Röpcédulák a parlament karzatáról — nyolc hónapi elzárás

Publikálás dátuma
2018.02.22 16:23

Fotó: /
A röpcédulákat az úgynevezett Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőségétől kapta azzal a megbízással, hogy a karzatról dobja le a parlament üléstermébe

Ismeretes, hogy a napokban a parlament karzatáról ülés közben egy vágista fiatalember röpiratokat dobott le az ülésterembe. Az illetőt nyomban letartóztatták, aki kihallgatása során elmondotta, hogy a röpcédulákat az úgynevezett Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőségétől kapta azzal a megbízással, hogy a karzatról dobja le a parlament üléstermébe. Hétfőn tárgyalta az ügyet az V. kerületi kapitányság rendőrbírája, aki az ügyben a következő ítéletet hozta:

Czövek Andor rákosligeti születésű 25 éves, hónapok óta foglalkozásnélküli szabósegédet azért, mert, mint rendőri fölügyelet alatt álló egyén, tartózkodási helyét, Rákoskeresztúrt engedély nélkül elhagyta és a rendőri büntető-határozatot, amelynek föltétele az, hogy nyilvános vagy magángyűlésen, avagy bármilyen politikai akcióban nem vesz részt, megszegte, négyszer 2 hónapi, azaz összesen 8 hónapi elzárásra és kétszer 800 pengő pénzbüntetésre ítéli.

Az ítélet kihirdetése után a rendőrfogalmazó Czövek Andort azonnal letartóztatta és nyomban kiszállíttatta a toloncházba büntetésének megkezdése végett. Az elítélt a büntetés súlyossága miatt föllebbezett.

Ebben az ítéletben a hallatlan súlyossága mellett még egy szembeötlő jelenség ütközik ki. Az ítélet ugyanis egyáltalában nem is tesz említést a röpcédulákról, hanem a büntetést csupán a rendőri fölügyelet alá helyezés megszegésével indokolja. Ez az ítélet újabb bizonyítéka tehát annak, hogy itt még mindig teljes pompájában virágzik az internálás, a rendőri fölügyelet alá helyezés intézménye, amelyet hivatalos helyeken előszeretettel szoktak tagadni. De máskülönben is hű tükre ez az ítélet a mai kormányzati szellemnek.

Népszava 1927. február 22.

Szerző
Témák
2018.02.22 16:23

Orbán: Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei

Publikálás dátuma
2018.09.18 12:00

Fotó: /
A fenyegetés Közép-Európából kiindulva elérheti az Európai Uniót
Oroszország expanziója, újraerősödése egy valóságos kihívást jelent a Nyugat számára. Olyan fenyegetést, olyan kihívást, amely Közép-Európából kiindulva elérheti az Európai Uniót, sőt elérheti a szövetségesek katonai erejét is.

Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.

 Orbán Viktor 2007 október 1.
2018.09.18 12:00
Frissítve: 2018.09.18 12:00

Az EU ne nyújtson segítséget „hazug és csaló” kormányoknak!

Publikálás dátuma
2018.09.16 10:00

Fotó: /
Orbán Viktor Strasbourgban szólalt fel az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán
Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak – jelentette ki kedden Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor
 Népszava 2006 október 25.
2018.09.16 10:00
Frissítve: 2018.09.16 10:00