Márki-Zay Péter nyert Vásárhelyen - Hazai pályán bukott a Fidesz (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.25 21:02
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Történelmi diadal – pár napja ezzel a címmel számoltunk be arról, hogy a férfi gyorskorcsolyázók a téli olimpiák történetében először aranyérmet nyertek Magyarországnak. Hasonlóan nagy meglepetés történt Hódmezővásárhelyen is, csak ezúttal nem a sportban, hanem a politikában: az előző polgármester, Almási István halála miatt kiírt időközi választáson az ellenzéki pártok támogatásával induló ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter győzött.

Márki-Zay Péter 13 076 szavazatot kapott, a fideszes Hegedűs Zoltán 9 468-at. Még csak azt sem lehet mondani, hogy szoros küzdelem volt: a szavazatok több mint 57 százalékát begyűjtő Márki-Zay simán nyert.

A harmadik jelölt, az MSZP-ből az indulása miatt kizárt Hernádi Gyula – aki szintén függetlenként próbálkozott – kevés vizet zavart. Neki a szavazatok nem egészen egy százalékával kellett beérnie.

A csongrádi városban eddig menetrendszerűen a jobboldal jelöltje győzött – az önkormányzati és a parlamenti választásokon egyaránt. Elvileg most is a Fidesz volt az esélyes, de abból, hogy a kormánypárt a kampány során mindenféle nemtelen eszközt bevetett Márki-Zay Péterrel szemben, sejteni lehetett: a fideszesek nem érzik nyeregben magukat.

A megfélemlítéssel és gyűlöletkeltéssel a Fidesz nem elrettentette, hanem mozgósította az ellenzéki tábort. A részvételi arány kiemelkedően magas volt, meghaladta a 62 százalékot. A 2014-es önkormányzati választáson a hódmezővásárhelyieknek csak kevesebb mint 37 százaléka ment el szavazni.

Az eredménynek azért is országos jelentősége van, mert Hódmezővásárhelyről indult az Elios-ügyként elhíresült korrupciós botrány. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint: ha itt sikerült legyőzni a Fideszt, bárhol sikerülhet.

Márki-Zay: Hódmezővásárhely történelmet írt

Ne hagyjuk elveszni a demokráciát, gyakoroljuk a demokráciát – mondta a nyertes hódmezővásárhelyi polgármester-választás után a győztes ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kampányában, és azoknak is, akik a távolból szurkoltak a sikeréért.. A város megmutatta, hogy „egy család vagyunk, szeretetközösség” – jelentette ki. Hódmezővásárhely szerinte történelmet írt.

Márki-Zay Péter iskolai példával érzékeltette, miről szólt a választás. Az eredmény arról tanúskodik, hogy „el akarjuk zavarni az osztályt terrorizáló nagyfiúkat”.

Reggel leadtam a szavazatomat. Menjünk el minél többen választani, összefogással és bátor kiállással győzhetünk – írta ki közösségi oldalára  vasárnap délután Márki-Zay Péter. Azt, hogy mennyiben köszönhető kérésének, nem tudni, de az tény: meglepően sokan voksoltak Lázár János városában.

Hódmezővásárhelyen az eddigi kormánypárti polgármester, Almási István halála miatt tartottak időközi választást. A Fidesz Hegedűs Zoltán alpolgármestert nevezte, vele szemben független jelöltként az önmagát konzervatív gondolkodású keresztény emberként meghatározó Márki-Zay Péter indult. Feltűnt egy rejtélyes harmadik szereplő, az MSZP-s Hernádi Gyula is, aki szembement pártja akaratával. A szocialisták azonnal kizárták, hisz az összes ellenzéki párt – a Jobbikot is beleértve – felsorakozott Márki-Zay mögé.

A tétről rengeteg szó esett az elmúlt hetekben. A politikai elemzők és a pártok képviselői egyetértettek abban, hogy ez nem egy szokványos időközi erőpróba: ha sikerül legalább megszorítani a fideszes jelöltet, akkor az ellenzéknek a közelgő országgyűlési választáson is jelentősen növekednének az esélyei. Ha egyszer Hódmezővásárhelyen képes vereséget szenvedni a Fidesz, miért ne jöhetne kormányváltás?

A baloldalnak eddig semmilyen babér nem termett a csongrádi városban. Hódmezővásárhely a jobboldal bevehetetlen fellegvárának, jó ideje Lázár János miniszter érinthetetlen birodalmának számított. Forrásaira hivatkozva az atv.hu még vasárnap is arról számolt be, hogy „Lázár János állítólag nyugodtan várja az estét, jók voltak a belső fideszes mérések”. Orbán Viktor miniszterelnök annyira elvárja a győzelmet, hogy ezért még csak vállveregetés sem jár.

Ezzel szemben a jelekből arra lehetett következtetni, hogy a Fidesz korántsem annyira biztos a dolgában. A kormánypárt a város anyagi megzsarolásától kezdve a megfélemlítésig és a templomi kampányig mindent bedobott. A kampányhajrá különösen csúnyára sikeredett. Megjelent egy ismeretlen eredetű szórólap, amely név szerint listázni kezdte Márki-Zay Péter támogatóit, és valóságtartalom nélkül bevette közéjük a „zsidó hitközséget” is.

A Magyar Nemzet hívta fel rá a figyelmet, hogy Lázár a honlapján megjelent felvételen „bolondnak” nevezte a független jelöltet. Márki-Zay Péter édesapja, Márki-Zay János erre így reagált: „A magyar múltban az ellenfelek igen gyakran a fair play szabályai szerint küzdöttek meg egymással. Mára ez a Fidesz részéről feledésbe merült. De ha valóban bolondnak tekintik a másik felet, akkor miért rettegnek mégis a két hónapja politizáló fiam indulásától?”.

A választás napján tovább szaporodtak a furcsaságok. Lázár János, aki máskülönben nem szokta kerülni a nyilvánosságot, ezúttal mintha bujkálni próbált volna. A Miniszterelnökséget vezető miniszter titokban szavazott, és a hvg.hu kérdésére szerényen csak annyit üzent, hogy ez most nem róla szól.

A hódmezővásárhelyi szokatlan események sorába illettek a részvételi arányokról szóló hírek is. A 2014-es „rendes” önkormányzati választáson a helybélieknek csupán nem egészen 37 százaléka vett részt. Ezt a határt vasárnap már kora délután egy órakor jócskán átlépték a vásárhelyi választók. A részvételi arány aztán szépen tovább nőtt: délután három órakor már 50 százalék, ötkor 58 százalék felé közelített, fél órával az urnazárás előtt pedig már meghaladta a 61 százalékot.
MárkI-Zay Péter előzőleg arról beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen rendszerváltó hangulat van. Azzal kalkulált, hogy magas, 60 százalékos részvételnél már van esély az ellenzéki győzelemre.

Az MTI-ben napközben egyetlen tudósítást sem találtunk Hódmezővásárhelyről, és a távirati irodához hasonlóan több kormánypárti portál is néma maradt. „A választás erkölcsi győztese már biztosan megvan: a hódmezővásárhelyi emberek, akik a gyűlölet- és félelemkeltő fideszes kampány ellenére elmentek szavazni” – tette közzé Facebook-oldalán még vasárnap délután Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője – még az eredmények megismerése előtt – azt hangsúlyozta: a keresztény-konzervatív célokat követő, a polgári jobboldal értékeiben hívő választóknak is egyértelmű érdeke, hogy ne egy önkontrollját vesztett családi elitklub uralja az országot, amely szicíliai viszonyrendszerben tekinti sajátjának a közpénzek minden elérhető forintját.

2018.02.25 21:02
Frissítve: 2018.02.26 17:10