Kultúrbotrány: bezárták az Operaházat

Publikálás dátuma
2018.02.14 11:00

Fotó: /
Európai zárlat alatt az intézmény - A zenekar tagjai szerződésszegést követtek el 

Az Operaház közli: A zenekar tagjainak szerződésszegése miatt az Operaház további rendelkezésig nem tart előadást. A hirdetett előadásokra előre váltott jegyek árát a jegypénztárak a rendes nappal pénztári órákban visszafizetik.

Ez a pársoros híradás tehát, tudtunkra adja, hogy Klebelsberg kultuszminiszter úr a napok óta vajúdó kérdés legkényelmesebb megoldását választotta: kidobta a nagyobb darab kenyeret kívánó zenészeket és elrendelte a színház bezárását. Ürügy: a zenekar tagjai szerződésszegést követtek el — amint ez föntebb olvasható.

Nálunk, Magyarországon általában így próbálják az ilyen kérdéseket megoldani. Amint az eset mutatja, a kultuszminiszter úr sem tudta magát a kapitalista mentalitástól függetleníteni és tekintet nélkül a kérdés kulturális vonatkozásaira, a legridegebb tőkés észjárással nyúlt hozzá.

Napok óta foglalkoztunk a kérdéssel és ismételtem hangsúlyoztuk, hogy a zenekar tagjainak követeléseikben igazuk van és így nem szabad őket fenyegetésekkel terrorizálná, hanem mindent meg kell tenni, hogy a kérdés európai módon oldassék meg, meg kell adni a zenészeiknek mindazt, ami megadható és biztosítani az Operaház zavartalan működését. Úgy látszik azonban, hogy ez esetben nem vált be az a közmondás, amely szerint, akinek az isten hivatalt ád, annak észt is ád hozzá.

A miniszteri állás mindenesetre több bölcsességet követel, mint amennyit a kultuszminiszter ez esetben elárult. Így kapitalista vállalkozók szoktak eljárni, akik cselekedeteikért csak önmaguknak felelősek. A kultuszminiszter úr azonban nemcsak önmagának felelős, de felelősséggel tartozik az országnak is, mert az Operaház működése vagy szünetelése mégsem magánügy, de semmiképpen a kultuszminiszter úr privátügye. És éppen ezért akarjuk hinni, hogy a miniszter úr az elkövetett hibát helyrehozza és revideálja elhatározását.

Népszava 1925. február 14.

Szerző
Témák
2018.02.14 11:00

A moszkvai pancserpuccs évfordulóján

Publikálás dátuma
2018.08.21 14:00

Fotó: /
Ostromra vonult fel Moszkvában a hadsereg —A szovjet fővárosban a hatalomátvétel másnapján kijárási tilalmat rendeltek el
Mintegy száz tankból álló konvoj nyomult kedd este az orosz parlament felé, s egy, az épületben működő illegális rádió szerint a szovjet tankok hamarosan támadásba lendülnek — jelentette az AP amerikai hírügynökség.

 Mihail Gorbacsovot egy Moszkva környéki állami rezidencián tartják fogva, ahová hétfő éjjel szállították a Krímből — jelentette kedden délután két órakor az Oroszországi Távirati Iroda (RIA) igen jól tájékozott körökre hivatkozva. Szemtanúk a Krímben látták Gorbacsovot, szerintük semmi jele nem volt annak, hogy beteg lenne.

 Mihail Gorbacsov teljesen egészséges, és a híresztelésekkel ellentétben, nem Moszkvában, hanem még mindig a Krímben tartják fogva, és elszigetelték a külvilágtól — mondta Borisz Jelcin orosz elnök kedden telefonon John Major brit miniszterelnöknek.

 Egyes hírek szerint az új szovjet vezetés tagjai közül nem csak Pavlov kormányfő, hanem Dmitrij Jazov szovjet védelmi miniszter is megbetegedett.

 Állítólag a kormányban Jazov feladatát átmenetileg Mihail Moiszejev vezérkari főnök látja el. A puccsisták kezén levő, szovjet központi televízió esti, kilenc órás híradója gyorshírben jelentette, hogy Valentyin Pavlov kormányfő súlyos, de nem életveszélyes állapotban kórházban fekszik.

 Egy moszkvai nagygyűlés szónoka azt közölte a résztvevőkkel, hogy a Rendkívüli Állapotot Felügyelő Állami Bizottság letartóztatási parancsot adott ki Jelcin ellen. Ezt a hírt más források nem erősítették meg. A RIA jelentette, hogy letartóztatták Jevgenyij Saposnyikov vezérezredest, a légierő parancsnokát, Pavel Gracsov altábornagyot, a légideszantosok parancsnokát, Telman Gálján szovjet népképviselőt és Mihail Kamcsatov oroszországi parlamenti képviselőt.

 Két hadosztály a moszkvai tüntetők oldalán

 Elszánt, de békés hangulatú, kétszázezres tüntetés volt kedden délben, Moszkvában, az oroszországi parlamentnél. Az akciót a Demokratikus Oroszország nevű, ellenzéki szervezet és több más, ellenzéki párt szervezte.

 A gyűlésen fő szónoka, Alekszandr Ruckoj oroszországi alelnök a politikai sztrájk folytatására, kitartásra és a szélsőségektől való tartózkodásra hívta fel az egybegyűlteket. Közölte továbbá: az oroszországi vezetés reggel felkereste Anatolij Lukjanovot, a szovjet parlament elnökét, és átnyújtotta követeléseiket.

 Ruckoj az éljenző tömegnek ismét megerősítette, hogy két hadosztály is átállt az oldalukra, parancsnokaik közölték, hogy készek megvédeni az oroszországi parlament épületét, a két napja ott tartózkodó vezetőket, és az épület előtt levő tízezreket.

 Népszava 1991. augusztus 21.
2018.08.21 14:00
Frissítve: 2018.08.21 14:00

Borókai: ha nincs médiaegyensúly, nem teljes a sajtószabadság

Publikálás dátuma
2018.08.14 00:00

Fotó: /
Szerinte a sajtó tekintélyes része az ellenzék vegzálásában éli ki magát
Orbán Viktor szólt arról, hogy a magyar népnek elege van a kiváltságosok politikájából, a nemzet akkor fejlődhet, ha a magyarság érdekeit helyezzük az előtérbe.

 A 12 pont mindent túlélt, mert a nemzet alkotása s nem valamiféle köztársasági szabásminta” – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ez arra figyelmeztet, hogy az erős és sikeres köztársasághoz a nemzetet kell megerősíteni, a nemzeti összetartozásra kell építeni. A köztársaság nemzetünk ruhája vagy építménye, ami önmagában tehetetlen, a nemzet nélkül értelmetlen – tette hozzá.

 Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke úgy vélte, tizenhat évvel a rendszerváltás után változásra van szükség, le kell zárni, ami eddig volt, mert az már nem szolgálja a jövőt. Úgy fogalmazott, a Fidesz „készen áll felelős tettek végrehajtására”.

 Borókai Gábor, a Heti válasz című hetilap főszerkesztője azt mondta, Magyarországon ma nincs médiaegyensúly, nem teljes a sajtószabadság, és ennek megváltoztatásához szerinte sikeres vállalkozókra és jó újságírókra van szükség a jobboldalon.

 Szerinte a sajtó tekintélyes része jelenleg „az ellenzék vegzálásában éli ki magát”, ahelyett, hogy a hatalmat figyelné és ellenőrizné.

 Népszava 2006. március 16.
2018.08.14 00:00
Frissítve: 2018.08.14 07:52