Elios - Minden eszközt bevetnek, hogy falaznak a csalásnak

Publikálás dátuma
2018.02.27 21:09
Shutterstock illusztráció
Fotó: /

Egy nappal megalakulása után máris akcióba lendült az Elios-botrányt vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság: Harangozó Tamás (MSZP), Hadházy Ákos (LMP), Szilágyi György (Jobbik) és Varju László (DK) a kecskeméti városházán próbálta megtekinteni a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő helyi lámpakorszerűsítési projekt iratait. Hamar kiderült azonban, hogy a helyi apparátus minden eszközt bevet a dokumentumok eltitkolásáért.

Árulkodó volt már az is: Szemereyné Pataky Klaudia fideszes polgármester és a város többi vezetője maga helyett a jegyzőt és az önkormányzati szóvivőt bízta, hogy tárgyaljon a négy ellenzéki képviselővel. Az iratok ott voltak összekészítve az egyik szobában, csakhogy a jegyző nem engedélyezte az iratbetekintést. Arra hivatkozott: a napokban levelet kaptak a Nemzeti Nyomozó Irodától arról, hogy az iratokat rövidesen lefoglalják. Később azt is mondták, hogy az OLAF iratai esetében a brüsszeli hatóság az adatgazda, holott az Európai Csalás Elleni Hivatal korábban többször leszögezte: a tagállam joga nyilvánosságra hozni az dokumentumokat. Hadházy Ákos ezek után azt kérte a hivatalnokoktól, hogy élőszóban mondják el, mi áll a dokumentumokban. A szóvivő jobbára csak egyetlen olafos kifogást említett meg, mert a többit szerint „nem fontos”. Végül a két hivatalnok már csak azzal hárított: a képviselők írásban adják be a kérdéseiket és majd válaszolnak azokra. „Miért éri meg önöknek, hogy takargatják ezt a piszkos ügyet?” – fakadt ki végül a bizottságot elnöklő jobbikos Szilágyi György.

A bizottság most a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul, hogy kiderüljön jogszerűen jártak-e el a kecskeméti hivatalnokok. Közölték: ha jogellenesen jártak el, akkor feljelentést tesznek hivatali visszaélésért.

Érdemes még felidézni, hogy a kínos városházi jelenetek egyikében a szóvivő elszólta magát. Amikor Harangozó Tamás azt firtatta, miként sikerült pont úgy kiírni a tender technikai feltételeit, hogy az Elios nyerhessen, a szóvivő úgy reagált: a pályázatot az „irányító hatóság útmutatása alapján” írták ki. Később korrigálta magát, mondván, ez csak a pályázat általános lebonyolítására vonatkozott, nem a pályázatot eldöntő technikai specifikációkra.

Márpedig az OLAF, az Átlátszó által ismertetett, mórahalmi önkormányzatnak írt levelében az áll: felülről, az irányító hatóság segítette az egykori Tiborcz-érdekeltség Elios pályázatát. Az uniós ellenőrök szerint a hatóság a pályázati határidő előtt egy nappal, módosították a lámpák élettartamára vonatkozó pályázat feltételein, így az önkormányzatok lehívhatták az Elios által leszállított lámpákra az uniós pályázati támogatást. Emellett az OLAF a mórahalmi jelentésében megállapította a „szokásos” összeférhetetlenséget is: Orbán vejének üzlettársa, Hamar Endre egyszerre volt a tendert előkészítő Sistrade Kft. és a tendernyertes Elios Innovatív Zrt. résztulajdonosa. Az Átlátszó kikérte a hajdúböszörményi önkormányzat OLAF-iratait is, ám az önkormányzat ott is arra hivatkozva tagadta meg az uniós levél közzétételét, hogy előbb kikérik Brüsszel véleményét az ügyben.

Az ellenzéki vizsgálóbizottság következő ülésen Harangozó Tamás lesz az elnök, aki lapunknak elmondta: jövő hét szerdára a Parlamentbe szerveznek ülést, ahová az önkormányzati szereplőkön túl kormányzati szereplőket és az érintett cégvezetőket is meghívnák.

2018.02.27 21:09

Megtelt a Bem József tér, ezrek az ellenzéki tüntetésen

Publikálás dátuma
2018.10.23 16:14
Összellenzéki tüntetés 2018. október 23-án a Bem József téren
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Párton kívüli civilek, momentumosok és szocialisták együtt demonstrálnak Bem tábornok szobránál: Jeszenszky Géza levélben üzent: Moszkva fennhatósága helyett a nyugathoz kell tartoznunk.
Háromnegyede négykor startolt el az ellenzék összefogással megvalósuló demonstrációja, vagyis Közös Ellenzéki Tüntetés  – kezdésre majdnem megtelt a Bem József tér, ami kétezer embert jelenthet.
Jeszenszky Géza nem tudott részt venni a tüntetésen, de levelében azt írta : csatlakoznunk kell az európai ügyészséghez, hogy Magyarország kikerüljön Moszkva fennhatósága alól, és csatlakozzon a nyugati demokráciákhoz. Elsőként Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szólalt fel, aki arra emlékeztetett, hogy 1956. október 23-án betelt a pohár. A magyaroknak elegük lett abból, hogy a rendszer azt a jelszót használta, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. A Nyugat démonizálásából és a Kelet simogatásából.  „Voltak apró szentjánosbogarak, akik tudták : baj lesz. Sokáig csendben voltak, mert a puszta gondolatot is büntették. Sokan manapság is úgy gondolják, az ország lehetne jobb. Tiszteletben tartom, hogy vannak akik elégedettek, de én a másik táborba tartozom. 2018 szentjánosbogarak egyre többen vannak” - mondta a polgármester.

„Orbán Putyin zsebében van”

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint akik ma együtt vannak, sok mindenben egyetértenek. Elsősorban az európai ügyészséghez való csatlakozásban. Jávor úgy véli,  Orbán strómanjai zsebéből egyre jobban kikandikál a miniszterelnök és a családja – Azt hiszik, rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik, bármit megtehetnek. „Európa az önkényuralmukat veszélyezteti. Soha ennyien nem támogatták, hogy az EU-tagjai legyünk. Európa mi vagyunk. Orbán nem Európa ellen küzd, hanem ellenünk. 
„Orbán Putyin zsebében van, 62 évvel azután, hogy a magyar nép nemet mondott az orosz kizsákmányolásra. Nemcsak Magyarországot árulja el, magát Európát próbálja meg szétzilálni.”
 Néhány hónap múlva választások lesznek. Hányan lesznek ott olyanok, akik orosz zsoldban az unió kinyirásáért fáradoznak? Ha egy szétaprózott ellenzék áll fel a Fidesz ellen, Orbán nyer. Gondolkodjunk ezen. Én készen állok, állítsuk meg őket együtt” - mondta Jávor Benedek a tüntetésen.
2018.10.23 16:14
Frissítve: 2018.10.23 16:21

DK: most ugyanazért kell küzdeni, mint '56-ban

Publikálás dátuma
2018.10.23 16:00
Balról jobbra:Gyurcsány Ferenc, DK-elnök, Molnár Csaba DK-alelnök, Varju László DK képviselő a párt 2018. október 23-i megemléke
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség, Moszkvában dől el a magyar nép sorsa – sorolta a a vélt párhuzamokat a Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a párt '56-os megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc pártelnök nem szólalt meg az eseményen.
A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerint ugyanazért kell küzdeni 2018-ban, mint 1956-ban: egy független és demokratikus jogállamért. Molnár Csaba, aki az ellenzéki párt EP-képviselője is, kedden a budapesti Nagy Imre-szobornál, a DK koszorúzása után újságíróknak azt mondta, 1956-ban Nagy Imre és társai egy független és demokratikus jogállamot szerettek volna a sajtó, a vallás és a gyülekezés szabadságával. A politikus úgy fogalmazott, most minden magyar állampolgár átérezheti, miért küzdöttek több mint hatvan évvel ezelőtt, mivel ugyanazok a szabadságok hiányoznak, mint 1956-ban: ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség és moszkvai szobákban dől el a magyar nép sorsa.
Az 1950-es évek elnyomói azonban elfelejtették, hogy minden rendszer véget ér majd egyszer, és "ugyanígy nem látják ezt a mai rendszer elnyomói sem" - jelentette ki Molnár Csaba. Az alelnök szerint a DK azért hirdetett meg ellenállást, mert ugyanabban hisznek, mint 1956 hősei: nem szabad hagyni, hogy a szabadságot egy szűk csoport saját önös érdekéből elrabolja az emberektől.  Molnár azt is mondta, Nagy Imre miniszterelnök emlékét az "orbáni emlékezetpolitika" az elmúlt négy évben kitörölte a hivatalos magyar történelmi emlékezetből, a közeljövőben pedig a rá emlékező szobrot is el akarják távolítani a Parlament közeléből - írja az MTI.
A szerény részvétellel megtartott megemlékezésen csak Molnár szólalt fel; Gyurcsány Ferenc meg sem szólalt – sőt a DK élő közvetítésén szó szerint az alelnök mögött maradt – de hallgatott Varju László, a DK országgyűlési képviselője is.
2018.10.23 16:00