hatvan ember majdnem kéthavi munkája zárul ma este kilenc órakor. Ekkor indítják Budapesten a hagyományos augusztus 20-ai tűzijátékot, az időjárás pedig kifejezetten kedvez az ünneplésnek - írja összefoglalójában az atv.hu.
A pirotechnikai show több szempontból is a legek gyűjteménye lesz: összesen hét tonna tűzijáték – ebből 2500 kilónyi robbanóanyag – repül hétfőn este a a levegőbe.
A fényjátékban a magyar trikolór színei és az arany dominálnak, a 21 ezer effekt pedig különféle virágformákat, fűzfa ligetet formáz majd, de kirajzolódik majd arany színnel a korona is.
a technikusok annyi kábelt használtak fel, hogy az gond nélkül lefedné a Budapest-Hatvan távolságot.

Nézelődni jó lesz, utazni kevésbé

2018.08.20 10:44