„Orbán csicskának néz minket”

Publikálás dátuma
2018.03.03 06:06
FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA
Fotó: /
A miniszterelnök lejáratja a cigányságot. Zsarolnak, fenyegetnek bennünket – állítja Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője.

Ellenzéki pártok is tiltakoztak a kormányfő Miskolcon tett kijelentése miatt. A cigány közéletben is nagy a felháborodás. Úgy látszik – írta állásfoglalásában Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője –, Orbán Viktor a hódmezővásárhelyi eredmények után azt ismerte fel, nem elég gyűlöletkeltő a Soros György és a migránsok elleni hadjárata. Ezért magasabb fokozatba kapcsolva újabb céltáblát talált: a cigányokat. A Miskolcon született főszerkesztő szerint rasszista bunkóság és hazug propaganda bevándorlónak, migránsnak nevezni a Magyarországon élő romákat.

A botrányt kiváltó felvétel – amelyre a 168 Óra online oldala hívta fel a figyelmet – a kormányfő saját Facebook-oldalán jelent meg. Orbán Viktor miskolci kampányútján arról beszélt: „Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle”. Pedig – tette hozzá a miniszterelnök – „ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra”.

Az, hogy romákra gondolt, nem kétséges (ezt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sem vitatja). Orbán szavait több roma jogvédő és politikus is a cigányság elleni uszításnak minősítette. Közéjük tartozik a lapunknak nyilatkozó Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője is. Kijelentette: a miniszterelnök szándékosan, folyamatosan és szisztematikusan lejáratja a cigányságot, úgy tesz, mintha „alattvalói, csicskásai vagy másod-harmadrendű állampolgárai lennénk” Magyarországnak. Lakatos Oszkár szerint a romák csak eszközök a Fidesz gépezete számára. A cigánykártyát mindig elő lehet venni.

A Fidesz elvárja, hogy a romák egy kiló kenyérért, lejárt szavatosságú élelmiszercsomagért, vagy azért szavazzanak rá, mert különben nem kapnak közmunkát. „Zsarolnak, fenyegetnek, manipulálnak bennünket. Közben az Orbán-kormányhoz tartozó holdudvar szétlopja, szétrabolja az uniós forrásokat” – fakadt ki az ORÖ-képviselő. Az emberek addig sem beszélnek a kormány korrupciós ügyeikről, amíg a cigányságot lehet mindenért hibáztatni.

Lakatos Oszkár nem érti, hogyan merészeli bárki a magyarországi cigányságot bevándorlókhoz, migránsokhoz hasonlítani. „Szégyellje magát miniszterelnök úr!” – mondta.

Az ORÖ képviselője úgy érzi, itt az ideje, hogy a magyarországi cigányság kiegyenlítse tartozását. A jelenlegi kormánypártok bebizonyították, hogy a fideszes Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét sokkal fontosabbnak tartják, mint az országban élő cigány emberek életét, véleményét. A romák – közölte Lakatos Oszkár – nem támogathatnak olyan pártot, amely nyíltan rasszista kijelentéseket tesz, és nem a szegénység felszámolását, hanem konzerválását tekinti céljának.

Megvédi a kormányfőt a Lungo Drom
Miközben egyik tiltakozás követte a másikat Orbán Viktor miskolci szövege miatt, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elérkezettnek látta az időt, hogy védelmébe vegye a kormányfőt. A Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett szervezet péntek délelőtt kiadott közleménye kategorikusan visszautasította a vádat, hogy Orbánnak rasszista megnyilvánulásai lennének. A Lungo Drom – a lehető legrosszabb időzítéssel – az ENSZ emberi jogi főbiztosának nyilatkozatára reagált, a miskolci ügyről szót sem ejtett.

2018.03.03 06:06

Pintér Sándor finoman Grujevszkire tolja a szivárogtatást

Publikálás dátuma
2018.11.21 16:30

Fotó: / Vajda József
A belügyminiszter egy lendülettel gyengítette meg a Jobbik akcióját, illetve próbálta tisztázni a bevándorlási hivatalt az információ-kiadás vádja alól.
Hiába jött el Pintér Sándor a nemzetbiztonsági bizottság Gruevski-ügyben összehívott rendkívüli ülésére: a grémium fideszes alelnöke, Halász János nem szavaztatta meg a napirendet, így a testület nem faggathatta a belügyminisztert az egykori macedón miniszterelnök "befogadásáról".   Az ellenzék csak bolhacirkuszát akarja folytatni, ahhoz pedig a kormánypárti képviselők nem parnerek, indokolta az ülés blokkolását Halász. És egy szuszra elismételte: vannak sokkal fontosabb kérdések a Gruevszki-ügynél, mert az igaz nemzetbiztonsági probléma az, hogy a Balkánról újabb menekülttömeg érkezik a magyar határhoz. (Egyebekben Gruevszkit „a Soros által támogatott „szocialista” kormány üldözi, korábban pedig Sorosék buktatták meg - mantrázta a kötelező összeesküvés-elméleti panelt a bizottság alelnöke.) Az ülés után Halász János elsietett az ülésről, nem állt meg a sajtó kérdéseire. 
A bizottságot azért hívták össze, mivel keddi, zárt ülésén Végh Zsuzsanna a Bevándorlási és Menekültügyi  Hivatal főigazgatója azt mondta: a Gruevski-ügyben még folyamatban van az eljárás. (Ráadásul az ülés előtt a Külgazdasági- és Külügyminisztérium arról írt levelet a bizottságnak, hogy a minisztériumnak és az általa felügyelt Információs Hivatalnak „nincs információja az ügyről”.) Csakhogy a bizottság keddi ülése előtt már a postaládákban volt a kormányszócső Magyar Idők aktuális száma, amelyik azt írta: a bevándorlási hivatal döntést hozott Gruevszkiről, majd délután a lap onlineján részletes cikk tárgyalja, Gruevski mégiscsak megkapta a menekültstátuszt, mivel Gruevski üldözöttnek tekinthető.  Mirkóczki Ádám bejelentette: a bizottság kéri az Alkotmányvédelmi Hivatalt, vizsgálja meg, hogy egy ilyen határozat (amit a hozzá fűződő személyiségi jogok miatt még a bizottság tagjai sem ismerhetnek meg) miképp kerülhetett a Magyar Idők szerkesztőségébe. 
Pintér Sándor az ülés után úgy fogalmazott: a „híradások” részben téves alapon nyugszanak. A belügyminiszter mutatott az újságíróknak egy anonimizált határozatot, így szemléltetve, hogy a határozatában nem szerepelhettek olyan állítások, amilyenek felbukkantak a Magyar Idők cikkében. (Ugyanakkor Pintér Sándor a sajtónak nem cáfolta, hogy Gruevszki megkapta volna a menekültstátuszt.)  Arra a kérdésre, hogy ez a hír hogyan juthatott el a Magyar Időkhöz Pintér úgy fogalmazott: „a menekültügyi eljárás a törvény a hatóságokat kordában tartja és titoktartásra kötelezi. A menedékjogot kérőt ellenben nem. Ez magyarázat lehet arra, hogy milyen részletek jelennek meg különféle sajtótermékekben.”
2018.11.21 16:30
Frissítve: 2018.11.21 17:55

Felmentették a hajléktalan nőt, aki ott sem lehetett a tárgyalásán

Publikálás dátuma
2018.11.21 16:15

Fotó: / Tóth Gergő
Akaratától függetlenül hajléktalan, ezért nem lehet büntetni őt a másodfokú ítélet szerint. A felmentés nem elég, a civilek szerint az alaptörvény és a nemzetközi emberi jogi szabályok is sérülnek.
A Fővárosi Bíróság másodfokon megszüntette az Utcajogász ügyfelével szemben életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indított eljárást, adja hírül honlapján az egyesület. A hajléktalan nő - akiről jogerősen mondták ki, nem követett el szabálysértést -, az első hajléktalanságért meghurcolt budapesti. Ő volt az, aki saját perén ott sem lehetett, az elsfokú ítélet előtt videós közvetítéssel hallgatták meg, miközben a szomszéd szobában ült.
A bíróság akkor figyelmeztetésben részesítette, ami ugyan a legenyhébb szabálysértési szankció, de mégis azt jelenti, hogy szabálysértést követett el. A nő és jogásza ezért a fellebbezés mellett döntöttek. A másodfokú bíróság szerint
nem jól értékelte az elsőfokú bíróság, mikor a nő azt mondta, hogy nem akar utcán élni.
Ilyen szándék mellett - vagyis, hogy a nő tervezi albérletbe vagy ismerőshöz költözését - nem lehet megvalósítani az "életvitelszerű közterületi tartózkodást". Kimondták azt is, hogy objektív tényként
az elkövetői akarattól függetlenül fennálló élethelyzetet büntetni nem lehet.
Fellebbezésében az Utcajogász amellett érvelt, hogy az alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazása miatt - több másik bírósághoz hasonlóan - forduljon az Alkotmánybírósághoz a Fővárosi Törvényszék. Ez végül nem történt meg.
Az Utcajogász szerint mind a hajléktalanság büntetése, mind pedig az eljárási szabályok - így a nő közvetített meghallgatása, az automatikus őrizetbe vétel és a kényszermosdatás - alaptörvény-ellenesek és nemzetközi emberi jogi szabályokat sértenek. Az egyesület ezért több civil szervezettel együtt, a Szabálysértési Munkacsoport részeként további jogi lépéseket is tenne az ügyben, jelenleg ennek lehetőségeit vizsgálják.
2018.11.21 16:15