Kütyü vagy kutya? - Segítünk dönteni, olvasson

Publikálás dátuma
2018.02.13 18:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Kutatások szerint a házi kedvencek fizikailag és lelkileg is jó hatással vannak a gazdáikra. Ha megfelelő higiéniás körülmények között tartjuk őket, nem jelentenek veszélyt még a kisgyerekekre sem - derül ki a Step to Health cikkéből.

A kutya rendkívül jó hatással van az érzelmi egészségre, a jelenléte jótékony hormonokat: dopamint és szerotonint szabadít fel, ezek segítenek a stressz és a szívproblémák kezelésében. Egy amerikai vizsgálat szerint azok a szívbeteg emberek, akiknek kutyájuk volt, tovább éltek, mint akiknek nem volt állatuk. Ez azért sem meglepő, mert a kutyát naponta legalább húsz percig sétáltatni kell, ez, amellett, hogy állandó programot is biztosít, növeli a fizikai aktivitást, ami pedig edzésben tartja a szívet. Az állattartók depresszióra is kevésbé hajlamosak, mint azok, akik egyedül élnek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Egy másik kutatás azt igazolta, hogy a kutyával együtt felnövő gyerekek kevésbé lesznek allergiásak. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer megtanul alkalmazkodni és erősebbé válik a különböző allergénekkel szemben. Kezdetnek egy hörcsög, teknős vagy akvárium is megfelelő, hogy a gyerek megtanulja a felelős állattartás szabályait, később aztán jöhet a kutya vagy a cica. Az állatok sok figyelmet, törődést igényelnek, és nem hátrány, ha a gyerek a kütyük és a virtuális világ hívó szava ellenére a családtagjaival is foglalkozik, legyen az ember vagy állat. 

Mielőtt dönt, azt azonban mindenképpen vegye figyelembe, hogy egy állat, ahogy a családtagjaink is, életünk végéig hozzánk tartozik. Nem lehet megunni, visszaadni, kidobni, mert, ahogy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében írta: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Szerző
2018.02.13 18:00

Olasz győzelem született a Tour de Hongrie-n

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:11

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott – írja az MTI. A 32 éves Belletti - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt - a Tour de Hongrie második olasz győztese, 1930-ban Vasco Bergamaschi ünnepelhetett. A pontverseny győztese – és így zöld trikós – is Belletti lett, a legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométer össztávú viadal végén.
2018.08.19 16:11

Vízumgondok miatt elmaradhat egy orosz csapat El-selejtezője

Publikálás dátuma
2018.08.19 15:15
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Veszélybe került a Glasgow Rangers-FK Ufa labdarúgó Európa-liga-selejtező megrendezése, mert elképzelhető, hogy az orosz csapat vízumproblémák miatt nem utazhat el Skóciába. „Próbáljuk megszerezni a brit vízumot, mindent megteszünk ezért, de mindenkinek meg kell értenie, hogy ez egy nagyon nehéz, és kihívást jelentő helyzet” idézi a Sunday Express című lap Samil Gazizov klubigazgatót. Hétfőn a Dinamo Moszkva otthonában játszanak bajnoki meccset, és ezt kihasználva a dokumentumaikat személyesen adják be az orosz fővárosban lévő brit nagykövetségen. „Azt mondták, a gyorsított eljárás is legalább öt napot vesz igénybe. Ez nyilvánvalóan nem lenne megfelelő számunkra, ezért reméljük, képesek lesznek még jobban felgyorsítani a folyamatot” – mondta a klubvezető. A párharc első mérkőzését csütörtökön rendeznék Glasgow-ban, a visszavágóra egy héttel később kerül sor. A selejtező negyedik fordulójában a tét már a csoportkörbe jutás. A közelmúltban már előfordult, hogy orosz sportolók azért nem versenyezhettek Nagy-Britanniában, mert nem kaptak időben vízumot. Így járt Igor Frolov országúti kerékpáros, aki nem vehetett részt a múlt heti, ugyancsak Glasgow-ban rendezett Európa-bajnokságon, korábban pedig a Szpartak Moszkva labdarúgóklub ifjúsági csapata nem utazhatott Észak-Írországba.
Szerző
2018.08.19 15:15