Végül is a nő arra való, hogy enni adjon – ezt üzeni Orbán nőnapkor

Publikálás dátuma
2018.03.08 09:28
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Fotó: /
A nőket a politikában nem tudja értelmezni, a konyhában viszont nagyon is: Orbán Viktor sárga virággal gazsulált.

Ha nem kapok enni, akkor éhen halok, úgyhogy köszönöm szépen az egész éves jóltartást – ezzel a veretes gondolattal köszöntötte az Országgyűlés menzájának dolgozóit Orbán Viktor nőnap alkalmából. Bár a miniszterelnök a Tisztelt Ház alagsori konyhája felé ballagva (mindezt a Facebookra feltöltött videója dokumentálja) még arról beszél, hogy butaság a nőket gyengébbik nemként emlegetni, és hála Istennek ő csupa erős asszony között nő fel, a virágosztás helyszínén már a szokott paternális hangnemben tolja. Kiderül, hogy az ő szívének a zöldborsóleves zamata és a rántott gombafejek ízletessége okán kedvesek a lányok, asszonyok.

Nem vitás, menzai dolgozók között nehéz másról beszélni (mondjuk megkérdezhette volna, hogy vannak), ám ha a kormányfő nem populista videót akart volna készíteni, köszönthette volna egyik miniszterét is – ja azt nem, mert nincs egyetlen nő sem a kormányban a tárcavezetők között. Valószínűleg nem véletlenül. Hogy mit gondol Orbán a politika és a nők viszonyáról, azt jól jellemzi, a washingtoni nagykövet elmozdításának ügye. Szemerkényi Réka visszahívása kapcsán ugyanis mindössze annyi jött ki a kormányfő száján: nőügyekkel nem foglalkozom.

Szerző
2018.03.08 09:28
Frissítve: 2018.03.08 12:43

Kishegyi varázs a somogyi dűlőkön

Publikálás dátuma
2018.09.20 13:49

Fotó: /
Ha egykor a Balatonnál a forró nyári hónapokban helyi nedűre vágytunk, magától értetődő volt, hogy badacsonyi bor kortyolgatása közben merülünk el a táj szépségeiben. Az utóbbi két évtizedben azonban a déli part is a bor valóságos fellegvárává vált, tőkék garmadája sorjázik a helyi dűlőkön, kivált Balatonlelle környékén.
A lellei határ magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely kis híján eléri a 300 méteres magasságot. Remek szőlőtermő területről van szó, egyedi mikroklímával. Ugyanakkor a Somogyi-dombság teljes északi vonulata különleges adottságokkal rendelkezik, kiváló feltételeket biztosítva a fürtöknek. Mi a titok nyitja? A tó irányából állandó a légmozgás, a víz fölötti levegő lassabban hűl le, mint a szárazföld, megvédi a szőlőterületeket a tavaszi fagyoktól és a szőlőt is kevesebb betegség fenyegeti. S somogyi erdőkből érkező hűs szél is hozzájárul a különleges adottságokhoz, nem véletlen, hogy a borvidék lejobb területei mind erdők mellett találhatóak. A szőlőterületek talaja is különleges: löszös üledéken képződött erdőtalajok. Évente mintegy 2000 órányi napsütés éri a fürtöket, ami a legtöbb fajtának elegendő, s a csapadék eloszlása is megfelelő. Számos szőlőfajta megtelepedett itt, a kék- és a fehérszőlők is jól érzik magukat. Az engedélyezettek között több mint 20 fajtát találunk. A borokat a gyümölcsösség jellemzi. Az egyedi adottságoknak köszönhetően egészen jellegzetes a helyi borok zamata. Egy sor pincészetet találunk a Kishegyen, s közvetlen környezetében, amelyek méltán váltak országszerte ismertté az elmúlt években. Ha autóval közelítjük meg a pincészeteket, nem árt az óvatosság, hiszen szűk út vezet felfelé. A hegy aljában a Konyári pincészet gyönyörű épülete fogad bennünket, mintha Toscana egy pincészetében pihennénk meg. Többféle bort kóstolhatunk, egészen különleges nedűket. Feljebb haladva, az út bal oldalán a Pócz-pincészet vár bennünket, ahol idén már megannyi ételkülönlegességekkel is fogadják az érdeklődőket. A pincészet sajátossága egyebek mellett két különleges habzóbor a Bubbori fehér és a rozé gyöngyözőbor. Mindenféle ételhez ajánlottak.  Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását. A hegy tetején találhatjuk a Majthényi présházat. Ha itt fogyasztanánk ebédet, érdemes jó előre bejelentkezni. Az itteni panoráma egészen egyedülálló, igaz, a Pócz pincészet teraszáról is gyönyörködhetünk a táj szépségében. 
Szintén Balatonlelle nevezetessége a környéken található Bujdosó pincészet. Apáról fiúra száll a borászat mestersége, három generáció gondoskodik arról, hogy minél nagyszerűbb nedűk kerüljenek a bor műértőihez. A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabertnet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek között a Sirocco, a Nemere és a Tramontana hajókról nevezték el. A borok címkéje is jelzi, hogy a család életében különleges szerepet tölt be a hajózás, a vitorlázás. A többi borászathoz képest a Bujdosó különlegességét az adja, hogy pezsgőt is előállítanak. 2016-ban készítették el első méthode traditionelle pezsgőjüket, amelynek a pinot noir a hangsúlyos eleme, de királyleányka is került mellé. 7 gramm cukrot tartalmaz. Bujdosó Ferenc, ako 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betolti, elmondta, saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőt állítottak elő. Összesen 5000 palackot készítettek belőle. Szintén a Bujdosó pincészet készít háromféle – fehér, rozé, és vörös - habzóbort, amelyek zamata egészen egyedülálló. Bár a nyár véget ért, Balatonlelle környékén ősszel is számos programmal várják az érdeklődőket. Október 14-én rendezik a szőlőskislaki szüreti felvonulást. Október 20-án Balatonlellén, a Kishegyen rendezik az I. Murci Fesztivált, amelyen felvonulnak a helyi borászatok. Az esemény gasztronómiai élményt is jelent, a szervezők ígéretei szerint főszerepben vad- és halételek lesznek. Emellett vezetett gyalog és kerékpár túrákkal, kézműves vásárral is készülnek.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
bor
2018.09.20 13:49
Frissítve: 2018.09.20 13:52

„Jövök, Budapest” – Ismét üzent a magyaroknak Terence Hill

Publikálás dátuma
2018.09.18 12:47

Fotó: AFP/APA-PictureDesk/
Szeptember 20-án több helyszínen is találkozni lehet a színésszel.
Ezúttal A Nevem: Thomas című új filmjének bemutatója alkalmából üzent magyar rajongóinak Terence Hill a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy csütörtökön a Corvin mozi előtt és a Corvin moziban is ott lesz a 20 órakor kezdődő esti vetítés miatt, de a délutáni vetítéseken nem tud ott lenni. A Syma csarnokban is megjelenik majd. „Jövök, Budapest” – üzente.
Terence Hill még szeptember elején, ugyancsak a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szeptember 20-án Magyarországra érkezik. A bejegyzéssel együtt megosztotta filmjének magyar nyelvű előzetesét is. A road movie, amelynek Terence Hill rendezője és főszereplője is, Bud Spencernek állít emléket.
2018.09.18 12:47
Frissítve: 2018.09.18 12:47