Gondok a Trump-családban - Lánya fennakadhat az átvilágításon

Publikálás dátuma
2018.03.06 17:46
Ivanka Trump/AFP fotó
Fotó: /
Az elnök lányát most az FBI vizsgálja, és a CNN arról értesült, van esély arra, hogy megbukik a nemzetbiztonsági átvilágításon.

 Férjével szemben is csökken a bizalom, Jared Kushnert, az elnök vejét és főtanácsadóját kétes izraeli üzleti kapcsolatai miatt, közvetlenül Netanjahu izraeli miniszterelnök Washingtonba érkezése előtt elzárták fehér házi szigorúan titkos információitól. Az ilyen kapcsolatok azzal járhatnak, hogy külföldi érdekcsoportok nyomást gyakorolhatnak valakire, akinek fontos szerepe van az Egyesült Államok érdekeinek védelemében.

Jared Kushner elsősorban a Közel-Keleten, Ivanka Trump pedig a Távol-Keleten képviselheti az Egyesült Államokat, mint tanácsadó. Ebbe a képbe illeszkedik a vancouveri Trump-torony, az amerikai elnök ugyanis nem tulajdonosa a toronynak, a szállodának sem, hanem névhasználati díjat kap. Donald Trump adóbevallása szerint több mint 5 millió dollárt kapott eddig a toronyért Vancouverben, plusz a menedzsment díjat, több mint 21 ezer dollárt. A 360 milliós Trump-torony mágnesként vonzza a pénzes befektetőket Vancouverben és külföldön is. Az FBI kérdéseire válaszolva Joo Kim Tlah, Malajzia egyik leggazdagabb családjának sarja azzal dicsekedett, 2016-ban New York-ban Ivanka Trumppal mindent közösen csináltak ebben a fejlesztésben.

A befolyásos malajziai család számtalan helyen üzletel a világban, tőzsdei csalásért elítélték már őket Kuala Lumpurban. Még jobban zavarja az FBI-t az, hogy a Trump-torony lakói között olyanok is vannak, akik a kínai kormánynak dolgoznak. Ez rossz pontnak számít az amerikai kémelhárítás szemében, miután Trump kereskedelmi háborút kezdett Kína ellen.

A másik rossz pont Ivanka számára a férje. Jared Kushnert azért zárták ki a szigorúan titkos információkat megkapó vezetők köréből, mert kétesnek találták egyes üzleti kapcsolatait Izraelben, Oroszországban és Kínában.

Akárhogy is alakul Ivanka Trump sorsa Washingtonban, az ifjú hölgy nem mondott le róla, hogy ő lesz az USA első női elnöke. Férjével megállapodtak abban, hogy - ellentétben Bill és Hillary Clintonnal- előbb az asszony próbálkozik meg azzal, hogy bejut a Fehér Házba. Miután Donald Trump nyolc évig kíván ott maradni, így Ivanka Trumpnak még bőven van ideje a felkészülésre. (forrás: hvg)

Szerző
2018.03.06 17:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Ha semmire sem költünk, 10 év alatt össze is jön egy lakás

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:30

Fotó: Népszava/
A bérek növekedésével egyidejűleg a lakásárak is jelentősen drágulnak, így a lakáspiaci boom miatt egyáltalán nem könnyebb ma sem lakáshoz jutni. Az ingatlan.com ennek kapcsán azt vizsgálta: az egy-egy megyére jellemző átlagos nettó havi kereset hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen megvásárolni egy 50 négyzetméteres új vagy használt lakást.  A lakásárak az országon belül Budapesten a legmagasabbak , az ingatlan.com-on a magánszemélyek és ingatlanközvetítők által meghirdetett 50 négyzetméteres használt lakások átlagára szeptember közepén 29,9 millió forint volt, az azonos méretű újakat pedig 37,5 millióért hirdetik. A fővárosi nettó átlagfizetés 272 ezer forint, azaz 9, illetve 11,5 évnyi keresetből jönnek ki a szóban forgó lakások. Nem a fővárosban kell azonban a legtöbbet dolgozni a lakásokért: Hajdú-Biharban 9,2 évig kell félretenni a 178 ezer forintos nettó fizetést egy debreceni 50 négyzetméteres használt lakáshoz, illetve 11 évig és 9 hónapig kell spórolni egy új lakáshoz. Miskolcon lehet viszont a leghamarabb összegyűjteni a használt lakások 10,6 milliós átlagárát, ami a Borsod megyei több mint 169 ezer forintos nettóból 64 hónap alatt jön össze. Új lakáshoz Egerben lehet a leggyorsabban hozzájutni: az 50 négyzetméteres új lakáshoz szükséges 16 millió forint 81 havi nettóból jön ki, ami közel 7 évet jelent.
Az évtizedes spórolást persze több tízezren "átugorják", már csak azért is, mert addig is élni kell valamiből. Nem marad más, mint a hitel. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rámutatott: az elmúlt pár évben a lakásdrágulás mértéke a nagyvárosokban átlagosan 15-20 százalékos volt, a lakáshitelkamatok éves szintje viszont a BankRáció.hu adatai szerint 2,6 és 11 százalék között mozog konstrukciótól függően. Ilyen feltételek mellett még azoknak is megérheti a hitelfelvétel, akiknek az ingatlan ára teljes egészében a rendelkezésére áll, hiszen annak értéke gyorsabban nő, mint amit évente kamatként kell fizetni. A szakértő szerint ez is magyarázza a hitelfelvételi kedv emelkedését: ma már majdnem minden második lakást hitelből finanszíroznak a vevők.
Szerző
2018.09.21 10:30
Frissítve: 2018.09.21 10:30