Túlfeszített húr - Széleskörű tiltakozás a cigányok újbóli megalázása ellen

Publikálás dátuma
2018.03.08 15:47
Miskolc Lyukóbánya - Fotó: Kállai Márton
Fotó: /
Számos neves közéleti személyiség látta el névjegyével azt az állásfoglalást, amelyben az aláírók tiltakoznak a választási kampány cigányellenes állami propagandája ellen. 

Az állásfoglalás: 

A 2018. évi magyarországi parlamenti választási kampány indító eseménye a február 25-ei hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás volt, ahol a kormánypártok megszégyenítő vereséget szenvedtek.
Az ebből eredő pánik reakciójaként értelmezzük a Jobbikban csalódott rasszista szavazók megnyeréséért tett kormánypárti politikusi nyilatkozatokat. Az elmúlt héten három, egyenként is tragikus jelentéssel bíró kormánypárti sajtóeseménye rávilágít arra, hogy ezek a történések egy végiggondolt politikai stratégia állomásai.
1. Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja korábban is többször vontak párhuzamot a menekültek és a hazai romák között. 2018. március elsején a kormányfő miskolci tévének adott nyilatkozatában azonban először minősítette „belső bevándorlóknak” a Miskolcra beköltöztetett cigány családokat.  E mondatával a Miniszterelnök – aki a migráns (itt most bevándorló) szót (pártjának hangadóival egyetemben) a nemzetrontás szinonimájaként hirdeti – a cigánymagyarok egy csoportját, szavai kézenfekvően áttételes értelmét tekintve pedig a magyar cigányság kollektívumát is, a hazára veszélyes tényezővé / hordává degradálta, kizárva őket ezzel a nemzeti közösségből.
2. Ugyanezen a napon Balog Zoltán a kormány által másfél éve megszállt és elbitorolt Roma Parlament romjain letette a kormányhű cigány kultúrközpont alapkövét.
3. Befejezésül pedig március negyedikén Járóka Lívia, az Európai Parlament cigány származású alelnöke videóinterjút adott a szélsőjobboldali Pesti Srácok nevű internetes portálnak. 
1. Járóka, fideszes európai cigány származású politikusként az Orbán által bevezetett külső és belső bevándorlók fogalmának legitimizálásában és politikai eszközzé tételében vállal szerepet.
2. Az európai nemzetállamok roma népességét, mint „belső migránsokat” a letelepedésre váró menekülteket, mint „külső migránsokat” továbbá az európai szegényeket, mint harmadik csoportot különbözteti meg, amelyeket az európai forrásokért, a szociális és gazdasági előnyökért versengő potenciális ellenségekként állítja szembe egymással.
3. Nem térünk ki a visegrádi csoportot, a „keletieket” dicsőítő, a „nyugat-európai” integrációt lejárató politikai kommunikáció részleteire, azonban meg kell jegyezzük, hogy ez a szembeállítás is világosan követi az orbáni háborús hisztéria nyomvonalát.
4. Ebben a haditervben jutott dicstelen és alávaló szerep a képzett, egykor szabadelvű, mára a szélsőjobboldal nyelvezetét használó, az inkriminált riportban bomberdzsekiben nyilatkozó roma származású politikusnak: cigányként legitimálni egy etnicista, faji alapú nemzet alapvetően Európa-és kisebbségellenes politikáját.
Alulírottak, öntudatos és felelősséggel bíró magyar roma vezetők és értelmiségiek tiltakozunk a megbélyegzés, kirekesztés minden formája ellen. Szégyenteljes és földolgozatlan történelmi traumák sora bizonyítja, hová vezet a faji gyűlöletkeltés és bűnbakképzés.
Tudatosítani kívánjuk a „nemzetféltő” magyar politikusokkal (és nem politikusokkal), hogy a hazai cigányság (és a többi nemzetalkotó etnikai közösség) nélkül nincs magyar nemzet, nincs magyar kultúra: mi együtt alkotjuk Magyarországot! Aki ezzel nincs tisztában, vagy aki nem ezen alaptétel szerint politizál, az nem méltó az ország vezetésére!
Felszólítunk minden, a hatalomért harcba induló magyar pártot, hogy tartózkodjanak attól, hogy a parlamenti választási kampány meghatározó eleme a felkorbácsolt romaellenesség - és ennek természetes társeleme a tömegbutító orbáni médiában az idegen- és Európa-ellenesség - fegyvere legyen!
Ne hagyjuk, hogy a „cigány-kártya” kijátszását most megint eszközként használják arra is, hogy eltereljék a figyelmet az uralkodó politika korrupciós botrányairól, maffiaszerű működéséről, az égbekiáltó egyenlőtlenségekről, az egészségügy és az oktatás lezüllesztéséről.
Egyúttal a megalázott és kiszolgáltatott néphez fordulunk: azokat a politikusokat válasszátok meg képviselőiteknek, akik a közös haza, a közös ország eszményét képviselik, akik erkölcsi és politikai erejükkel képesek megálljt parancsolni a ránk leselkedő újbarbarizmusnak!
Budapest, 2018. március 6.

Az aláírók: 

Horváth Aladár, Oláh Kálmán Miklós, Szőke Sándor, Zsigó Jenő - a Roma Parlament Egyesület vezetői, Kóczé Angéla szociológus, Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi adjunktus, Havasi Éva szociológus, Bánfalvi István szociálpolitikus, Polgári László fotós, Daróczi Gábor oktatási szakértő, Havas Gábor szociológus, Berkovits Balázs szociológus, Majsai Tamás teológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Rózsahegyi György közgazdász, Scharle Ágota közgazdász, Szomora Szilárd és Berki Judit szociálpolitikusok, Kállai László kisvállalkozó, Polgár Miklós közgazdász, Iványi Gábor lelkipásztor, Ladányi János szociológus, Neményi Mária szociológus, Szalai Júlia szociológus, Lengyel László politológus. Botos Ibolya pedagógus, Tábor Ádám író, Böröcz József szociológus, Falus Ferenc orvos, Magyar Bálint szociológus, Horváth M. Judit fotóművész, Kornis Mihály író, P. Szűcs Julianna művészettörténész, Radnóti Sándor esztéta, Bauer Tamás közgazdász, Shein Gábor író, egyetemi oktató, Hodosán Róza szociológus, Oláh Gábor világosító, Kenedi János történész, St.Turba Tamás nyugdíjas, Balla Zsófia író, költő, György Péter esztéta, Szikinger István alkotmányjogász, Vámosi Gyula fordító, Pap Ani Anikó közösségszervező, Fáni Balogh Tibor polgárjogi aktivista, Majtényi Balázs jogász, Báthori Csaba író, Kiss Györgyi főiskolai oktató,Horváth G. György, mérnök-közgazdász, Szuhai Péter etnográfus, Mesterházi Miklós filozófus.

Szerző
2018.03.08 15:47

Egy-egy zápor frissítheti a hőséget kedden

Publikálás dátuma
2018.08.20 21:23

Fotó: Shutterstock/
A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk.
Kedden a sok napsütés mellett csak néhol északon és a déli, délnyugati tájakon alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, zivatar. Északnyugaton a nap folyamán többször is megélénkülhet az északias szél. A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk - írja az Időkép.    Szerdán is sokat fog sütni a nap, egy-egy helyi frissítő zápor, esetleg zivatar csak néhol délen, délnyugaton, esetleg keleten fordulhat elő. A keleties szél országszerte gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 15-21, délután 30-35 fok várható. Csütörtökön több lesz a felhő az égen, szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Időnként élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 30-35 fok körül alakul. Pénteken előreláthatólag megszaporodnak a záporok, zivatarok. A változó irányú szél többfelé megélénkülhet. 25-34 fokos maximum értékeket mérhetünk, a Dunántúlon várhatók az alacsonyabb értékek. Hétvégére hidegfront érkezése valószínű viharokkal, lehűléssel, erős, viharos északnyugati széllel.
2018.08.20 21:23
Frissítve: 2018.08.20 21:33

Kezdődhet a buli, nincs akadálya a tűzijátéknak

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:39
A 2017. augusztus 20-i tűzijáték látképe
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az időjárással nem lesz gond, több százezren nézhetik végig az este kilenckor kezdődő ünnepi programot.
Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött: meg lehet tartani a tűzijátékot – jelentette be hétfőn este a Kormányszóvivői Iroda. Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani, az előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.
Kitértek arra is, hogy az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A Kossuth téri ünnepi program alatt és az egész napos tömegrendezvények alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az Országházat 11.30 és 19 óra között csaknem 8 ezer ember látogatta meg. Az este kilenckor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők, írja az MTI. A programon hét tonna pirotechnikai látványelemet használnak el, és 21 ezer fényeffektet mutatnak be.
2018.08.20 20:39
Frissítve: 2018.08.20 22:15