Tisztújítás lesz a PDSZ-nél

Rendkívüli tisztújító kongresszust tart április 14-én az egyik legnagyobb tanári érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Megírtuk: a PDSZ Országos Választmányának többsége lemondott, ahogy a Felügyelő Bizottság teljes tagsága is - nem sokkal azután, hogy a másik nagy tanári szervezetnél, a Galló Istvánné által vezetett Pedagógusok Szakszervezeténél is belső harcok alakultak ki. A PDSZ Facebook-oldalán név nélkül megjelent nem hivatalos közlemény belső "bizalmi válságról", a szakszervezet működésképtelenségéről, "beépült fideszes ügynökökről" írt.

"A leghatározottabban cáfoljuk, hogy a PDSZ belső működési problémája beépített Fidesz-ügynökök tevékenységére volna visszavezethető, vagy összefüggésben volna a másik pedagógus-szakszervezet válságával" - olvasható egy újabb Facebook-közleményben, amelyet már többen szignóztak a lemondott tisztségviselők közül. Mint írták, annak érdekében mondtak le, hogy a rendkívüli tisztújító keretében minden vezető tisztséget viselő tag megmérettessen.

- Vannak olyan vitás pontok, amelyek feloldását a kongresszus oldhatja meg - nyilatkozta Mendrey László. A PDSZ-elnöke azt is elmondta, a következő, teljes körű tisztújításra két év múlva kerül sor. Arra a kérdésünkre, a rendkívüli gyűlés az elnök személyét érinti-e, úgy válaszolt, elsősorban a lemondott tagokat kell pótolni. Ugyanakkor a kongresszusnak van joga arra, hogy döntsön az elnök visszahívásáról.

Update: A szakszervezet Facebook-oldalán egy újabb közlemény jelent meg, amelynek szerzői azt írták: a tisztújító kongresszus összehívása elkerülhetetlen, a "kialakult helyzetre" tekintettel az Országos Választmány valamennyi országos tisztséggel - így az elnöki székkel kapcsolatban is - szavazást akar kezdeményezni. Mendrey ugyanakkor lapunknak jelezte: a Facebook-on megjelent közlemények nem tekinthetők a PDSZ hivatalos álláspontjának. 

Szerző
Frissítve: 2018.02.16 09:57

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Több hektáron égett az aljnövényzet Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.04.21 17:58
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Ötven tűzoltó fékezte meg a lángokat.
Több hektáron kigyulladt a bokros-fás, bozótos aljnövényzet vasárnap délután Budapest XXIII. kerületében, a tüzet körülhatárolták, senki sem sérült meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a lángok Soroksáron a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és a Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben csaptak fel. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A tűz által érintett több tízezer négyzetméteres területet tizenegy vízsugárral - tizenkét tűzoltógépjármű és vízszállító járművek segítségével - határolta körül több mint ötven fővárosi tűzoltó, gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók együttműködésével. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
Szerző
Témák
tűzoltó