Nőnapi sztrájk az egyenlőségért - Milliók csatlakoztak (fotógaléria)

Publikálás dátuma
2018.03.08 18:41

Fotó: /

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK: FER CAPDEPÓN / CROWDSPARK/AFP

Milliók csatlakoztak a nemek közti esélyegyenlőség követeléséért meghirdetett országos nőnapi sztrájkhoz csütörtökön Spanyolországban, ahol a nagyvárosok utcái megteltek tüntetőkkel. Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao, Valencia, csak néhány helyszín azok közül, ahol tömegek vonultak utcára a feminista mozgalmat jelképező lila színű zászlókkal, transzparensekkel, lufikkal vagy lila ruhákat viselve már napközben is, pedig az igazán nagyszabású tüntetéseket estére hívták össze a szervezők.

Csak a madridi régióban több mint 120 utcai rendezvényt jelentettek be az eseményhez kapcsolódóan.

A felvonulók több városban is közlekedési dugókat okoztak. A sztrájk miatt országosan több mint 300 vasúti járatot töröltek előzetesen. A tömegközlekedésben csökkentett szolgáltatást nyújtanak, ami Barcelonában például a reggeli és az esti csúcsidőben 50 százalékos, napközben pedig 25 százalékos.

A beszámolók szerint ugyan az ország nagy részében az üzletek többsége nyitva van, de számtalan kirakatban látni a megmozdulást támogató üzenetet, plakátot, illetve több helyen a női dolgozók arra készülnek, hogy munka után csatlakoznak a demonstrálókhoz. A legnagyobb médiacégek is támogatják az eseményt, több országos tévé- és rádióadón a női műsorvezetőket férfiak helyettesítik, kihangsúlyozva, hogy egyetértenek sztrájkoló női kollegáik céljaival. Több hírműsorban is a műsorvezetők és a közreműködők ruhájukon lila szalagot viselnek. Spanyolországban több mint ötezer újságírónő csatlakozott a tiltakozóakcióhoz.

A két legnagyobb spanyol dolgozói érdekképviselet, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) adatai szerint tagjaik körében 5,3 millió volt a sztrájkot követők száma a délelőtti műszakban. A szakszervezetek két-két órás munkabeszüntetéssel csatlakoztak a sztrájkot támogatókhoz, ám ezen felül sokan voltak olyanok, akik egész napos sztrájkba léptek. Valenciában az Európai Néppárt (EPP) rendezvényén Mariano Rajoy spanyol kormányfő öltönyére lila színű szalagot tűzött, és beszédében a nemek közti egyenlőség fontosságáról is szólt.

Az elmúlt napokban a spanyol kormány több női miniszterét érte nyilvános bírálat, amiért nem léptek sztrájkba ezen a napon.
Dolors Montserrat, spanyol egészségügyi és esélyegyenlőségi miniszter ezzel kapcsolatban úgy érvelt, hogy mindenki a maga módján fejezi ki követeléseit, van aki sztrájkkal, és van, aki munkával. A spanyol parlament alsóházában, ahol a női képviselők aránya 38 százalék, a női esélyegyenlőségről tartottak beszélgetést. Ezen Ana Pastor, konzervatív néppárti házelnök kifejtette véleményét, miszerint nem szabad átpolitizálni a nők követeléseit, azoknak közös társadalmi célnak kell lenniük.

Nőnap alkalmából már szerda este lila színnel világították ki a parlament épületét, és több madridi emblematikus épületet.

"Ha mi megállunk, megáll a világ" - ezzel a jelszóval hívta életre a nagyszabású megmozdulást az 8M Bizottság nevű szervezet, amely több száz, a feminizmust támogató civil szervezetet tömörít. A szervezők kérték, hogy azok a férfiak, akik támogatják a kezdeményezést, ne azzal tegyék, hogy szintén sztrájkba lépnek, hiszen a napnak épp az a célja, hogy megmutassák: mi történik, ha a nők egy napig nem dolgoznak.

A munkabeszüntetéssel követelik a nemek közti egyenlőség megvalósulását, a nők jogainak elismerését és tiszteletben tartását, a bérkülönbségek megszüntetését, a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakkal szembeni szigorú fellépést.  Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban átlagosan 14,2 százalékkal keresnek kevesebbet a nők mint a férfiak, ami jobb a 16,2 százalékos európai átlagnál. A spanyol adószakértők szakszervezete (Gestha) nemrégiben publikált jelentése ennél magasabb, 29 százalékos átlagos bérkülönbségről számolt be a nemek között a dél-európai országban. A szakértők rámutattak arra is, hogy a jelenlegi tendenciák mellett 2088-ra valósulhat meg a nemek közti béregyenlőség Spanyolországban.

Az El País című napilap által közzétett adatsor szerint Spanyolországban a felsőoktatásba több nő jut be mint férfi, 54 százalék, arányuk még magasabb a diplomát szerzők között, 57 százalék. Ennek ellenére vezető pozíciókban jóval kevesebb nőt találni mint férfit, például a 76 spanyolországi egyetem közül jelenleg 11 élén áll női rektor. (MTI)

Szerző
2018.03.08 18:41

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08