Meghalt Henrik herceg - Nagyon népszerű volt

Publikálás dátuma
2018.02.14 12:36
Henrik és Margit királynő - Fotó: HENNING BAGGER / SCANPIX DÁNIA / Scanpix Denmark / AFP
Fotó: /
Súlyos betegség miatt elhunyt Henrik herceg, II. Margit dán királynő férje – idézte a BBC a palota szerda hajnali közleményét. A 83 éves herceg ( teljes nevén:  Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat ) tüdőgyulladás miatt került kórházba egy hónapja. A vizsgálatok során egy jóindulatú tüdődaganatot is felfedeztek az orvosok. Kérésére néhány napja a Fredensborg-palotába szállították, hogy utolsó napjait a családja körében tölthesse. 

Henri de Laborde de Monpezat 31 éves volt, amikor 1965-ben találkozott Margit koronahercegnővel Londonban, egy vacsorán, majd udvarolni kezdett a nőnek, akit egész házasságuk ideje alatt mélyen szeretett.  A pár  IX. Frederik király és Ingrid királynő áldásával  1967. június 10-én kelt egybe a Holmen templomban. Margit királynő és Henrik herceg soha nem rejtette véka alá, hogy mennyire összetartoznak, és szeretik egymást. A veszteség nem csak a családot, de Dániát is lesújtotta. Henrik rendkívül népszerű volt nagylelkű természete, kedvelt személyisége okán, és azért is, mert részt vett a WWF és a Dán Vöröskereszt. munkájában is. 

1967 - AFP fotó

1967 - AFP fotó

De szépek és boldogok voltak...

Szerző
2018.02.14 12:36

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17