Még nem úsztuk meg az ónos esőt

Az ónos eső veszélye miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfő este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést.

Kedd hajnalig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén (főként a nyugati részén) szórványosan várható kis mennyiségű csapadék. Az eső, ónos eső, fagyott eső mellett nyugaton és a hegyvidéki területeken kevés hó is hullhat. Kedd hajnaltól délnyugat felől újabb hullámban várható csapadék. Délelőtt északkelet felé terjedve az ország nagy részén várható csapadék. Kevéssel fagypont feletti hőmérséklet mellett eső várható, de főként az Alpokalján, északnyugaton, illetve hegyvidéki területeken havas eső, ónos eső, eleinte hó is hullhat. Kedden a nap második felére északkelet felé helyeződik át a kiterjedtebb csapadékzóna.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között valószínű. A nappali maximumok jellemzően plusz 1-6 Celsius-fok között alakulnak, de a Dél-Alföldön 7-8 fokig is felmelegedhet a levegő.

Szerdán eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható eső, majd délnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és már csak helyenként valószínű csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 4 és 10 fok között valószínű.

Szerző

Össztűz a letelepedési kötvényre

Publikálás dátuma
2018.03.05. 19:23
A magyar Nemzet írta úgy egy éve, hogy a Rogán Antalhoz köthető ügyvédi iroda minden egyes kínai letelepedési kötvényt vásárló e
Nemzetközi antikorrupciós szervezetek európai szintű fellépést követelnek a pénzért letelepedést és állampolgárságot kínáló tagállami programok átláthatóságának a megteremtése érdekében. 

Három nemzetközi szervezet — a Transparency International, a brit Global Wittness és a tényfeltáró újságírói projekteket koordináló OCCPR — képviselői hétfőn találkoztak az Európai Bizottság bel- és igazságügyi főigazgatóságának munkatársaival, hogy felhívják a figyelmüket az úgynevezett arany vízum programoknak az EU-n belüli mozgás szabadságát és a belső piaci normákat fenyegető hatásaira. 

A találkozót megelőzően a három NGO (non-governmental organization - kormánytól független szervezet )munkatársai Brüsszelben sajtótájékoztatón ismertették több mint féléve tartó kutatómunkájuk eredményét. A szervezetek nyolc európai uniós tagállamban — Ausztriában, Bulgáriában, Cipruson, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Máltán és Portugáliában — vizsgálódtak. Munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a befektetésért letelepedést és állampolgárságot kínáló programok mindenütt visszaélésekre adnak lehetőséget és szabad utat engednek a korrupciónak. A kedvezményeket kínáló országok titkolóznak a kedvezményezettek kilétéről és befektetéseik nagyságáról. Nem ellenőrzik megfelelően a vízumot igénylő személyeket, sem a pénzük eredetét. Társadalmi kontroll híján a programok lehetőséget adnak az illegálisan szerzett jövedelmek elrejtésére, és a felelősségrevonás elkerülésére. Mint elhangzott, a programokkal bűnözők és bűnös úton szerzett jövedelmek érkezhetnek az EU területére.

“Az aranyvízumok mindenütt kockázatokat rejtenek magukban, de valamennyi célja, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságba. A magyarországi letelepedési államkötvény kirí a többi közül, mert nettó veszteséget termel a költségvetésnek. Viszont az üzleten 59-60 milliárd forintot kerestek a homályos hátterű közvetítő cégek, amelyek a kötvényekkel kereskedtek ” — mondta kérdésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi szervezetének jogi vezetője, aki részt vett a brüsszeli tájékoztatón. A jogász közölte azt is, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban január végén tett feljelentésük átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Az anti-korrupciós szervezetek azt szeretnék, ha az Európai Bizottság útmutatásokat dolgozna ki arról, hogy az arany vízum programok végrehajtásakor a tagállamoknak milyen átláthatósági szabályokat kell követniük. Mivel az állampolgársági ügyek a tagországok hatáskörébe tartoznak, ennél több nem várható az uniós végrehajtó testülettől. Az illetékes szóvivő hétfőn megerősítette: az év második felében jelentésben fogják értékelni az egyes tagállami programokat.

Karácsony: a Fidesz indít kamupártokat az ellenzék dolgának nehezítésére

Publikálás dátuma
2018.03.05. 18:48
Forrás: KG/Facebook
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz szervezett módon indít "kamupártokat" az áprilisi országgyűlési választásokon az ellenzék dolgának nehezítésére - informál az MTI.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatón "kamukormánynak" nevezte az Orbán-kabinetet, mivel az nem foglalkozik a kormányzással. Példaként említette, hogy miközben van propagandaminiszter, addig egészségügyi, oktatási és szociális tárcavezető nincs.

A kormány létrehozott egy "kamuellenzéket" is, a napközben záródó jelöltállítás alapján ugyanis akár harmincnál is több párt indulhat a választáson, azok többségéről pedig eddig senki nem hallott. Olyan hosszú lesz a szavazólap, hogy azok összekötéséhez egy újabb kerítést lehetne csinálni az ország szélén - mondta Karácsony Grgely. Az igazi választópolgárok azonban szerencsére az igazi ellenzéken keresztül egy igazi kormányt választhatnak maguknak - tette hozzá a  miniszterelnök-jelölt, majd kiemelte:  a Fidesz bukására a hódmezővásárhelyi voksolás után már nemcsak remény van, hanem az a papírforma. Közvélemény-kutatásokra hivatkozva kijelentette, az MSZP-Párbeszéd jelöltjei a legesélyesebbek abban az 58 körzetben, ahol indulnak.

A Fidesz hétvégén azzal riogatta a közvéleményt, hogy az ellenzék laktanyákat akar megnyitni a menekülteknek, miközben ezt ők maguk tették meg 2015-ben - emlékeztetett a Párbeszéd politikusa, Zugló polgármestere. Április 8. utánra semmilyen, a magyar állampolgárok érdekeivel ellentétes lépést nem terveznek, így nem tervezik lebontani a kerítést, és nem támogatják az automatikus betelepítést jelentő európai döntéseket. Kiemelte, a migrációs krízis ügyében kizárólag Orbán Viktornak van magyarázkodni valója, akinek  a tettei és a mondatai között akkora a különbség, mint Makó és Jeruzsálem között. A menekültek laktanyákban történő elhelyezését 2015-ben, a migrációs nyomás alatt fogalmazták meg, amit a kormány meg is hallgatott, ezért kerültek menekültek a kiskunhalasi laktanyába. Ma nincs migrációs nyomás, "Magyarországról még a menekültek is menekülnek, tehát nem kell őket elszállásolni" - mondta, majd hozzátette, Magyarország ma egy "kivándorlóország".

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy  egyre inkább úgy érzékelik, "ami Hódmezővásárhelynek Márki-Zay Péter, az Magyarországnak Karácsony Gergely".

Szerző