Kalandpark - Gyakorló

A budapesti Radnóti gimnázium a hatvanas években úgynevezett gyakorló középiskola volt. Ez azt jelentette, hogy időről-időre megjelentek nálunk az egyetemek végzős hallgatói, és a vezető tanár felügyelete mellett ők tartották meg az órákat. Szerettük őket, mert izgultak, fiatalok voltak, és szerettek bennünket. És mind mások voltak. Ügyesek, ügyetlenek, humorosak, szárazak, félénkek, magabiztosak, ál-magabiztosak, betanulták a keresztnevünket, de összecserélték őket, szóval volt valami varázsa ezeknek az óráknak.

Akkoriban nekem már az írás volt a szenvedélyem, még órák alatt is sorozatban gyártottam novellákat és színdarabokat. Ez szórakoztatott. Zsuzsa néni, az osztályfőnököm egy szünetben félrehívott a folyosón.

- Gyuri, látom, téged nem érdekel a kémia.

- Hát nem – vallottam be szomorkásan.

- És a biológia? – ezt a két tárgyat tanította.

- Az sem – feleltem őszintén. Úgyis tudta, és ő olyan tanár volt, akinek nem kellett hazudni.

- Lenne egy ajánlatom – mondta. – Te csak írjál, megkapod mindkét tárgyból a hármast év végén, és nem foglak feleltetni.

- Tökéletes – nagyon boldog voltam. Anyám kevésbé, de azt már megszoktam.

Néhány héttel később jött Fanni, az egyik tanárjelölt. Szép lány volt, mindenkihez kedves, jókedvű, közvetlen, szeretett sétálni a padok között, mi pedig, fiúk, beszívtuk az illatát, és igyekeztünk szemkontaktust építeni vele. Végülis tizenhét évesek voltunk, rajtunk volt a kapunyitási pánik. Fanni néha vissza is nézett rám, mintha kereste volna a tekintetemet, én pedig elhitettem magammal, hogy tetszem neki. Talán mégis tanulnom kellene kémiát? Az egyik órán egyszer csak meghallottam a nevemet.

- Odze, gyere ki felelni – mondta Fanni. Zsuzsa nénire néztem, aki azonban a jegyzeteibe merült.

- Nem készültem – mondtam a pad mellett felállva.

- Tudod, ez mit jelent? – kérdezte Fanni. Akkor komoly volt. Bólintottam és leültem. A szünetben megkerestem Zsuzsa nénit.

- Nem erről volt szó – mondtam neki csalódottan.

- Látta, hogy nincsenek jegyeid – magyarázta Zsuzsa néni. – Majd beszélek vele.

Egy héttel később újabb kémiaóra Fannival.

- Odze, most javíthatsz – szólított fel. Zsuzsa néni elfelejtett beszélni vele? Az egyezségünk felborulni látszott.

- Nem tudok javítani – mondtam szégyenkezve. Fanni akkor kérte, hogy tanítás után várjam meg a szertárban. Leültünk a kémcsövek között egy kis asztalhoz. Uramisten, majdnem összeér a térdünk, gondoltam.

-Látom, gondjaid vannak a kémiával - mondta. - Ha gondolod, én szívesen foglalkozom veled. Itt lakom a közelben, hetente háromszor jöhetnél. Mit szólsz hozzá?

- Hát jó – feleltem látszólag vonakodva, közben pedig más remények éltettek. – Rendben.

Az osztályban elmeséltem a fiúknak, miről beszélgettünk.

- Ez jellemző rád – veregette meg a vállamat Gerevich, a legjobb barátom. – Hogyan lehet a legrosszabb helyzetből a legjobbat kihozni. Ezt kellene tanítani.

2018.02.19 07:06

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08