A szerkesztő halálára - Elhunyt Kovalik Márta

Életének 89. évében elhunyt Kovalik Márta újságíró, szerkesztő, a Magyar Rádió örökös tagja.

Örökös tag volt, de a valaha szebb napokat látott és egykor még közszolgálatinak számító műsorszolgáltató éppen tíz éve volt kénytelen nélkülözni a munkáját. Az is jellemző, hogyan lett vége. 2008-ban egy szépnek indult, de gyászossá vált napon Kovalik Márta stúdiót kért következő adása felvételéhez. A válaszból tudta meg, hogy már nincs rá szüksége, mert nem készíthet több műsort.

Kovalik Márta akkor 58 éve dolgozott az intézménynél. Gyors- és gépírónőként kezdte, de alkotótársával, Hegyi Imre riporterrel legendává vált. 1965-től több ezer remek dokumentumműsort állítottak össze, tényfeltáró sorozatukkal, a Húszas stúdióval iskolát teremtettek. Egy életrajzban azt írta, "kezdetben fiatalok nevelési, önismereti, beilleszkedési problémái szerepeltek műsoraimban, majd egyre inkább össztársadalmi kérdések". Olyan műsorokat csináltak, amelyek ma is élvezhetők, s tanulságosak. Nem véletlen, hogy rengeteg díjjal ismerték el őket. 1995-ben vehették át a Pulitzer emlékdíjat, volt Tolerancia-díjuk is, kaptak Prix Italia és Prix Japon díjat is. Kovalik Márta sok éven át tanított is. S a különböző egyetemek média-szakos hallgatói azt is megtanulhatták tőle, hogyan maradhat mindig szerény a szakma mesterévé vált alkotó, aki kizárólag a feladatra koncentrál.

Abban a kötetben, amelyben az egykori rádiósok a volt elnök, Hárs István születésnapjára foglalták össze ars poeticájukat, Kovalik Márta többek között ezt írta: "1950 óta voltunk rádiósok... és ajándékba kaptuk azokat az évtizedeket, amelyek által azzá lehettünk, akik vagyunk". Ez az elnök védőernyőjének éppúgy köszönhető volt, mint a riporterek, szerkesztők tehetségének. Az a rádió már sosem tér vissza, s egyre fogynak azok az alkotók is, akikért érdemes volt hallgatni az akkori műsorokat. Kovalik Márta az utóbbi években még a Rádió Bézsben mutatta meg, milyen kiváló rádiós.

Most végleg elhallgatott, s mi újra szegényebbek lettünk.

Szerző
2018.02.26 14:12

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39