Bajkai, a kormányfő ügyvédje - Egy cég, két megbízás

Publikálás dátuma
2018.02.19 21:45
TEJOSZTÁS - Fotó: Bajkai István/Facebook
Fotó: /
Kétszeresen is jól jár a főváros közbeszerzési cégének versenyeztetés nélkül elkölthető keretével a kormányfő ügyvédje, a Fidesz képviselőjelöltje.

Az Orbán Viktort és lányát, Ráhelt személyiségi jogi perekben védő ügyvéd, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje, Bajkai István cége is kap megbízást versenyeztetés nélkül a Fővárosi Közbeszerzési és Lebonyolító (FKL) Kft.-től – erősítette meg lapunk korábbi információját a cég, miután közérdekű adatigényléssel fordultunk hozzájuk. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő társaság közlése alapján ráadásul nem is egy, hanem két cég révén húz hasznot versenyeztetés elkerülésével a fideszes politikus.

A közelmúltban írtunk arról, hogy – a tojás- és tejosztással is kampányoló – Bajkai István cége, az Aponius Consulting Kft. az FKL egyik alvállalkozója. Egy olyan 64 milliós keretből fizették 2017-ben a szaktanácsait, amelyre nem kell közbeszerzést kiírni. Ezt a keretet egyébként alaposan ki is használták az FKL-nél – olvasható ki abból a lapunk birtokába került összefoglalóból, amely a cég vezetői számára készült. Ebből kiderül, hogy a versenyeztetés nélkül kiosztható összeget gondosan nyilvántartották, hogy ne maradjon benn pénz. A tájékoztató arra is felkészíti a vezetőket, hogy mire hivatkozva kérhetik alvállalkozók bevonását. Noha az FKL-nek a feladatokat saját szakembereivel kellene megoldania, kérhet külső segítséget, ha „a feladat ellátásának eredményessége annak egyedi, speciális jellege miatt más módon teljesíthető.” Mindez már csak azért is figyelemre méltó, mert a céget épp azzal a céllal hozta létre 2016-ban a főváros, hogy költséghatékonyan, a verseny tisztaságára figyelve, átláthatóan intézze cégei 100 millió forint alatti közbeszerzéseit. Ehhez képest a költséghatékonyságot és az átláthatóságot kevéssé segíti elő az, ha belső emberek helyett külsős vállalkozókkal dolgoztatnak.

Közérdekű adatigénylésünkre az FKL közölte: a 64 milliós keretből Bajkai Aponius Consultingja mellett a Csendes Consulting Kft. és a Cordict Kft. összesen 19 millió 700 ezer forint értékben kapott megbízást. A cégek 20-25 ezer forintos óradíjjal dolgoztak, szolgálataikat az M3 metró felújításával kapcsolatos közbeszerzések támogatására vették igénybe. Amikor azonban konkrétan az M3 metró felújításának közbeszerzéseivel megbízott alvállalkozóikra kérdeztünk, ennél magasabb megbízási díjról kaptunk tájékoztatást. Az FKL közlése szerint e tárgyban 28 millió 650 ezer forint értékben vettek igénybe külsős tanácsokat a Aponius Consultingtól, a Cordict Kft.-től és az SBGK ügyvédi irodától. Ez pedig azt jelenti, hogy Bajkai nem csupán egy, hanem két vállalkozása révén is megbízáshoz jutott a főváros közbeszerzési cégétől, ugyanis az SBGK ügyvédi irodában is van részesedése. 2016-os jövedelem bevallása szerint 20 százaléknyi, ami abban az évben 150 millió forint osztalékot hozott a konyhájára.

Azt közérdekű adatigénylésünk ellenére sem sikerült megtudnunk, hogy a kérdéseinkben megnevezett alvállalkozókon kívül kiket, összesen hány forintért foglalkoztattak 2017-ben, cégenként mekkora megbízási díjban részesültek. Ezeket az információkat Torma Szilvia az FKL ügyvezető igazgatója üzleti titokra hivatkozva nem árulta el. Nem kaptunk választ arra sem, hogy pontosan milyen feladatokat végeztek alvállalkozóik és mi alapján választották ki őket.

Az Aponius Consulting alkalmazása azért érdekes, mert ez a vállalkozás idén májusban még csak egy éves lesz, tehát meglehetősen fiatal szereplője a közbeszerzési tanácsadói piacnak. Ettől függetlenül több megbízást is kapott 2017-ben és nem csak a fővárostól. Legtöbb közpénzes megrendeléshez az Országos Bírói Hivatalnál jutott, amely az iratok elektronikus kezelésével, archiválásával, keresésével kapcsolatos öt közbeszerzés lebonyolítását Bajkai cégére bízta. A Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. pedig a Magyar Nemzeti Levéltár Budai Várból való kiköltöztetési tenderének gondozását adta ki Bajkai cégének.

A fővárosi megbízások díja persze aprópénz ahhoz képest, amit Bajkai az SBGK ügyvédi iroda kormányzati pályázatainak révén kap. A főképpen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó SBGK négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől.

2018.02.19 21:45

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08