"Szia, Árpi vagyok!" - Rejtőzködő somogyi voksvadászok

Publikálás dátuma
2018.03.09 06:02
Népszava fotó
Fotó: /

A négy somogyi választókerületben 50 képviselő-jelöltet vett nyilvántartásba a választási iroda szerda estig, rajtuk kívül 36-an várnak még döntésre, indulhatnak-e az április 8-i parlamenti választásokon, 24 jelöltet elutasított a grémium. Mindez azt jelenti, hogy Somogyban 110-en próbálkoztak meg összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást, közülük öten függetlenként, 82-en pedig a köznyelv által csak kamupártként emlegetett formáció tagjaként. Négy éve 82-en szerették volna kihasználni a Fidesz-KDNP-kormány által megváltoztatott választási rendszer lehetőségét, s vele a komoly állami támogatást, s 68-an meg is mérethették magukat – jellemzően akkor is a kamupártok színeiben.

Természetesen az érintett szervezetek, amelyek közül Somogyban 34 indított jelöltet, elutasítják a jelzőt, magukat alternatív, a demokrácia lehetőségeit kihasználó kispártoknak aposztrofálják, ám ennek ellentmond, hogy az idei somogyi jelöltek jelentős részét semmilyen formában nem sikerült elérnünk. E-mailen, a Facebookon és telefonon is próbáltuk felvenni a kapcsolatot többek között a Rend és Elszámoltatás Párt, a Hajrá Magyarország! Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt, az Összefogás Párt, a Magyarországi Cigánypárt, a Lendülettel Magyarországért vagy éppen a Kell az Összefogás Párt jelöltjeivel, ám mindössze egyetlen esetben jártunk sikerrel.

A somogyi 1. választókerület indulóihoz még a helyi választási bizottságtól is kértünk elérhetőséget, ám a grémium elnöke, Csillag Gábor azzal hárította el érdeklődésünket, hogy csak akkor adhat ki ilyen személyes adatot, ha a jelöltek erről előzetesen hozzájárulási nyilatkozatot adtak, ám ezt egyikük sem tette meg – a kampányban mindenképpen beszédes, hogy ezzel tulajdonképpen elérhetetlenné tették magukat.

Több esetben megkerestük a jelölteket állító politikai formációkat is, ám csak az Elégedetlenek Pártjával (EP) tudtunk élő kapcsolatot kialakítani, a többi párttól még csak válaszra sem méltatták megkeresésünket. Érdeklődésünkre az EP egyik vezetője elismerte, nem ismeri kaposvári jelöltjüket, s így elérhetőséget sem tud adni hozzá, majd később a pártközpontból is üzenet érkezett, hogy jelöltjük végül nem indul a választáson. Amúgy a választásra aktivizálódott formációknál nem egyedi eset,hogy nem ismerik egymást a jelöltek és a potentátok, s ezt jól mutatja, hogy Gulyás Márton a hétvégén aláírásgyűjtés közben kereste meg a Lendülettel Magyarországért egyik jelöltjét, aki amellett, hogy érdemben nem tudott semmit mondani az őt indító párt programjáról, még szervezete vezetőit sem tudta megnevezni…

Jellemzően a jelöltekről sem derül ki semmi a választók számára, a Facebookon például alig néhányuk jelzi, hogy indulni kíván a választásokon, sőt akad köztük olyan is, aki valódi, a választásokon regisztrált neve helyett csak becenevével nemesvidi guba királyként kampányol a legnagyobb közösségi oldalon

Ennél is beszédesebb, hogy az egyes somogyi körzetek közéletét jól ismerő informátoraink közül a kispártok 87, a választási bizottságok által el nem utasított indulója közül nagyjából tízet tudtak beazonosítani. A Facebook-adatok alapján kiderült, hogy a somogyi jelöltek között akad Vas, Zala és Fejér megyei, szabolcsi, borsodi, jász-nagykun-szolnoki, s persze megannyi budapesti, és persze találtunk rokonokat is, akik ugyanabban a körzetben indulnak más-más jelölőszervezet színeiben.

"Szia, Árpi vagyok!"

Fiatalos Árpádot, a Lendülettel Magyarországért Párt somogyi 1-es választókerületének jelöltjét hosszas próbálkozás után sikerült elérnünk telefonon.

- Jó napot kívánok, Vas András vagyok a Népszavától!

- Szia, Árpi vagyok!

- Szia. Összesítést készítek a somogyi választókörzetekről, láttam, hogy te a Lendülettel Magyarországért színeiben indulsz, sőt, a valasztas.hu-n azt is láttam, hogy nyilvántartásba vettek, még ha nem is jogerősen.

- Most még nem nyilatkozhatok. Majd 8-a után.

- Melyik nyolcadika?

- Hááát… Választások után. Nem, ööö, nem szeretnék. Még csak egy jelölt vagyok.

- Jelöltje vagy egy szervezetnek, Kaposváron! Ki mondta, hogy nem nyilatkozhatsz?

- Nem tiltotta meg senki, ez a saját döntésem.

- Akkor miért nem akarsz nyilatkozni? Ez egy jelölttől elég furcsa

- Bocs, figyelj, nem érek rá, nincs időm! Szia!2018.03.09 06:02