Tüzes ló - Kis utazás

Az egri vasútállomáson megállt az idő, ami jó hír, mert akár visszafelé is göröghetne. A betonkockákkal kirakott hevenyészett parkolóban akkora gödrökben áll a víz, hogy játékos kedvű kertészek akár vadrizst is telepíthetnének beléjük. A bejárton nem lehet bemenni, helyette stencilezett nyíl mutatja, hogy a másik ajtó tekinthető igazán annak. A váróterem a nyolcvanas éveket idézi: ilyen fapadokat utoljára diákként, a velencei pályaudvaron láttam és éreztem, amikor alvás gyanánt megpróbáltam elhelyezni magamat a fémkorlátokkal szabdalt fapriccsen. Csak kígyózó mozdulatokkal lehetett bepréselődni, a forgolódást pedig azonnal el is felejthettem: a hátizsákot a fejem alá gyűrve, karót nyelve, hanyatt fekve nyúltam el, mert ha jobbra vagy balra mozdultam, a csípőm menthetetlenül beszorult a fémkarfa alá.

Szerencsére - vagy épp ellenkezőleg - most nem kell hajnalig itt heverni, várva a hazafelé tartó vonatot. Immár konszolidált felnőttként ülök a pénztár melletti padok egyikén.

Nagymama érkezik kötött zsenília sapkában, fekete műbőr retiküllel, mellette toporog egy fiú, lengyel piacos dzsekiben, hatalmas kínai napszemüveggel az orrnyergén, kicsit gyámoltalan benyomást keltve. Kortalan, lehet tizennégy vagy harminckét éves is. Az asszony beszél helyette, ő kéri a jegyet, csak neki, csak oda, a reggeli pesti gyorsra, teljes árút.

A kasszásnő méregeti a fiút, aztán meg is szólítja, kiderül, hogy fiaival egy osztályban járt annak idején, legalábbis ő így emlékszik. Mindjárt ajánl is egy kedvezőbb jegyet, igaz, ahhoz egy nappal később kellene utazni, de a nagymama rázza a fejét, az nem jó. Nekik most kell, a fiút most várja az anyja a Keletiben, mennek orvoshoz, le kellene százalékoltatni a gyereket, huszonhárom éves, de az értelme egy általános iskolásé. Leszázalékolva könnyebb lenne utazni is, tizedére csökkenne a jegy ára. Csak hát az orvosokkal nem olyan egyszerű, mindenféle vizsgálatokra utalják, meg speciális képzéseket javasolnak, de a fiú egykedvűen üli végig valamennyit, legfeljebb az csigázza fel, ha végre kezébe veheti a mobilját, és nyomogathat rajta valamilyen lövöldözős játékot.

- Nem elég barna, az lehet a baj - kuncog oda a pénztáros a nagymamának, az meg visszakuncog, hogy hát igen, valóban könnyebb lenne, ha barna lenne. Nekem egy darabig le se esik tantusz, nézegetem a fiút, tényleg kicsit sápadt, ráférne a napfény, látszik, hogy napokig ki sem mozdul a szobából, nem megy, vagy nem viszik, de hogy függ ez össze az orvosi vizsgálatokkal? Mire megértem, mire céloztak, a nagymama már fizet, s lehuppan mindjárt a mellettem lévő ülésre. Aggodalmas arccal számba veszi a csomagokat, az egyik hátizsákból egy kockás sálat átgyűr a rafiaszatyorba. Kinyitja a pénztárcáját, újra és újra ellenőrzi az imént kapott jegyet, mintha ettől megváltoznának rajta a számok, vagy egyáltalán megváltozna bármi is.

A "gyerek" eközben szorosan mellette áll, kezében a mobilja, nyomogatja. Szemét a hatalmas fekete napszemüveg jól elrejti a kíváncsi pillantások és az egész világ elől.

2018.02.23 07:03

Beérett az „igazgatómutyi”: 12 tanár mondott fel egy budafoki gimnáziumban

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:41
A Budai Nagy Antal Gimnázium egy korábbi képen.
Fotó: / Kállai Márton
Mostanáig tudtak dolgozni a korábbi fideszes köznevelési államtitkár erőből igazgatóvá tett barátnőjének vezetése alatt.
Barátnőjét ültette a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói székébe Czunyiné Bertalan Judit korábbi fideszes köznevelési államtitkár 2015-ben - írta meg a Népszava is a szülők által akkor "igazgatómutyiként" jellemzett eseményt. Akkor már a tanév első hónapjában legalább száz óra elmaradt, nem volt munkaterv, az igazgató alig kommunikált a tantestülettel, és az önkormányzat mindebben semmi kivetnivalót nem talált. Később a szülők fel is jelentették Erdőközit, minthogy kinevezését követően átláthatatlanná tette az iskola alapítványának pénzügyeit
Idén aztán a jogbiztonság követelményét, illetve a tanulói és szülői jogok érvényesülését egyaránt sértő, tartósan fennálló visszásságokat tárt fel a gimnázium működése kapcsán az alapvető jogok biztosa is.
Legújabb fejleményként pedig tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a gimnáziumban
– számol be az Eduline. Van osztály, ami osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is.
A portálnak egy szülő szólt a felmondási hullámról, amit egy neve elhallgatását kérő tanár is megerősített. Elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzetért a portálnak nyilatkozó szülők, minthogy a tanárok eddig is nehezen tudtak együtt dolgozni Manolovitsné Erdőközi Orsolyával.
Erdőközi nem reagált a portál megkeresésére.
2018.09.21 13:41
Frissítve: 2018.09.21 13:47

Akasztással fenyegetőznek Orbán szélsőjobboldali támogatói

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:06

Fotó: Facebook / Ujhelyi István dr./
Radikális fideszesek szimbolikusan felakasztották Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét. Hogy mennyire nem viccnek szánták, kiderül a politikus közösségi oldalán hagyott kommentjeikből, ahol tovább folytatódik a lincshangulat.
Orbán Viktor a választások előtt azt ígérte, hogy elégtételt fog venni azokon, akik vele szemben állnak, majd a fideszes sajtó meg is kezdte a listázásokat. Mára a gyűlöletpolitikája arra szintre jutott, hogy szélsőjobbos támogatói már nyíltan fenyegetnek akasztással egy ellenzéki képviselőt - írja közleményében az MSZP.
Ujhelyi Istvánt sorozatos, életveszélyes fenyegetések érik, ami tegnap este érte el a legalját, amikor egy, az MSZP EP-képviselőjének arcképével leragasztott bábut fejjel lefelé felakasztottak egy fára.
Az MSZP Országos Elnöksége egy emberként áll ki a megfenyegetett Ujhelyi István mellett, és szolidaritásáról biztosította a képviselőt - olvasható a közleményben. Az MSZP elítéli az erőszak és erőszakra felhívó cselekmények minden formáját, legyen szó akár akasztófáról akár "hordóról", és mindenki mástól is ezt várja a párt.
Ujhelyi a közösségi oldalán tette közzé az arcképét viselő, akasztott bábú fényképét. Posztja alatt ismételten lincshangulatot gerjesztettek Orbán Viktor és a Fidesz támogatói.
2018.09.21 13:06