Országjelentés - "Brüsszel" körülnézett, és elkérte az ellenőrzőt

Publikálás dátuma
2018.03.07 21:23
Népszava fotó
Fotó: /
A gazdasági elismerés mellé az Európai Bizottság tegnapi elemzése újból kritizálta a magyar politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, a magas korrupciós kockázatot, az oktatás és az egészségügy rossz állapotát.

Elismeri Magyarország gazdasági teljesítményét, de figyelmeztet a fennálló kockázatokra is az Európai Bizottság szerdán közzétett országjelentése. “Az elmúlt évhez viszonyítva egy sor területen haladást értek el, és a tavalyi brüsszeli ajánlások végrehajtásának a színvonala többé-kevésbé megegyezik az uniós átlaggal” — így értékelte a magyar gazdaság helyzetét egy neve mellőzését kérő magasrangú bizottsági tisztségviselő. Brüsszelben nyilatkozó fideszes politikusok és kormányzati illetékesek ugyanakkor “politikai kampányjelentésnek” nevezték a 60 oldalas beszámolót.

A tartós fellendülés megalapozhatja a fenntartható gazdasági növekedést a következő évtizedre. Ez áll az országjelentésben, amely méltatja a GDP jelentős bővülését, a rekordmagas foglalkoztatottságot és a banki hitelezés meglódulását. Bár a költségvetési hiány 2018-ban is a megengedett 3 százalék alatt marad, a csökkenő adók és szociális járulékok középtávon veszélyeztethetik a strukturális egyenleget. A következő két évben tovább csökkenhet az államadósság, de pénzügyi kiigazítás nélkül a folyamat megtorpanhat — figyelmeztet Brüsszel.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy tavalyhoz képest sikerült valamelyest átláthatóbbá tenni a közbeszerzéseket, de figyelemre méltónak ítéli a korrupciós kockázatokat. A közmunkaprogram jobban szolgálja a foglalkoztatási célok elérését, eredményei azonban korlátozottak. A sérülékeny társadalmi csoportokat, különösen a romákat, továbbra sem sikerült jelentős számban bevonni az oktatásba és a szociális ellátórendszerbe. Csökkent ugyan a szegénység és kirekesztés kockázataival szembenézni kényszerülő népesség száma, de továbbra az uniós átlag fölött van.

Bírálja Brüsszel, hogy még mindig kevés három év alatti gyereket íratnak be bőlcsödébe, és az eddiginél is nagyobb a korai iskolaelhagyók száma.

Külön kritika tárgya a jelentésben az adózás rendszere. Az Európai Bizottság továbbra is magasnak ítéli a munkára kivetett adó szintjét, különösen az alacsony jövedelműek körében. Azt is a magyar döntéshozók szemére veti, hogy a multinacionális vállalatok számára biztosítják az adóelkerülés egy formáját. Magyarországon kívül hat másik uniós tagországot is megnevez Brüsszel, amelyek “agresszív adótervezést” alkalmaznak. Ez a vád mostanáig nem szerepelt a magyar országjelentésekben.

Kifogásolja az uniós testület a politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, és fejletlennek értékeli a szociális párbeszédet. Szerinte kívánnivalót hagy maga után az igazságszolgáltatás működése is, ezért azt szorosan figyelemmel kell kísérni.

Meglehetősen erős kritikával illeti az EU Bizottság az oktatás és az egészségügy helyzetét. A két szektor teljesítménye és eredményei az EU átlag alatt van.

Az országjelentés alapján a tagállamoknak áprilisban kell benyújtaniuk Brüsszelnek a nemzeti programjaikat, amelyeket az EU országspecifikus ajánlásai követnek májusban. Ezeket, az állam- és kormányfői testület útmutatásait követően, a pénzügyminiszterek tanácsa fogadja el nyáron.

2018.03.07 21:23

Pufimellényes Tiborczcal mutatják meg az európai választóknak, hova kerülnek az uniós pénzek (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:51

Fotó: Twitter/
Az animált videóban Orbánon kívül Mészáros és Simicska is felbukkan.
Twitter-oldalán tett közzé a liberális ALDE egy hosszú videóanimációt arról, kiknél kötnek ki a Magyarországnak szánt uniós támogatások. A bejegyzésben azt írják: a magyar kormány elindított egy kampányt az adófizetők pénzéből, melyben Guy Verhofstadtot (az ALDE frakcióvezetőjét) és Judith Sargentinit támadják, és úgy vélik, a magyaroknak meg kellene nézniük ezt a videót. Az animációban Tiborcz Istvánt pufimellényben, Simicska Lajost hózentrógerrel és Mészáros Lőrincet kantáros nadrágban ábrázolták. A kisfilmet nyilvánvalóan a 2019-es európai parlamenti választások miatt készítették.
2018.09.20 16:51
Frissítve: 2018.09.20 17:02

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09