Újságíró-gyilkossság - Fico irodájáig érnek a maffiaszálak

Publikálás dátuma
2018.03.01 06:33
Fotó: AFP/Vladimir Simicek
Fotó: /

A szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjáig, a Robert Fico vezette Smerig, sőt egészen a miniszterelnök hivataláig érnek az olasz maffiaszálak. Ez derült ki a brutálisan meggyilkolt Jan Kuciak utolsó, befejezetlen riportjából, amelyet halála után hozott nyilvánosságra az Aktuality portál. A ’Ndragheta szlovákiai ténykedésének feltárásán az aktuality.sk és Kuciak nem magányosan, hanem a Cseh Oknyomozó Újságírásért Központtal, az olasz Investigative Project of Italyval és a nemzetközi Organized Crime and Corruption Reporting Projecttel közösen dolgozott. A brutális kettős gyilkosság után (Jan Kuciakkal együtt lőtték agyon élettársát is) Tibor Gaspar szlovák rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón maga is megerősítette azt az információt, hogy a merényletnek lehetnek Csehországba vezető szálai is. A prágai rendőrség is hasonló véleményen lehet, mert úgy ítélte meg, hogy Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró élete is veszélyben lehet, ezért a továbbiakban védőőrizetet kap, közölte a prágai Respekt hetilap információja alapján a pozsonyi Új Szó. Holcova ugyanis az elmúlt másfél évben együtt dolgozott Kuciakkal azon a tényfeltáró riporton, amely befejezetlenül is képes volt megrengetni a szlovák politikát.

A nyilvánosságra hozott riportból kiderül, a történet 13 évre nyúlik vissza, és már a második Dzurinda-kormány is érintett lehet egyik minisztere, a fiatal újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított Pavol Rusko személyében. A Markíza tévé korábbi tulajdonosa, nagyvállalkozó ellen több büntetőeljárás is folyik, Rusko nemrég meg is fenyegette az újságírót, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy meggyilkolása mögött is valóban ő állna. Az viszont kiderült, hogy ő hozta össze az olasz maffia Szlovákiába menekült képviselőjével azt a fiatal modellt, Mária Troskovát, aki viszont jelenleg Robert Fico miniszterelnök asszisztense. A szlovák rendőrség tegnap, a cikk megjelenése után jelezte, Troskovát is kihallgatják, hiszen 2011-ben közös céget hozott létre az olasz „üzletemberrel”, Antonino Vadalával. Vadala mellett több olasz „vállalkozó”, a ’Ndragheta több családja is az oknyomozó célkeresztjébe került. Közülük többen is a Smer nyílt támogatói.

Nem bíznak a rendőrségben
„Folytatnunk kell, amit Jano elkezdett”, nyilatkozta Monika Tódová, Szlovákia legismertebb oknyomozó riportere, a Denník N munkatársa az Új Szónak. A rendőrfőkapitány arra biztatta az újságírókat, hogy ha veszélyeztetve érzik magukat, forduljanak védelemért a rendőrséghez. Ám több újságíró jelezte, nem bíznak a rendőrségben. Todova szerint nem is bízhatnak a hatóságokban, mindaddig, míg nekik kell felderíteniük nyilvánvaló adócsalásokat, míg a médiajelzések ellenére sem indít az adóhatóság kivizsgálásokat, a bűntettek pedig büntetlenül maradnak, főleg azok, amelyek befolyásos emberekkel függnek össze.

2018.03.01 06:33

Személyes adatok millióit lopták el Kínában

Publikálás dátuma
2018.09.22 13:13
Illusztráció
Fotó: AFP/dpa/ Lino Mirgeler
21 embert letartóztattak az adatlopási üggyel kapcsolatban.
10 millió személyes adatot, köztük felhasználóneveket, csomagkövetési számokat és telefonszámokat loptak el az internetes kereskedelemmel foglalkozó Alibaba csoporttól Kínában - írja a Reuters. Pénteken 21 személyt letartóztattak az eset kapcsán.
Az elkövetők az Alibaba egy logosztikai központjának vonalkód-olvasó berendezéseit fertőzték meg egy rosszindulatú szoftverrel, és így jutottak az adatok birtokába a Xinhua kínai hírügynokség értesülései szerint. Állítólag a kiberbűnözőknek nem sikerült az ellopott adatokat harmadik félhez eljuttatnia.
2018.09.22 13:13

„Mi nem menekülteknek hívjuk őket”

Publikálás dátuma
2018.09.22 11:00

Fotó: / Molnár Ádám
Aszad al-Samlan szaúdi professzor szerint már a múlté az az elképzelés, hogy „tiszta” társadalomban, kizárólag a saját kultúránkban élhetünk.
– A menekültválság kirobbanása után mindenki azt kérdezte Magyarországon, miért nem inkább a gazdag muszlim Öböl-menti államok fogadják be a menekülteket. Nos, miért nem?  – Az érv, hogy nem vesszük ki a részünket a segítségből, egész egyszerűen téves tényeken alapul. Az igazság az, hogy Szaúd-Arábia több mint ötszázezer szírnek ad otthont, csak éppen mi nem menekülteknek hívjuk őket. Tartózkodási joguk van, és ugyanúgy megilleti őket az oktatás, az egészségügyi ellátások, stb., mint a szaúdi állampolgárokat. Másrészt a migráció valóban az egyik terület, ahol a jövőben szorosabb együttműködésre van szükség Európával. Szaúd-Arábiának rendkívüli tapasztalata van például a segélyezésben.  – Csakhogy közben az európai társadalmakban erősödik az idegenellenesség. Talán hallott az esetről, hogy nemrégiben egy magyar kisvárosban rendőrt hívtak a lakosok az ide látogató szaúdi rendőrökre, mert migránsoknak nézték őket. Hogyan látják ezt Szaúd-Arábiából?  –  Ezt az incidenst nem ismerem, de jól illeszkedik egy nagyobb képbe, amit kezelnünk kell. Tudniillik paradox világban élünk. A nemzetközi gazdaság, a telekommunikáció, a közlekedés, egy szóval a technológia fejlődése miatt a világunk egyre kisebb. Ugyanakkor az emberekben mégis erősödik a különállás érzése. Egyre közelebb kellene kerülnünk egymáshoz, mégis inkább távolodunk. Másrészt a világ minden része kapcsolatban van egymással: ha egy térségben probléma merül fel, az a többit is érinteni fogja. Márpedig Magyarország még messze sincs a Közel-Kelettől. Az iszlamofóbia erősödése Európában persze aggasztó jelenség. Az az elképzelés már a múlté, hogy „tiszta” társadalomban élhetünk, kizárólag a saját kultúránkban. És ebből nincs visszaút. A multikulturális társadalom megteremtése Európában egyébként is „rutin”, intellektuális hagyomány. Semmivel nem nehezebb, mint megtisztítani a kultúránkat az „idegenektől”.   
– Lát konfliktust az iszlám és a kereszténység vagy nyugati kultúra között?    – Személy szerint nem, és Szaúd-Arábia sem. Ami azt illeti, Szaúd-Arábia egyik fontos feladatának tekinti a vallások közötti párbeszéd megteremtését. Még Abdullah király ezért is hívott életre az ENSZ támogatásával, Ausztria és Spanyolország részvételével egy bécsi központú intézményt (KAICIID), melynek célja a vallások és kultúrák közötti párbeszéd kialakítása.  – Nyugaton Szaúd-Arábiának még sincs túl jó híre. Általában a szigorú vallási előírások, az emberi jogok megsértése, a terrorizmus támogatása miatt emlegetik.      –  Igaza van, de ez a legtöbbször egyszerűen a tudatlanságból fakad. Beszéljünk például az emberi jogokról! Kevesen emlékeznek rá, hogy Szaúd-Arábia azon kevés harmadik világbeli országok egyike volt, amely 1948-ban aláírta az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Az országunknak alapvetően tehát semmi kivetnivalója nincs az emberi jogokban, éppen ellenkezőleg. Konkrét kérdésekben persze lehetnek nézeteltérések, de ezzel a világon minden állam így van. Ott van például a halálbüntetés, amit nem csak nálunk, de például az Egyesült Államok számos államában is alkalmaznak. A gond az, hogy a mai újságírásban minél hatékonyabban és egyszerűbben kell közvetíteni az üzenetet, és Szaúd-Arábia ennek az áldozata lett. Ha arról kell beszélni, hogy milyenek a nők jogai az iszlám világban, azonnal minket citálnak elő, nem pedig mondjuk Malajziát vagy Tunéziát. Ez sajnálatos, és a kormányunk mindent meg is tesz, hogy harcoljon ellene. Ugyanakkor ehhez szükség van a felelős újságírókra, hogy ne egyszerűsítsék le a dolgokat, és persze az olvasókra is.  – Nem csak a rossz hírek ellen kell harcolniuk, de valós háborút vívnak Jemenben is, és egy diplomáciait Katarral. Hogyan lehetne lezárni ezeket a megnyerhetetlen háborúkat?  – A beavatkozásunk Jemenben a törvényes kormány visszaállítása érdekében nem csupán Szaúd-Arábia döntése, de a nemzetközi jog is támogatja. Egyszerűen azt tesszük, ami helyes. Nem tehetjük meg, hogy magukra hagyjuk a jemeni embereket, csak mert néhányan, akik azt sem tudják, miről beszélnek, azt akarják, hogy a koalíció hátráljon meg. Bármit is kér viszont a törvényes jemeni kormány, azt elfogadjuk. Ami Katart illeti, ez a probléma is régre nyúlik vissza, de amint hajlandóak együttműködni, a helyzet megoldódik.

Névjegy

Prof. Aszad al-Samlan a rijádi központú Szaúd al-Fejszál Herceg Diplomáciai Tanulmányok Intézetének politikatudományi kutatója. Specializációja többek között az Öböl-menti államok biztonsági helyzete és a szaúdi-amerikai kapcsolatok. A professzor több kollégájával együtt a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) által szervezett konferenciára érkezett Budapestre, melynek témái Szaúd-Arábia átalakulása, és a Visegrádi Négyekkel tartott kapcsolatok javításának lehetőségei voltak.

2018.09.22 11:00
Frissítve: 2018.09.22 13:08