„Orbán csicskának néz minket”

Publikálás dátuma
2018.03.03 06:06
FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA
Fotó: /
A miniszterelnök lejáratja a cigányságot. Zsarolnak, fenyegetnek bennünket – állítja Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője.

Ellenzéki pártok is tiltakoztak a kormányfő Miskolcon tett kijelentése miatt. A cigány közéletben is nagy a felháborodás. Úgy látszik – írta állásfoglalásában Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője –, Orbán Viktor a hódmezővásárhelyi eredmények után azt ismerte fel, nem elég gyűlöletkeltő a Soros György és a migránsok elleni hadjárata. Ezért magasabb fokozatba kapcsolva újabb céltáblát talált: a cigányokat. A Miskolcon született főszerkesztő szerint rasszista bunkóság és hazug propaganda bevándorlónak, migránsnak nevezni a Magyarországon élő romákat.

A botrányt kiváltó felvétel – amelyre a 168 Óra online oldala hívta fel a figyelmet – a kormányfő saját Facebook-oldalán jelent meg. Orbán Viktor miskolci kampányútján arról beszélt: „Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle”. Pedig – tette hozzá a miniszterelnök – „ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra”.

Az, hogy romákra gondolt, nem kétséges (ezt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sem vitatja). Orbán szavait több roma jogvédő és politikus is a cigányság elleni uszításnak minősítette. Közéjük tartozik a lapunknak nyilatkozó Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője is. Kijelentette: a miniszterelnök szándékosan, folyamatosan és szisztematikusan lejáratja a cigányságot, úgy tesz, mintha „alattvalói, csicskásai vagy másod-harmadrendű állampolgárai lennénk” Magyarországnak. Lakatos Oszkár szerint a romák csak eszközök a Fidesz gépezete számára. A cigánykártyát mindig elő lehet venni.

A Fidesz elvárja, hogy a romák egy kiló kenyérért, lejárt szavatosságú élelmiszercsomagért, vagy azért szavazzanak rá, mert különben nem kapnak közmunkát. „Zsarolnak, fenyegetnek, manipulálnak bennünket. Közben az Orbán-kormányhoz tartozó holdudvar szétlopja, szétrabolja az uniós forrásokat” – fakadt ki az ORÖ-képviselő. Az emberek addig sem beszélnek a kormány korrupciós ügyeikről, amíg a cigányságot lehet mindenért hibáztatni.

Lakatos Oszkár nem érti, hogyan merészeli bárki a magyarországi cigányságot bevándorlókhoz, migránsokhoz hasonlítani. „Szégyellje magát miniszterelnök úr!” – mondta.

Az ORÖ képviselője úgy érzi, itt az ideje, hogy a magyarországi cigányság kiegyenlítse tartozását. A jelenlegi kormánypártok bebizonyították, hogy a fideszes Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét sokkal fontosabbnak tartják, mint az országban élő cigány emberek életét, véleményét. A romák – közölte Lakatos Oszkár – nem támogathatnak olyan pártot, amely nyíltan rasszista kijelentéseket tesz, és nem a szegénység felszámolását, hanem konzerválását tekinti céljának.

Megvédi a kormányfőt a Lungo Drom
Miközben egyik tiltakozás követte a másikat Orbán Viktor miskolci szövege miatt, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elérkezettnek látta az időt, hogy védelmébe vegye a kormányfőt. A Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett szervezet péntek délelőtt kiadott közleménye kategorikusan visszautasította a vádat, hogy Orbánnak rasszista megnyilvánulásai lennének. A Lungo Drom – a lehető legrosszabb időzítéssel – az ENSZ emberi jogi főbiztosának nyilatkozatára reagált, a miskolci ügyről szót sem ejtett.

2018.03.03 06:06

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az ötöslottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Joker: 462929 A tét: 1,25 milliárd forint
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 19:46

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25