Tetkós múmia - Nem vagány öreg néni, hanem régészeti lelet

Publikálás dátuma
2018.03.01 12:38
Múmiafej avatott kezekben - AFP fotó
Fotó: /
A legősibbnek vélt figurális tetoválásokat találták meg régészek két ötezer éves egyiptomi múmián, ami azt igazolja, hogy az eddig véltnél ezer évvel korábban jelenhetett meg Afrikában a tetoválás - ismertette a BBC News.

Egy fiatal férfi múmiáján látszik, hogy a felkarjára egy vad bika és egy sörényes juh képét tetoválták. A minták először sötét foltnak tűntek a férfi bőrén. A női múmia felkarjára és vállára pedig S-alakú motívumokat tetováltak. A felfedezés azt bizonyítja, hogy az eddig véltnél ezer évvel korábban jelent meg a tetoválás szokása Afrikában. A két múmia tetoválásairól a tudósok a Journal of Archeological Science című folyóiratban számoltak be.

Daniel Antoine, a tanulmány egyik vezető szerzője, a British Múzeum fizikai antropológiai kurátora elmondta: ez a rendkívüli felfedezés megváltoztatja a korszakban élő emberekről szerzett tudásunkat.  A férfi múmiát száz évvel ezelőtt találták meg. Korábbi CT-vizsgálatok alapján 18-21 éves lehetett, amikor a hátát ért szúrt seb a halálát okozta. A karján látható sötét foltokkal jó ideig nem törődtek, csak akkor derült ki, hogy tetoválások, amikor infrás szűréssel tüzetesebben megvizsgálták.

Az egyik tetoválásból egy vad bika képe rajzolódik ki, amelyet hosszú farokkal és kidolgozott szarvakkal ábrázolták, a másik pedig sörényes juhra hasonlít görbe szarvakkal és púpos vállal. A női múmián a kutatók szerint olyan tetoválások vannak, amelyek státuszt, bátorságot és mágikus tudást jelölhetnek. A jobb vállán négy kis S-alakú motívum fut végig. Egy olyan ábrázolás is megjelenik rajta, amely a rituális tánchoz használt botokra hasonlít. A minták a bőr alatt vannak, valószínűleg korommal színezték őket.

Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy ebben az ősi korszakban csak a nőknek volt tetoválása, ám a férfi múmián felfedezett minták azt jelzik, hogy mindkét nemnél használták. A múmiákat Felső-Egyiptom déli részén, a mai Luxortól 40 kilométerre délre tárták fel. A két testet különösebb előkészítés nélkül temették el, de a sivatagi hő, sótartalom és szárazság megőrizte a maradványokat. A karbonos vizsgálat szerint a Kr. e. 3351 és 3017 közötti időszakból származnak, röviddel a térség egyesítése és az első fáraók (Kr. e. 3100) előtti korszakból.

A legősibb tetoválásokat az Alpokban találták egy mumifikálódott testen: a világhírű gleccsermúmia, Ötzi, kinek maradványait 1991-ben a dél-tiroli Ötz-völgyben találták meg, több mint 5200 éve élt, ám az ő tetoválásai vízszintes és függőleges vonalakból álltak, nem voltak figuratívak.

Szerző
2018.03.01 12:38

Két hétre bezárják a Déli pályaudvart októberben

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:46
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Október 4. és 17. között karbantartási munkákat fognak végezni.
Lezárják a teljes Déli pályaudvart októberben két hétre – tudta meg a Portfolio. A portál ezzel kapcsolatban megkereste a MÁV-ot is, akik közölték: október 4. és 17. között „kerül sor a Déli pályaudvar teljes lezárására”. Arra hivatkoznak, hogy halaszthatatlan karbantartási munkákat fognak végezni.  „A két hét alatt olyan halaszthatatlan karbantartási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet elvégezni. A karbantartást a nyári menetrend utánra időzítették, hogy a turisztikai szezon alatti balatoni utazásokat már ne érintse a vágányzár” – közölte a MÁV. A lezárás miatt leginkább érintett Budapest-Déli-Győr, Budapest-Tatabánya-Oroszlány, Budapest-Déli-Székesfehérvár, Budapest-Déli-Pusztaszabolcs-Pécs vonalszakaszokon közlekedő vonatok módosított menetrendje már megtalálható a vasúttársaság honlapján – tették hozzá. 
2018.09.18 14:46
Frissítve: 2018.09.18 14:46

Lehet népszavazás a római-parti gátról

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:40
Lehet népszavazás a Római-part lebetonozásáról.
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A választási bizottság egyszer már jóváhagyta a kérdést, azt mégis a Kúria elé vitték. A bíróság azonban ismét jóváhagyta.
A Kúria szerint lehet népszavazást tartani arról, hogy ne közvetlenül a folyóparton, hanem beljebb, a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon valósuljon-e meg a római-parti árvízvédelem - számol be az MTI. A bíróság kedden helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amely hitelesítette az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezést.
Az FVB még augusztus 13-án hitelesítette a kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Csillaghegyi öblözet római-parti szakaszának árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon valósuljon meg?". A döntését azonban a Kúria előtt megtámadták, arra hivatkozva, hogy a nyomvonal kijelölését magasabb szintű jogszabályok befolyásolják, valamint, hogy a fővárosi választópolgároknak a szükséges műszaki, árvízvédelmi ismeretek hiányában kellene döntést hozniuk.
A Kúria a keddi végzésében helybenhagyta a hitelesítő határozatot a főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerin. Mint a közleményben írják, "Budapest főpolgármestere és városvezetése a Kúria döntését határozott megkönnyebbüléssel fogadta".
2018.09.18 14:40