Pillantás a kilencedikről - Három majom

A diktatúra azokat szereti, akiket jelszavakkal, hamis mítoszokkal, propagandával lehet irányítani. Ez Popper Péter gondolata, pedig ő még csak meg sem tapasztalhatta a Fidesz igazi arcát. Ha megélte volna a mai állapotokat, kiegészítette volna a maga pszichológiai tapasztalatait azzal is, hogy mit tesz a modern diktatúra – jó, nevezzük egyelőre autoriter társadalomnak - azokkal, akikre nem hat a propaganda, a hamis mítosz. Akik ellent akarnak állni, akik bűnt kiáltanak ott, ahol bűnt látnak, szólnak akkor, amikor szólni kell. Mit tesz az a hatalom, amely demokráciának hazudja magát, de nem tűri a nyílt beszédet, mit tesz az a hatalom, amely nem tűri a kritikát, és folyamatosan eltakarja a hamisságokat, éppen hamis mítoszokkal.

Az a hatalom megfélemlít. Megfélemlít, hogy tanuljon belőle mindenki, hogy elfogadja azt a rendet, amelyet neki diktálnak, s ha kell, a három majom módjára viselkedik - nem hall, nem lát és nem beszél. Ha mégis megteszi, akkor úgy jár, mint két napja a kalocsai független képviselőnő. Angeli Gabriella, aki a nyilvánosság elé állt Elios-ügyben, és rávilágított a sötét valóságra. Megmutatta, amit mások nem mertek: itt a tetten érhető csalás, itt a csalárd eljárás, itt a kormányzati manipuláció. Az asszony talán nem tudta, mi fog vele történni, ha így tesz, talán nem gondolta, hogy cserében elveszíti állását, pozícióját, hogy a bosszú nagyon is nyíltan éri utol. Mert nem kalkulált azzal, hogy az ő látványos kirúgása azonnali üzenet mindenkinek. Azoknak, akik még bátraknak hiszik magukat - bátornak azért, mert dacolni mernek a hatalommal.

A hatalom persze itt is, mint minden ilyen esetben, ahogy Popper írta, jelszavakkal pótolja az őszinteséget, propagandával fedi el a hazugságot, és hamis mítoszokkal rejti el a valódi szándékait. Mert nyilván itt sem vállalja fel tettét, nem meri vállalni a megtorlás felelősségét, csak csendesen üzen. Hogy értsen a történtekből, akinek értenie kell. Hogy tudja mindenki: jobb félni.

Igen, ez van 2018 tavaszán, huszonnyolc évvel a rendszerváltás után. Újra itt van közöttünk a félelem, újra tartani kell a hatalomtól, újra be kell fogni mindazoknak a száját, akik többet tudnak és látnak abból, ami már nem is annyira rejtve történik. 2018 tavaszán azt kell hallanunk, például Konrád Györgytől, hogy ő még nem élt demokráciában. Mert az nem demokrácia, ha ő ezt kimondhatja, az nem demokrácia, ha mi ezt itt és most leírhatjuk. Őt, bennünket nem fognak kirúgni, talán elhallgattatni sem. Csak elzárni a nagy, széles nyilvánosságtól. Annak az Angeli Gabriella-féle eseteket szánják. Mert pontosan tudják, hogy a többség tanulni fog belőle. A többség megtanul hallgatni. A többség elfelejt szólni. A többség tudomásul veszi – ahogy Vásárhelyi Mária mondta -, hogy ott marad, ahova született. Nincs előrelépés, nincs az az egy lépés előre sem, amiről a miniszterelnök szónokol. Örül, ha meghúzhatja magát. És átengedi magán a hamis jelszavakat.

2018.02.24 07:05

Száznál több magyar lány Facebook-profilját törte fel egy hacker

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:16
Illusztráció
Fotó: AFP/
Legalább 133 áldozata van annak az ismeretlennek, aki személyesen beszéli rá áldozatait, hogy egy adathalász oldalon megadják felhasználónevüket és jelszavukat.
Egy amatőr hacker eddig közel 200 magyar lány Facebook- és egyben Messenger-fiókját törte fel viszonylag rövid időn belül egy nagyon átlátszó, mégis célravezető trükkel – szúrta ki a 24.hu a Makay József etikus hacker saját oldalán megjelent figyelmeztetést.
Egy új, célzottan terjedő, de meglehetősen igénytelen hackertámadási hullám indult el a „magyar” Facebookon - írja Makay. Az elkövető egy linket küld az áldozatoknak, azzal a (szó szerint idézett) szöveggel, hogy
"Szia! Bocsi a zavarásért gondoltam szólok hogy a profilképeddel más néven is fent van valaki facen. A profilt valamiért csak így engedi kintről linkelni a face, ellenőrzött linkkel"
Majd a tettes időt nem sajnálva rábeszéli áldozatait a kattintásra. Az áldozatoknak küldött link egy adathalász (phishing) weboldalra vezetett, ami a magyar users.atw.hu/fbprofile tárhelyen volt megtalálható, ezt azóta a szolgáltató letiltotta. A hacker ettől még később egy másik tárhelyre regisztrált oldalon ugyanúgy elkészítheti az adathalász felületet, ami a Facebook belépési oldalát utánozza. Az hamis lap viszont nem beléptet a közösségi oldalra, hanem elmenti a megadott e-mail címet és jelszót.
A szakember szerint a felhasználónevek és jelszavak letárolására szolgáló dokumentum látogatóként is elérhető volt, benne összesen 133 magyar lány adataival.
Az ehhez hasonló támadások kivédhetőek a kétfaktoros hitelesítés beállításával.
Ezzel a közösségi oldal a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kér, melyet a felhasználó telefonszámára sms-ben küld el. Az is feltűnhet egy adathalász oldalra tévedt internetezőnek, hogy nem a megfelelő internetes cím jelenik meg a böngésző címsorában - itt például facebook.com helyett users.atw.hu/fbprofile. A valós internetes cím elrejtésére szolgáló URL-rövidítések is árulkodóak lehetnek - például ha egy bit.ly cím kattintására akarnak rávenni valakit.
Érdemes azonnal jelszót is változtatnia annak, aki úgy gondolja, adathalász támadásnak eshetett áldozatául.
2018.09.18 15:16

„Az Index jelenleg független”

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:12

Fotó: /
A frontvonalban vagyunk, de amíg az alapítványi háttér és a főszerkesztő-választás szabadsága megmarad, megőrizzük függetlenségünket- üzent az Index főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila.
Az Index egyelőre őrzi függetlenségét, erre garancia az alapítványi háttér, és az is, hogy a szerkesztőség tagjai bizalmi szavazás útján döntenek arról, ki legyen a főszerkesztő – írta keddi „szolgálati közleményében” a portál jelenlegi vezetője.
Tóth-Szenesi Attila így kommentálta, hogy hétfőn kiderült, változás történt az Index mögött, a portálhoz kötődő CEMP-cégek pedig Ziegler Gáborhoz és a KDNP-s Oltyán Józsefhez kerültek.
„Hetek óta lehetett tudni, hogy valami készül körülöttünk, és a csönd most tört meg. A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak” - szögezte le a főszerkesztő, aki szerint a portál munkatársai évek óta frontvonalban érzik magukat, de a közéleti-politikai háborús viszonyok között is csak egy dolgot szeretnének: újságot írni a legjobb tudásuk szerint, „függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól.”
 A főszerkesztő szerint az Index léte két alapvető dolgon múlik: kívülről nem befolyásolható szakmai munkán és azon, hogy a szerkesztőség maga dönti el, kivel szeretne vagy éppen nem szeretne dolgozni.
Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret. Az Index.hu szerkesztősége a mai napon létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”-írta szolgálati közleményében Tóth-Szenesi Attila. 
Az oldalon egy virtuális mérőfelület látható, három fokozattal: „Az Index jelenleg: független/ veszélyben / nem független.” A mutató jelenleg a független sávban áll. 
2018.09.18 15:12
Frissítve: 2018.09.18 15:37