Túlfeszített húr - Széleskörű tiltakozás a cigányok újbóli megalázása ellen

Publikálás dátuma
2018.03.08 15:47
Miskolc Lyukóbánya - Fotó: Kállai Márton
Fotó: /
Számos neves közéleti személyiség látta el névjegyével azt az állásfoglalást, amelyben az aláírók tiltakoznak a választási kampány cigányellenes állami propagandája ellen. 

Az állásfoglalás: 

A 2018. évi magyarországi parlamenti választási kampány indító eseménye a február 25-ei hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás volt, ahol a kormánypártok megszégyenítő vereséget szenvedtek.
Az ebből eredő pánik reakciójaként értelmezzük a Jobbikban csalódott rasszista szavazók megnyeréséért tett kormánypárti politikusi nyilatkozatokat. Az elmúlt héten három, egyenként is tragikus jelentéssel bíró kormánypárti sajtóeseménye rávilágít arra, hogy ezek a történések egy végiggondolt politikai stratégia állomásai.
1. Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja korábban is többször vontak párhuzamot a menekültek és a hazai romák között. 2018. március elsején a kormányfő miskolci tévének adott nyilatkozatában azonban először minősítette „belső bevándorlóknak” a Miskolcra beköltöztetett cigány családokat.  E mondatával a Miniszterelnök – aki a migráns (itt most bevándorló) szót (pártjának hangadóival egyetemben) a nemzetrontás szinonimájaként hirdeti – a cigánymagyarok egy csoportját, szavai kézenfekvően áttételes értelmét tekintve pedig a magyar cigányság kollektívumát is, a hazára veszélyes tényezővé / hordává degradálta, kizárva őket ezzel a nemzeti közösségből.
2. Ugyanezen a napon Balog Zoltán a kormány által másfél éve megszállt és elbitorolt Roma Parlament romjain letette a kormányhű cigány kultúrközpont alapkövét.
3. Befejezésül pedig március negyedikén Járóka Lívia, az Európai Parlament cigány származású alelnöke videóinterjút adott a szélsőjobboldali Pesti Srácok nevű internetes portálnak. 
1. Járóka, fideszes európai cigány származású politikusként az Orbán által bevezetett külső és belső bevándorlók fogalmának legitimizálásában és politikai eszközzé tételében vállal szerepet.
2. Az európai nemzetállamok roma népességét, mint „belső migránsokat” a letelepedésre váró menekülteket, mint „külső migránsokat” továbbá az európai szegényeket, mint harmadik csoportot különbözteti meg, amelyeket az európai forrásokért, a szociális és gazdasági előnyökért versengő potenciális ellenségekként állítja szembe egymással.
3. Nem térünk ki a visegrádi csoportot, a „keletieket” dicsőítő, a „nyugat-európai” integrációt lejárató politikai kommunikáció részleteire, azonban meg kell jegyezzük, hogy ez a szembeállítás is világosan követi az orbáni háborús hisztéria nyomvonalát.
4. Ebben a haditervben jutott dicstelen és alávaló szerep a képzett, egykor szabadelvű, mára a szélsőjobboldal nyelvezetét használó, az inkriminált riportban bomberdzsekiben nyilatkozó roma származású politikusnak: cigányként legitimálni egy etnicista, faji alapú nemzet alapvetően Európa-és kisebbségellenes politikáját.
Alulírottak, öntudatos és felelősséggel bíró magyar roma vezetők és értelmiségiek tiltakozunk a megbélyegzés, kirekesztés minden formája ellen. Szégyenteljes és földolgozatlan történelmi traumák sora bizonyítja, hová vezet a faji gyűlöletkeltés és bűnbakképzés.
Tudatosítani kívánjuk a „nemzetféltő” magyar politikusokkal (és nem politikusokkal), hogy a hazai cigányság (és a többi nemzetalkotó etnikai közösség) nélkül nincs magyar nemzet, nincs magyar kultúra: mi együtt alkotjuk Magyarországot! Aki ezzel nincs tisztában, vagy aki nem ezen alaptétel szerint politizál, az nem méltó az ország vezetésére!
Felszólítunk minden, a hatalomért harcba induló magyar pártot, hogy tartózkodjanak attól, hogy a parlamenti választási kampány meghatározó eleme a felkorbácsolt romaellenesség - és ennek természetes társeleme a tömegbutító orbáni médiában az idegen- és Európa-ellenesség - fegyvere legyen!
Ne hagyjuk, hogy a „cigány-kártya” kijátszását most megint eszközként használják arra is, hogy eltereljék a figyelmet az uralkodó politika korrupciós botrányairól, maffiaszerű működéséről, az égbekiáltó egyenlőtlenségekről, az egészségügy és az oktatás lezüllesztéséről.
Egyúttal a megalázott és kiszolgáltatott néphez fordulunk: azokat a politikusokat válasszátok meg képviselőiteknek, akik a közös haza, a közös ország eszményét képviselik, akik erkölcsi és politikai erejükkel képesek megálljt parancsolni a ránk leselkedő újbarbarizmusnak!
Budapest, 2018. március 6.

Az aláírók: 

Horváth Aladár, Oláh Kálmán Miklós, Szőke Sándor, Zsigó Jenő - a Roma Parlament Egyesület vezetői, Kóczé Angéla szociológus, Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi adjunktus, Havasi Éva szociológus, Bánfalvi István szociálpolitikus, Polgári László fotós, Daróczi Gábor oktatási szakértő, Havas Gábor szociológus, Berkovits Balázs szociológus, Majsai Tamás teológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Rózsahegyi György közgazdász, Scharle Ágota közgazdász, Szomora Szilárd és Berki Judit szociálpolitikusok, Kállai László kisvállalkozó, Polgár Miklós közgazdász, Iványi Gábor lelkipásztor, Ladányi János szociológus, Neményi Mária szociológus, Szalai Júlia szociológus, Lengyel László politológus. Botos Ibolya pedagógus, Tábor Ádám író, Böröcz József szociológus, Falus Ferenc orvos, Magyar Bálint szociológus, Horváth M. Judit fotóművész, Kornis Mihály író, P. Szűcs Julianna művészettörténész, Radnóti Sándor esztéta, Bauer Tamás közgazdász, Shein Gábor író, egyetemi oktató, Hodosán Róza szociológus, Oláh Gábor világosító, Kenedi János történész, St.Turba Tamás nyugdíjas, Balla Zsófia író, költő, György Péter esztéta, Szikinger István alkotmányjogász, Vámosi Gyula fordító, Pap Ani Anikó közösségszervező, Fáni Balogh Tibor polgárjogi aktivista, Majtényi Balázs jogász, Báthori Csaba író, Kiss Györgyi főiskolai oktató,Horváth G. György, mérnök-közgazdász, Szuhai Péter etnográfus, Mesterházi Miklós filozófus.

Szerző
2018.03.08 15:47

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56