Hófúvás nehezíti a közlekedést

Publikálás dátuma
2018.02.22. 11:10

Már csak Vas megyében nehezíti hófúvás a közlekedést - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A 35 érintett útszakaszon 92 munkagéppel végzik a szükséges hóeltakarítási munkálatokat. A közleményben kiemeltek néhány érintett főutat: a 86-os Nemesbőd és Pósfa, a 89-es Sé és Bucsu, a 87-es Csempeszkopács és Szombathely közötti szakaszán, valamint a 834-es főúton Tokorcsnál a 30-31-es kilométerszelvények között számíthatnak lassabb haladásra a közlekedők. 

"Magashegységi hóviszonyok" Kékestetőn

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: a Mátrában és a Bükkben szinte "magashegységi hóviszonyok uralkodnak". Előbbi térségben (különösen a nyugati, délnyugati megyékben) a következő 24 órában még vastagodhat a hótakaró, másutt ugyanakkor olvadni fog, és számottevő csapadék már nem hull. a hegyekben, különösen nyugaton, délnyugaton még vastagodhat a hótakaró, másutt már olvadni fog. A szolgálat csütörtöki adatai szerint Bükkszentkereszten és Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 59 centiméteres, Sopron Brennbergbányán 42, Mátraszentimrén 40, Hárskúton 35 centiméteres hó van, de a többi magasabban fekvő településen is 10-20 centiméter körüli a hóréteg vastagsága. Az alacsonyabban fekvő települések közül csütörtökön a legnagyobb hóvastagságot - 24 centimétert - Mázán mérték, de Sopron Kuruc-dombon, Bakonyszentkirályon és Veszprémben is 23, Fertőszentmiklóson pedig 22 centiméteres a hóvastagság.

A hétvégén egyre több napsütés várható, ugyanakkor nagyon hideg levegő érkezik fagyos északkeleti széllel, amely a Nyugat-Dunántúlon hófúvást okozhat - tették hozzá.

Az utakról a havat a visszahordás veszélye nélkül csak a viharos széllökések befejeztével tudja eltakarítani a közútkezelő. A társaság szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni - közölték. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak. Az Útinform oldalán kora reggeltől késő estig háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról.

Feloldották kamionstopot Letenyénél

Kora délután feloldották a korlátozást, így ismét használhatják a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a police.hu.

A horvát hatóságok a téli időjárás miatt csütörtök reggel tiltották meg Letenyénél a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek belépését Horvátországba. A tilalmat kora délután visszavonták, így a kamionforgalom ismét zavartalanul haladhat át Letenyénél.

Szerző

Németh Szilárd tudja, mi a baj a sürgősségi ellátással

Publikálás dátuma
2018.02.22. 11:04
Fotó: Tóth Gergő
Németh Szilárd igyekszik jó példával elöljárni: bár a minap szögbe nyúlt, mégsem rohant vele az orvoshoz.

Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz – reagált a Magyar Nemzetnek Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdezték. "Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani" – említette saját magát jó példaként a politikus.

Legutóbb Vathy Zsuzsa, József Attila- és Márai Sándor-díjas író tragikus haláláról számolt be lánya, Lázár Fruzsina a Magyar Nemzet hasábjain. Vathy Zsuzsa feltehetően egy oltásra lett allergiás tavaly év elején, ám a háziorvos hazaküldte. Ezután a Honvédkórházba mentek, ahol két órát vártak csak arra, hogy besorolják, mennyire sürgős az édesanyja állapota. Végül öt óra várakozás után hazamentek, mentőt hívtak. A mentőápoló az orvosokkal ellentétben azonnal tudta, hogy egy súlyos allergiás reakcióról van szó, de a Szent Imre kórházban már nem tudták megmenteni Vathy Zsuzsa életét.

Németh Szilárd feltehetőleg erre az esetre is utalva azt mondta: szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy „átjáróház”. Mint mondta: ezzel nem kívánt cinikus vagy ironikus lenni, a kormány „mindent be fog vetni”, hogy megoldja a problémát. Ebben az „újév utáni” időpontban ugyanakkor „mindenki” ott van a sürgősségi osztályon, „de az emberek kilencven százaléka január 3-án – nem akarok ebből viccet csinálni – majdnem maga tehet arról, hogy ott van” - fogalmazott.

A Fidesz alelnöke szerint egyébként a sürgősségi ellátás helyzete nem olyan tragikus, mint ahogy lefestik. Elismerte ugyan, hogy azért nincsen minden rendben a hazai rendszerrel, de szerinte más országokban sem rózsás a helyzet. Megjegyezte: ha a háziorvos nem akar foglalkozni valakivel, és ezért a sürgősségire küldi, az "nem szép dolog”.

Szerző

Célpont az RTL Klub és az Index

Publikálás dátuma
2018.02.22. 09:48
Népszava fotó
Tízmilliárdokat öltek bele, de nem elég: ahol konkurencia van, alulmarad a kormánymédia. A választások után "finomhangolásra" készülnek, a célpont az RTL Klub és az Index - derül ki a Heti Válaszból.

Kizárólag a megyei lapok terén tud eredményeket felmutatni a kormányzati média, derül ki a Heti Válasz legfrissebb számából. Ennek oka, hogy nincs konkurenciájuk: ezeket a lapokat még ma is nagyjából 1,4 millióan olvassák naponta. Bár, mint írják, még ezeket is leginkább az egyébként is Fidesz felé hajló, nyugati megyékben vásárolják.

Legmeghatározóbb, hogy brit mintára a Fidesz is a bulvárt hívja segítségül a meggyőzéshez: a párt holdudvara megszerezte a TV2-t, Origot, Borsot, felfuttatta a Ripostot és elindította az ingyenesen szórt Lokált. Információik szerint ezt mindet közvetlenül Habony Árpád  irányítja.

Ezek azonban a beléjük ölt több tíz, sőt, akár 50 milliárd körüli összeg ellenére sem vették át a vezető szerepet. Ami eddig történt, az csak területfoglalás: „a finomhangolás ideje a 2018-as országgyűlési választások utánra marad” – nyilatkozta a hetilapnak egy névtelen kormányzati forrásuk. A cél megszerezni az RTL Klubot, „és az Index hírportál is túl sok vizet zavar”.

Szerző