Pillantás a kilencedikről - Három majom

A diktatúra azokat szereti, akiket jelszavakkal, hamis mítoszokkal, propagandával lehet irányítani. Ez Popper Péter gondolata, pedig ő még csak meg sem tapasztalhatta a Fidesz igazi arcát. Ha megélte volna a mai állapotokat, kiegészítette volna a maga pszichológiai tapasztalatait azzal is, hogy mit tesz a modern diktatúra – jó, nevezzük egyelőre autoriter társadalomnak - azokkal, akikre nem hat a propaganda, a hamis mítosz. Akik ellent akarnak állni, akik bűnt kiáltanak ott, ahol bűnt látnak, szólnak akkor, amikor szólni kell. Mit tesz az a hatalom, amely demokráciának hazudja magát, de nem tűri a nyílt beszédet, mit tesz az a hatalom, amely nem tűri a kritikát, és folyamatosan eltakarja a hamisságokat, éppen hamis mítoszokkal.

Az a hatalom megfélemlít. Megfélemlít, hogy tanuljon belőle mindenki, hogy elfogadja azt a rendet, amelyet neki diktálnak, s ha kell, a három majom módjára viselkedik - nem hall, nem lát és nem beszél. Ha mégis megteszi, akkor úgy jár, mint két napja a kalocsai független képviselőnő. Angeli Gabriella, aki a nyilvánosság elé állt Elios-ügyben, és rávilágított a sötét valóságra. Megmutatta, amit mások nem mertek: itt a tetten érhető csalás, itt a csalárd eljárás, itt a kormányzati manipuláció. Az asszony talán nem tudta, mi fog vele történni, ha így tesz, talán nem gondolta, hogy cserében elveszíti állását, pozícióját, hogy a bosszú nagyon is nyíltan éri utol. Mert nem kalkulált azzal, hogy az ő látványos kirúgása azonnali üzenet mindenkinek. Azoknak, akik még bátraknak hiszik magukat - bátornak azért, mert dacolni mernek a hatalommal.

A hatalom persze itt is, mint minden ilyen esetben, ahogy Popper írta, jelszavakkal pótolja az őszinteséget, propagandával fedi el a hazugságot, és hamis mítoszokkal rejti el a valódi szándékait. Mert nyilván itt sem vállalja fel tettét, nem meri vállalni a megtorlás felelősségét, csak csendesen üzen. Hogy értsen a történtekből, akinek értenie kell. Hogy tudja mindenki: jobb félni.

Igen, ez van 2018 tavaszán, huszonnyolc évvel a rendszerváltás után. Újra itt van közöttünk a félelem, újra tartani kell a hatalomtól, újra be kell fogni mindazoknak a száját, akik többet tudnak és látnak abból, ami már nem is annyira rejtve történik. 2018 tavaszán azt kell hallanunk, például Konrád Györgytől, hogy ő még nem élt demokráciában. Mert az nem demokrácia, ha ő ezt kimondhatja, az nem demokrácia, ha mi ezt itt és most leírhatjuk. Őt, bennünket nem fognak kirúgni, talán elhallgattatni sem. Csak elzárni a nagy, széles nyilvánosságtól. Annak az Angeli Gabriella-féle eseteket szánják. Mert pontosan tudják, hogy a többség tanulni fog belőle. A többség megtanul hallgatni. A többség elfelejt szólni. A többség tudomásul veszi – ahogy Vásárhelyi Mária mondta -, hogy ott marad, ahova született. Nincs előrelépés, nincs az az egy lépés előre sem, amiről a miniszterelnök szónokol. Örül, ha meghúzhatja magát. És átengedi magán a hamis jelszavakat.

2018.02.24 07:05

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14