Előfizetés

Játék a tűzzel

Veszélyes sportot űz Németh Szilárd alelnök és a Fidesz azzal, hogy politikai cirkusz színhelyévé teszi a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának üléseit. A nemzet zsírtarkója ősz óta menetrendszerűen műbalhét rendez, amikor az ellenzék rákérdez az Orbán-kormány körül terjengő korrupciós ügyekre.

Rögtön tisztázzuk: egy ellenzéki képviselőnek nemcsak joga, hanem kutya kötelessége információt kérni a szolgálatoktól az olyan ügyekről, mint az Elios. 2010 előtt az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveiben rendszeresen Magyarországra leselkedő súlyos veszélyforrásként írták le, hogy szervezett bűnözői körök megpróbálnak közbeszerzésekből hasznot húzni. Időközben annyi változott, hogy az ilyen bűncselekmények speciel a magyar miniszterelnök közvetlen környezetében történnek. Sőt, immáron ott tartunk, hogy az a jobbik eset, ha „csak” a fideszes vezetés lop, és nem rajtuk keresztül valami még súlyosabb szereplő. Tiborcz ugyanis csak egy aranyifjú, akit egy igazi maffiózó kábé körberöhög. Csakhogy ha a nehézfiúk azt látják, hogy itt egy nyálasszájú ifjonc milliárdokat vághat zsebre, akkor onnantól adva van a példa, hogy ők is fogjanak maguknak egy korrupt politikus apucit.

Tisztázzuk: Németh hisztijei az ellenzéknek nem ártanak. Ellenkezőleg. Viszont azoknak a munkáját és az életét nagyban megnehezítik, akik így is naponta viszik a bőrüket vásárra értünk. Azt a rendkívül veszélyes üzenetet közvetítik a magyar bűnüldözés és a szolgálatok dolgozói felé, hogy vékony jégre mennek, ha korrupciós ügyekkel foglalkoznak. Számukra a fideszes kormánypolitika innentől nem támogató segítséget jelent, hanem egy plusz problémaforrást. És ha ezen a területen valami elvonja a figyelmet, abból hamar tragédia lehet.

Pozsonyban például már kiderült, hogy a délolasz maffiának pillanatok alatt sikerült beépíteni az embereit a szlovák miniszterelnök közvetlen közelébe. Akik - könnyen lehet - mára már azt a luxust is megengedték maguknak, hogy az EU közepén újságírót, civilt öljenek.

Mentőöv

Hónapok óta erre a hírre várt Európa: létrejöhet Angela Merkel negyedik kormánya, miután az SPD tagsága újabb négy évre zöld utat adott a nagykoalíciónak. Sajátos helyzet, hiszen az SPD mentette meg Merkelt. Ha nemmel szavaztak volna a koalíciós szerződésre, új választást kellett volna kiírni, s nem magától értetődő, hogy a hivatalban lévő kancellár lett volna a kereszténydemokraták listavezetője.

A tavaly szeptemberi választás óta eltelt időszakba – a jobboldali radikális Alternatíva kivételével – mindegyik politikai párt belerokkant. A november közepéig megbízható erőnek tartott liberális FDP a Jamaica-koalíció akkori felrúgása óta a közvélemény-kutatásokban nem képes 10 százalék fölé kerülni. A Zöldek ugyan 12 százalékon állnak, a pártban azonban még nem ért véget az identitásválság. Ami pedig az uniópártokat és a szociáldemokratákat illeti, ilyen komoly krízis még nem sújtotta őket. A CDU-nál nyílt vita alakult ki arról, hogy Merkelnek meg kell fiatalítania a pártot. A kancellár lépett is, s még legnagyobb bírálójának, Jens Spahnnak is miniszteri tárcát adományozott. Az SPD-nél viszont hatalmi vákuum alakult ki Martin Schulz volt pártelnök több átgondolatlan lépése miatt. Most Olaf Scholz leendő alkancelláron, a párt ideiglenes vezetőjén és a következő elnökön, Andrea Nahlesen a sor, hogy megújítsák a politikai erőt. Nem lesz könnyű dolguk.

Egy ideig mindenki nyalogatja sebeit, két héten belül azonban már létrejön az új kabinet, amelynek az egész Európai Unió számára iránymutatónak kell lennie. Berlinre a nemzetközi színtéren is komoly feladatok hárulnak: meg kell határoznia az EU következő hétéves költségvetését, útjára kell indítania az EU reformját, meg kell zaboláznia a rebellis közép-európaiakat. Lehet, hogy Berlinben sokan nem örülnek a nagykoalíció folytatásának, de Európa számára most tényleg nincs más alternatíva.

Meseország - Levelező tagozat

Meseországban ugrásszerűen megnőtt a postaforgalom. Ezen rejtélyes észlelet megoldása abban található, hogy Meseország uralkodója, uralkodásának utóbbi éveiben valami különös íráskényszertől űzve, terjedelmes levelezésbe bocsátkozott. Címzettjei pedig Meseország gyanútlan lakosai lettek. Személyre szólóan! Hol nemzeti konzultációnak álcázva, hol kormányzati tájékoztatónak címkézve. Meseország levelező tagozattá lett.

Nagy megtiszteltetésnek számít, ha az uralkodó személyesen szólítja meg országának lakosát. Első alkalommal Meseországban is így érezték a heveny csuklást kapott címzettek. Ez a második esetben már nem volt általános, a harmadikban pedig összlakossági kuncogássá blaszfemizálódott.

A levelezést az magyarázza, hogy Meseország uralkodója arisztokratikusan lekezelő távolságot tart saját népétől. Ez persze meglehetősen kíméletes fogalmazás. Egyes mosdatlan szájú firkászok fogalmazhatnának úgy is, hogy leszarja őket. Mi ilyet nem teszünk. Írásaink értéke minden esetben az emelkedett szubtilitású elegancia.

Mert miről is van szó? A megnőtt postaforgalom azt a magatartást leplezi, amit őfelsége az utóbbi években tanúsított. Azt ugyanis, hogy szóba áll mindenkivel, kivéve a saját népét (ebből kivételt csak választási kampányban tesz). Eljár multinacionális gazdasági összejövetelekre, ahol stratégiai szerződéseket kötöget. Ami egyszerűen azt jelenti, hogy sok közpénzt ad külföldi vállalkozóknak. Stratégiai szerződést kötött már mindenféle nációval, kivéve a saját népét. Meseország uralkodója eljár ilyen-olyan zártkörű rendezvényekre, ahol saját meghívott híveinek meséli be legújabb meséit. Egyetlen alkalommal sem vett még részt azonban olyan lakossági összejövetelen, amit nem ő maga hívatott össze (kivéve egy 2015. november 6-i temetést, ahol meg nagyon magányos volt).

Ez a zártkörűség, mint a levelezés is, szokásává lett. Egyoldalúság és egyirányúság! Én megszólíthatlak téged, te nem szólíthatsz meg engem. Féltékenyen ügyel arra, hogy körei zártak legyenek. Nem áll szóba a sajtóval („kivéve a gyevi bírót”). Maga helyett udvaroncaival sajtótájékoztat. Ezt a zártkörű, lekezelő egyoldalúságot élvezi.

A zárkörűséget mára országossá fejlesztette. Meseország bezárkózott. Drótkerítéssel is! Ez a bezárkózás elkülönülést jelent. Sőt ellenségeskedést is. Őfelsége egyfajta bezárkózott, tudati szektakultúrát hozott létre Meseországban. Állítsuk meg Európát! – hirdetik Meseország köztéri plakátjai. Nem állok szóba önökkel – nyilatkozzák a főhivatalnokok. A civil szervezetek eltakarítandóak – harsogja a főokos. Aki nincs velünk, az ellenünk – élesztette fel őfelsége a tömeggyilkos szellemet.

Meseország bezárkóztatása félelemkeltésre és ellenségképzésre lett alkalmas. Így lett az, hogy Meseország kormánya minden országgal jóban van, kivéve a szomszédjait, Európát és Amerikát. Barátkozik viszont a törökkel, az orosszal és Ilham Alijevvel.

Meseország bezárkóztatása szektariánus, kormányzati korlátoltságot és széleskörű kirekesztődést eredményezett: szellemi, gazdasági és kulturális, sőt emberi folyamatokból és értékekből, amelyek hiánya Meseország lemaradását fokozza. Ebben némelyek jól érzik magukat, mindenki más viszont nem.

Meseországban agymosás folyik levelező tagozaton.