Tisztújítás lesz a PDSZ-nél

Rendkívüli tisztújító kongresszust tart április 14-én az egyik legnagyobb tanári érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Megírtuk: a PDSZ Országos Választmányának többsége lemondott, ahogy a Felügyelő Bizottság teljes tagsága is - nem sokkal azután, hogy a másik nagy tanári szervezetnél, a Galló Istvánné által vezetett Pedagógusok Szakszervezeténél is belső harcok alakultak ki. A PDSZ Facebook-oldalán név nélkül megjelent nem hivatalos közlemény belső "bizalmi válságról", a szakszervezet működésképtelenségéről, "beépült fideszes ügynökökről" írt.

"A leghatározottabban cáfoljuk, hogy a PDSZ belső működési problémája beépített Fidesz-ügynökök tevékenységére volna visszavezethető, vagy összefüggésben volna a másik pedagógus-szakszervezet válságával" - olvasható egy újabb Facebook-közleményben, amelyet már többen szignóztak a lemondott tisztségviselők közül. Mint írták, annak érdekében mondtak le, hogy a rendkívüli tisztújító keretében minden vezető tisztséget viselő tag megmérettessen.

- Vannak olyan vitás pontok, amelyek feloldását a kongresszus oldhatja meg - nyilatkozta Mendrey László. A PDSZ-elnöke azt is elmondta, a következő, teljes körű tisztújításra két év múlva kerül sor. Arra a kérdésünkre, a rendkívüli gyűlés az elnök személyét érinti-e, úgy válaszolt, elsősorban a lemondott tagokat kell pótolni. Ugyanakkor a kongresszusnak van joga arra, hogy döntsön az elnök visszahívásáról.

Update: A szakszervezet Facebook-oldalán egy újabb közlemény jelent meg, amelynek szerzői azt írták: a tisztújító kongresszus összehívása elkerülhetetlen, a "kialakult helyzetre" tekintettel az Országos Választmány valamennyi országos tisztséggel - így az elnöki székkel kapcsolatban is - szavazást akar kezdeményezni. Mendrey ugyanakkor lapunknak jelezte: a Facebook-on megjelent közlemények nem tekinthetők a PDSZ hivatalos álláspontjának. 

Szerző
Frissítve: 2018.02.16 09:57

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző