Kormányinfó másképp - Így (is) kampányol Lázár

Publikálás dátuma
2018.03.04 09:39
Amikor a miniszter nem lazíthat. FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /

Apátfalván kampányolt Lázár János. És ha már ott volt – ugyanis épp Gazdabál volt –, pálinkázott is, Facebookra kitett élő bejelentkezésében azt is elmondta, szerinte az ottaniaké a legjobb párlat. Majd úgy fogalmazott:

Ha visszajönnek Gyurcsányék, meg a komcsik, akkor ezek a gazdák mindent elveszítenek, földet, támogatást.

Erre egy gazda rögtön rávágta: „nem engedjük azt" - idézi a hvg.hu.

Szerző
2018.03.04 09:39

Megfelelő emberek

Az orbáni észjárás egyik sajátossága, amelyet mindenki az elsők között ismer föl, a dafke „logikája”.
Többször is megpróbáltam már a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor káderpolitikáját elemezni. Legutóbb az új, negyedik Orbán-kormány tagjainak kiválasztásakor. Akkor egy Semjén Zsoltnak – remélhetőleg – kedves blaszfémiával éltem: Orbán útjai kifürkészhetetlenek. Vagyis az észérvek helyett, amelyek a legtöbbször teljesen hiányoznak a személyi döntéseknél, inkább az adott szituációt kezelő sajátos orbáni „logikát” kell felkutatni. 
Persze, ha van ilyen. Mert az orbáni észjárás egyik sajátossága, amelyet mindenki az elsők között ismer föl, a dafke „logikája”. Ennek eminens példája a felcsúti kisvasút: ha támadják, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, Lovasberényig. Ugyanez a dafke a káderpolitikában is érvényesül: „nem foglalkozom a politikai blöffökkel, politikai botrányokkal. Minden egyes támadás csak megerősíti Rogán pozícióját.” Két éve védte így helikopterező miniszterét, közvetve megerősítve bennünket abban a hitünkben, hogy Rogán – vagy bárki más - kormánytagsága soha annyira nem biztos, mint abban az időszakban, amikor épp szorongatják. De az ellenkezőre is akad példa: Schmitt Pált egy idő után már dafke sem lehetett a köztársasági elnöki poszton tartani. Orbán ekkor visszatért „zárt, szerzetesi férfiközösségéhez” (Tölgyessy Péter), és előhúzta a jó öreg Ádert. 
Mindez arról jutott eszembe, hogy ugyanazon a napon – kedden – két fontos személyt érintő döntés is történt Orbán környezetében. A rektori posztjáról már lemondott Patyi András helyett a Nemzeti Választási Bizottság új elnököt választott, és Lázár Jánost nevezte ki Orbán a „nemdohányzók védelméért felelős” miniszterelnöki biztosnak. A minden posztjától megfosztott Lázár - a vonatkozó törvény beterjesztője, a trafikmutyi atyja - tehát a dohány közelében marad, bármennyien szurkolnak is ellene. Patyi pedig, miután minden posztjáról lemondott, már nem tudja elkerülni, hogy főbíró legyen. 
Minden ellenük szól, Patyi lényegében sosem bíráskodott, Lázár trafiktörvénye káoszt hozott. De épp ezért ők a megfelelő emberek a megfelelő célra.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:14

Lázár János átáll a túloldalra

Publikálás dátuma
2018.08.16 08:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
A trafiktörvény felett bábáskodó egykori miniszter lesz a dohányzás visszaszorításának felelőse. Nem lesz könnyű dolga, a magyarok csak lassan teszik le a cigarettát.
Rablóból lesz a legjobb pandúr – akár ez a közmondás is eszébe juthat annak, aki meghallja a hírt: Lázár János korábbi tárcavezető feladata lesz miniszteri biztosi szinten a kormány dohányzást visszaszorító stratégiájának kidolgozása és koordinálása. A dohánytermékek kereskedelméről szóló törvényt ugyanis úgy módosították 2012-ben, hogy az éppen Lázár egyik közeli ismerősének, a hódmezővásárhelyi Continental Dohányipari Zrt. vezetőjének és a cégnek jött jól. Most azonban fordul a kocka: kis túlzással minél jobban végzi majd Lázár János a munkáját, annál rosszabbul megy majd a hazai dohánypiac szereplőinek. Persze nem lesz könnyű dolga Lázár Jánosnak. Ha a legfrissebb uniós statisztikákat nézzük, nem állunk túl jól nemzetközi összehasonlításban: a Current Smokers In Europe 2017-es adatsora szerint a legnagyobb arányban Görögországban dohányoznak az emberek, a lakosság 37 százaléka rendszeresen rágyújt, a sor másik végén Svédország áll 7 százalékkal, míg Magyarország a maga 27 százalékos arányával a középmezőnyben foglal helyet. Az európai lakossági egészségfelmérések adatai szerint ugyanakkor a tendencia – ha nem is meredeken – csökkenő: 2009-ben még a felnőtt lakosság 31 százaléka dohányzott. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által számított dohányzásnak tulajdonítható halálozási adatok időbeli változása alapján megállapítható, hogy 2005 óta a férfiak körében csökkenés, míg nőknél enyhe emelkedés figyelhető meg. A férfiaknál 2005-ben 303 volt a 100 ezer főre számolt standard halálozási arányszám, 2015-re ez 249-re változott. A nőknél ez 2005-ben 81, míg 2015-ben 84 volt 100 ezer főre vetítve.  – Lehet értelme egy ilyen pozíciónak, mert léteznek hatékony állami stratégiák a dohányzás visszaszorítására, de csak akkor, ha integrált módon, egy irányba mutató és így egymást erősítő intervenciókkal, a szakmai szempontokat előtérbe helyezve kezeljük a kérdést – mondta a Népszavának Demetrovics Zsolt addiktológus, aki rendszeresen publikál tudományos kutatásokat a témában. A szakember szerint egy a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedési tervnek ma a jogi-, egészségügyi-, prevenciós-, szociális-, oktatási szempontokat is figyelembe kellene vennie, ráadásul a legjobb az lenne, ha a dohányzást együtt kezelnék az alkoholfogyasztással és az egyéb szerek használatának visszaszorításával. Ezek ugyanis  szorosan összefüggnek - tette hozzá. Ennek ellenére alkoholstratégiája még egyik kormánynak sem volt a rendszerváltás óta, most sincs. - A 2000-ben szakmai alapokon, konszenzusosan megalkotott drogstratégia nyomán elindított jelentős fejlődési folyamatokat pedig 2010 után lényegében felszámolta a kormány - fogalmazott a Népszavának Demetrovics Zsolt.
2018.08.16 08:00
Frissítve: 2018.08.16 08:59