Megszabadulnának Renzitől

Teljes összeomlás fenyegeti az olaszországi Demokrata Pártot (PD), a vasárnapi parlamenti választás legnagyobb vesztesét. A káoszban óriási szerepe van Matteo Renzi főtitkárnak. Sorozatos rossz döntéseivel és a pártvezetéshez való ragaszkodásával ugyanis súlyos károkat okozott a balközép politikai erőnek, amely mindössze 18 százalékot ért el úgy, hogy még két éve 40 százalékon állt. Ráadásul hétfőn úgy jelentette be távozását a párt éléről, hogy valójában maradt. Azt közölte, távozása csak akkor lép életbe, ha megalakul az új kormány. Addig ugyanis őrködik afelett, nehogy a PD akár a populista Öt Csillag Mozgalommal (M5S), akár a legtöbb mandátumot szerzett jobboldallal koalícióra lépjen. Renzi ugyanis távozásának bejelentésekor azt is kikötötte: a Demokrata Pártnak ellenzékbe kell vonulnia.

Csakhogy akadnak a PD-ben olyanok, akik nem lelkesednek ezért a megoldásért, s úgy vélik, ha már Renzi bejelentette a lemondását, akkor lehetőleg nyomban távoznia is kelle. Közéjük tartozik Luigi Zanda, a PS szenátusi frakcióvezetője.

Renzi határozott kijelentésével Sergio Mattarella elnököt is kényes helyzetbe hozza. Az államfő feltételezések szerint egy olyan megoldás híve lenne, amelynél a mérsékeltebb erők fognának össze, beleértve az M5S-t és a PD-t. Most viszont bárkinek is ad kormányalakítási megbízást, akár a jobboldal legerősebb pártja, az Északi Liga vezetőjének, Matteo Salvininek, akár az M5S listavezetőjének, Luigi Di Maiónak, egyikük sem tud kormányt alakítani. Renzi éppen erre számít: minél tovább tart a belpolitikai káosz, minél tovább csúszik a kormány megalakítása, annál tovább maradhat a PD főtitkára.

Renzi személye azonban csak az egyik gond. A másik az, hogy komoly belső viták várhatóak a demokratáknál arról, koalícióra lépjenek-e a „csillagosokkal”, vagy sem. Andrea Orlando igazságügyi miniszter úgy vélte, a PD tagságának kilencven százaléka elutasítja az együttműködést a voksoláson 32 százalékot elért M5S-szel. Ez azonban aligha tekinthető pontos számnak, mivel a párt baloldali, illetve dél-itáliai politikusai közül sokaknak nem lenne ellenére a koalíció Di Maióékkal. Apulia régiójának elnöke szerint nagyobb ideológiai különbségek sem lennének közöttük, mert – amint Michele Emiliano fogalmazott – egy tőről fakadnak. Ugyanakkor Carlo Calenda eddig pártonkívüli gazdasági miniszter, aki kedden jelentette be belépését a PD-be, kijelentette, ha együttműködnének a „csillagosokkal”, akkor ő lenne a PD-nek az a tagja, aki a legrövidebb ideig tarthatta magánál a párttagkönyvét.

A demokraták jövő héten kezdenek tárgyalni a hogyan továbbról.

Szerző
2018.03.09 06:33

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt a Néppártból

Publikálás dátuma
2018.09.20 07:29
Daul, az EPP elnöke ragaszkodik Orbánhoz.
Fotó: DPA/ Wiktor Dabkowski
Az EPP elnöke ragaszkodik Orbánhoz: az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt.
"A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink" - nyilatkozott a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt Joseph Daul EPP-pártelnök. Mint az MTI írja, a francia politikus csak ennyit mondott a magyar kormányfőről: "nem könnyű eset, ezt mind tudjuk".
Az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét, mondta Daul. Azért persze megjegyezte: következményeinek kell lennie annak, ha valaki nem felel meg a jogállamisági elveknek. Más tagországokat is ugyanezzel a mércével kellene mérni, például a szociáldemokrata kormányzású Máltát, Romániát és Szlovákiát, amelyekben ugyancsak aggodalmakra ad okot a helyzet, tette hozzá az EPP-elnök.
Az EPP több tagpártja a Fidesz kizárását szerette volna elérni, Daul szavai azonban világossá tették, hogy a vezetés ezt egyelőre nem akarja. A jogállamisági eljárás várhatóan nem zárul le a jövő évi európai parlamenti választásig, így a Fidesz azon még a Néppárt tagjaként vehet részt.
2018.09.20 07:29
Frissítve: 2018.09.20 07:36

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01