A kamupártok köszönik, jól vannak - 53 logó a szavazólapon

Publikálás dátuma
2018.03.07 06:00
FÖLDIG LÓG Már négy éve is követhetetlenül hosszú volt az országos listák szavazólapja, idén háromszor akkora lesz - Népszava fo
Fotó: /
Hiába szigorították a pártok finanszírozásáról szóló törvényt, az ügyeskedők továbbra is szinte következmények nélkül szerezhetik meg az akár több százmillió forintot is elérő állami támogatást.

Idén a négy évvel ezelőtti – szintén irreális - 18 helyett 40 párt teljesítette az országos lista állításához szükséges kritériumokat, így minden korábbinál többen jelentkeznek majd az állami milliókra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint mind a tizenhárom nemzetiség is állított listát, így összesen 53 országos lista lehet majd a szavazólapokon.

Ez a szám ugyanakkor péntekig még változhat, elképzelhető ugyanis, hogy az ajánlások ellenőrzése során annyi hamisat találnak majd, hogy néhány szervezetnek nem lesz meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

...
Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorrendjét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. (A sorrend még változhat, ha valamelyik párt országos listája nem válik jogerőssé) Az azonban biztos, hogy az ismertebb pártok közül elől lesz a Momentum (jelenleg 6. hely) és a Demokratikus Koalíció (7. hely). Az MSZP – a keddi adatok szerint - 15. a pártok sorrendjében, a Fidesz a 22., a Jobbik 24., az Együtt 28., míg az LMP a 33. 

A Nemzeti Választási Iroda keddi adatai szerint mindenesetre országos listája lesz - a mindenki által ismert országos pártok mellett – néhány olyan alig látható szervezetnek is, mint például az Elégedett Magyarországért Mozgalom. Az EMMO - ez ugyanis a párt rövidítése - ráadásul nem is a minimálisan szükséges 27 körzetben állított jelöltet, hanem összesen 52 helyen. Összegyűjtöttek tehát összesen 26 ezer aláírást, miközben Facebook-oldalukat – a keddi adatok szerint - 318-an lájkolták. Honlapjuk egyébként a kampány kezdetére még nem készült el, így azon az olvasható, hogy „az oldal hamarosan indul”.

Hasonlóan sikeres a terepmunkában a KÖSSZ (Kell az Összefogás) Párt is, amely 90 körzetben szedett össze 500 ajánlást, de Facebook-oldalukat csak 694-en lájkolták. Összehasonlításképpen: az országosan ismert Együttnek 48 körzetben sikerült csak a jelöltállítás, a Momentumnak 97 helyen, a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalomnak pedig mindössze 15 helyen. Ötvennyolc jelöltet állított a Tenni akarás Mozgalom, 37-et a Demokrata Párt, míg 45-öt a Lévai Katalin volt szocialista tárca nélküli miniszter által gründolt Lendülettel Magyarországért nevű párt.

Az országos listával rendelkező pártoknak öt munkanapon belül átutalják - az egyéni jelöltek számától függően - a 149 és 597 millió forint közötti állami támogatást, amelyet a törvény szerint kizárólag a kampánnyal kapcsolatos kiadásokra fordíthatnak. A támogatás elköltését utólag az Állami Számvevőszék ellenőrzi majd, ha pedig azt állapítja meg, hogy nem a kampányra fordították a pénzt, akkor a szabálytalanul elszórt összeg kétszeresének megfelelő büntetést szab ki, a bírságot adók módjára szedi be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az elsőre szigorúnak tűnő tavalyi törvénymódosítások következtében az állami támogatást vissza kell fizetni akkor is, ha a párt országos listája nem éri el a leadott szavazatok egy százalékát. A kormánypártok azt a módosítást tartották a kamupártok elleni legfőbb fegyvernek, amely szerint az elnökök a saját vagyonukkal felelnek az általuk vezetett párt tartozásaiért.

Mindez azonban nem jelent valós akadályt az ügyeskedőknek, ha ugyanis a párt vezetőjének nincsen semmilyen vagyona, akkor a keletkezett tartozás behajthatatlan.

A NAV első körben inkasszót helyez a párt és a pártelnök számlájára, majd ha kiderül, hogy onnan nem lehet már pénzt leemelni, akkor elárverezi a fellelhető ingatlanvagyont. Ha azonban nincs semmilyen ház vagy lakás a vezetők és a párt nevén, akkor az adóhatóság tehetetlen marad. - Mindössze öt és fél évig kell kibírni, ennyi idő alatt évül el a végrehajtási jog – mondta a Népszavának Angyal József okleveles adószakértő. Börtönbe egyébként csak akkor kellene menni, ha a szándékosság is bizonyítható, ez azonban szinte lehetetlen – tette hozzá. Az országos lista után adott állami támogatás ráadásul kiegészül az egyéni jelölteknek járó egymillió forintos kerettel is.

Az úgynevezett kamupártok létrejöttét a rendkívül könnyen kijátszható ajánlásgyűjtés teszi lehetővé. Egy ember ugyanis több jelöltet is ajánlhat, így a pártok szinte a lebukás veszélye nélkül másolhatják a támogatók aláírásait egymásról – hívta fel a figyelmet László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Az elemző elmondása szerint a választópolgárok hiába írják alá az ajánlóíveket, a szignókat utólag senki sem ellenőrizheti. A választási iroda munkatársai csak azt nézik meg, hogy egyezik-e a személyi szám, a név, a cím, valamint az ajánló anyja neve. A Political Capital erre a rendszerhibára már számtalanszor felhívta a figyelmet, álláspontjuk szerint célszerűbb lenne ajánlásgyűjtés helyett egy félhavi átlagbérnek megfelelő kaució bevezetése.

Az elmúlt napokban a könnyű hamisítás ellenére mégis több jelölt is lebukott valótlan – gyakran halottaktól származó – ajánlásokkal. Ezekben az esetekben feltehetően a négy évvel ezelőtti adatbázisból dolgoztak.

Karácsony: kamujelöltekkel is támad a Fidesz
Az áprilisi választáson a kamupártok mellett sok helyen indulnak kamujelöltek, amivel a Fidesz félrevezeti az embereket - hívta fel a figyelmet a kormánypárt újabb húzására Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Miskolcon beszélt arról, miként vezeti félre válogatott eszközökkel a Fidesz a közvéleményt. Nehéz pozitív kampányról beszélni, amikor a Fidesz becsapja a választópolgárokat, az ellenzéki pártokat pedig pocskondiázza - jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte azonban az is látszik, mely pártok jelöltjei azok, akik elhozzák a valódi változást Magyarországon. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a legerősebb kihívója a Fidesznek, ez abból is látszik, hogy ezt a szövetséget támadják a leginkább - tette hozzá.

Szerző
2018.03.07 06:00

323,62 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.20 19:33
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon.
Csütörtök este negyed nyolckor az eurót 323,62 forinton, a dollárt 275,00 forinton, a svájci frankot 286,29 forinton, a japán jent pedig 2,4445 forinton jegyezték. Az előző napi záráshoz képest az euró 0,18 százalékkal, a svájci frank pedig 0,01 százalékkal erősödött, míg a dollár 0,63 százalékkal, a jen pedig 0,82 százalékkal gyengült. Az euró 1,1766 dolláron forgott este, napi szinten 0,80 százalékkal erősödött. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1669, a legmagasabb 1,1777 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,13 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1305 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9608 frankot kértek, 0,67 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,18 százalékkal erősödött a dollár, 112,49 jenen jegyezték csütörtök este.
Szerző
2018.09.20 19:33
Frissítve: 2018.09.20 19:34

Építőipari vészjelek

Publikálás dátuma
2018.09.20 17:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Nyáron 1170 építőipari vállalkozást alapítottak, ami az eleve magas tavalyi adatokhoz képest is 15 százalékos emelkedés - közölte a céginformációval foglalkozó Opten. Eközben közel ezer társaságot töröltek és havi 50-60 felszámolás is indul az ágazatban. Bár ezek örvendetes visszaesést mutatnak, Pertics Richárd céginformációs igazgató az ágazat felépítését még mindig egészségtelennek ítéli. Idézik a KSH-t, miszerint a július végi szerződésállomány 62, az új megállapodások száma pedig 70 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát. A bővülés jó, de ilyen mértékben már veszélyeket hordoz. A termelés, a gépek, a szakértők, a munkások száma és minősége nem képes évről évre tartani a 30-50 százalékos növekedést. Ez egyes területeken drágulást és minőségi problémákat hozhat. A nagy fejlesztések pénzügyi kérdései szintén kockázatot jelentenek - véli Pertics Richárd.
Szerző
2018.09.20 17:19