Pillantás a kilencedikről - Orbán, a zsaroló

Gyűlöletkampányt vizionál Orbán Viktor, termesztésen az ellenzék részéről, majd azonnal megkezdi ellenük a gyűlölet-keltést. A Fidesz kihelyezett frakcióülésén, mintegy útmutatóként, azt közölte az övéivel: az ellenzék annak érdekében cselekszi majd ezt, hogy Magyarországot bevándorló országgá tehesse. Hozzáfűzve: ma független kormánya van az országnak, ám ha nem ők kerülnek hatalomra, zsarolhatóvá válik az az új kabinet.

Hogy ezt mégis miből szűrte le a kormányfő, az nem teljesen világos, de nem is ez a lényeg. Nem az a fontos, hogy logikailag megálljon, amit mond, hanem hogy az elkövetkezendő szűk két hónapban a fideszes megszólalók mindegyikének ezeket a kulcsszavakat, kifejezéseket kell használniuk: zsarolható ellenzék, bevándorló országgá akarják tenni, Soros ügynökei. Miközben ők maguk képesek egyedül biztosítani az ország függetlenségét, megvédeni szuverenitását, megőrizni nemzeti mivoltát.

Tudjuk, látjuk, hogy e nyelvi eszköztár nagyjából megegyezik az elmúlt két év csapásirányával. Ami új elem az orbáni retorikában, az a zsarolhatóság felbukkanása. Ezzel ugyanis eleve kizár mindenkit a legitim világból - mindenkit, aki nem ő. Azt feltételezi… Mit is?

Mi tagadás, hosszan ültem a gép előtt, hogy erre a felvetésre választ találjak. Mert vajon mivel és ki tudná zsarolni a mai ellenzéket? Soros maga? De hogyan? Feltehetően úgy, világosodik meg bennem az Orbán által elénk vetített kép, hogy Soros kötelezővé teszi számukra az afrikai, közel-keleti milliók befogadását. És nyilván ők is meg vannak, lesznek zsarolva Soros által: ha nem jönnek Magyarországra… Akkor mi lesz? Mi lehet számukra a büntetés? És mivel tartja majd sakkban Soros az új, nemfideszes kormányt? Azokat, akik – Orbán állítása szerint – amúgy is bevándorló országgá akarják tenni országunkat? Megint csak logikailag: Soros ez esetben azzal büntetné őket – bennünket -, hogy nem engedi át a határon a migránsokat, tán még egy újabb drótakadályt is épít a határra, biztos, ami biztos.

De, ha már zsarolás: vajon nem éppen a mai kormányzat az, amely – egy normálisan működő jogrendszerben – zsarolhatóvá vált? Nem ennél a társaságnál tapasztaljuk azt, hogy bár nagy lépésekben alakították át a törvényeket úgy, hogy a lopásuk törvényes legyen? De még így sem sikerült minden lyukat paragrafussal betömni. Nem maga a miniszterelnök vált zsarolhatóvá azáltal, hogy a családtagjait közel engedte az állami pénzekhez? Nem éppen a mostani kormányzat egynémely tagja gyarapította vagyonát különböző közbeszerzések és európai pénzek besöprése által?

A helyzet tehát éppen fordított. Fordítottja annak, amit a miniszterelnök mond. Ha maradnak, marad a zsarolható kormány. Persze, hogy maradni akarnak. Mert nem tudjuk mikor, de egyszer elérkezik az a pillanat, amikor a gyűlöletkeltés majd szembefordul velük. Holnap? Vagy holnapután? Ki tudja. De lesz majd olyan generáció, amely nem a zsarolásban gondolkodik, hanem az igazságban.

Meglehet persze, hogy ezt csak a történelmi optimizmusom mondatja velem. Muszáj valamibe belekapaszkodni.

2018.02.17 07:03

Fölényesen nyert az FTC kézilabda csapata

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tizenkét góllal volt jobb az FTC a Budaörs vendégeként a női kézilabda NB I szombati játéknapján. A férfi kézilabda NB I-ben otthonában három góllal nyert a Balatonfüred a Budakalász ellen. A barcelonai BL-meccsen is eredmény született.
A bajnoki címvédő Győr Dunaújvárosban aratott négygólos győzelmet - írja az MTI. A két élgárda mögött a harmadik helyért csatázó együttesek mérkőzésén a Siófok hazai pályán 12 góllal verte az Érdet. Eredmények (női): Moyra-Budaörs - FTC-Rail Cargo Hungaria 26-38 (12-21) Siófok KC-Érd HC 34-22 (13-11) GVM Europe-Vác - Békéscsabai ENKSE 43-21 (20-9) Dunaújvárosi Kohász KA-Győri Audi ETO KC 24-28 (11-14) Alba Fehérvár KC-Eszterházy SC 32-15 (14-8)
Eredmény (férfi): Balatonfüredi KSE-CYEB Budakalász 28-25 (14-13)
Eközben a Telekom Veszprém három góllal kikapott a Barcelona otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. A két csapatnak ez volt a huszadik találkozója az európai kupaporondon, a mérleg a Veszprém szempontjából öt győzelem, egy döntetlen, és immár 14 vereség. Barcelonában egy KEK- és nyolc BL-meccset játszott a magyar csapat, de mindegyiket elveszítette.
2018.09.22 19:55
Frissítve: 2018.09.22 20:00

MK - Fölényesen nyert a címvédő Újpest

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:20
A debreceni Haris Attila (b2) és a BKV játékosa, Csepregi Tamás (k) a labdarúgó Magyar Kupa 6. fordulójában játszott BKV Előre -
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
A címvédő Újpest fölényesen, hat gól különbséggel verte a Tolna megyei első osztályban szereplő Bátaszéket a labdarúgó Magyar Kupa hatodik fordulójában.
A Ferencváros ugyancsak megyei élvonalban játszó csapattal, a Szegedi VSE-vel csapott össze és szorosabb mérkőzésen kétgólos győzelmet aratott. A fővárosi gárda a második találatát a 87. percben szerezte. Az élvonalbeli együttesek csak most, a főtábla első körében kapcsolódtak be a küzdelmekbe, ahol még 128 csapat volt versenyben. Az NB I-es csapatok kiemeltként nem kerülhettek össze, és idegenben játszottak vagy játszanak. A továbbjutásról egy mérkőzés dönt.   

Eredmények, 6. forduló (az élvonalbeli csapatok mérkőzései)

Bátaszék SE (megyei I.)-Újpest FC 1-7 (1-2) Szegedi VSE (megyei I.)-Ferencvárosi TC 0-2 (0-1) BKV Előre (III.)-Debreceni VSC 1-2 (0-1) Komárom VSE (III.)-Puskás Akadémia 1-3 (1-1) Tállya (III.)-MTK Budapest 0-8 (0-4) Siklós (megyei I.)-Paksi FC 0-5 (0-3) Fővárosi Vízművek (Budapest I.)-Mezőkövesd Zsóry FC 0-5 (0-0) vasárnap játsszák: Bőny SE (megyei I.)-Budapest Honvéd 12.30 Cigánd (III.)-MOL Vidi FC 13.00 Csepel (III.)-Szombathelyi Haladás 15.00 ESMTK (III.)-Diósgyőri VTK 15.00 Szolnoki MÁV (III.)-Kisvárda Master Good 15.00

Szerző
2018.09.22 18:20