Olaszország - Berlusconi nyüzsög, az EU aggódik

Publikálás dátuma
2018.03.10 06:30
GAME OVER? Silvio Berlusconi támogatja Matteo Salvini miniszterelnöki ambícióit. Csalódott, de aligha adja fel - FOTÓ: AFP/ALBER
Fotó: /
 Nem körvonalazódik megoldás Olaszországban a vasárnapi választás után, valószínűleg jó ideig marad a patthelyzet, ami semmiképpen sem jó hír az Európai Unió számára.

Olaszország a második világháború után ugyan hozzászokhatott a belpolitikai válságokhoz, a mostani helyzet azonban teljesen kilátástalannak tűnik, miután egyik politikai erő sem képes kormányozni. Matteo Salvini szívesen lenne miniszterelnök, a siralmasan szereplő balközép Demokrata Párt (PD) azonban nem óhajt szövetkezni az Északi Liga elnökével. Szintén kormányzásra készülne a 32,5 százalékot elért Öt Csillag Mozgalom (M5S) listavezetője, Luigi Di Maio, ám a demokraták őt sem óhajtják partnernek.

Silvio Berlusconi saját állítása szerint igyekszik a kezébe venni a dolgokat, folyamatosan tárgyal, hogy a következő kabinet biztosan kormányozhasson, egyúttal óva intett egy előrehozott választástól.

Berlusconi aktív ugyan, eredetileg azonban sokkal többre számított: arra, hogy a voksolás után győztes hadvezérként tér vissza. Brüsszelben is tárt karokkal fogadták, az Európai Bizottság azt remélte, a Forza Italia (FI) Európa-párti koalíciót alakíthat a Demokrata Párttal. Nem így történt. Az FI szereplése elmaradt a várakozásoktól, a jobboldali szövetség tagjaként 3,5 százalékkal szerzett kevesebbet Matteo Salvini radikális, bevándorlásellenes Északi Ligájánál. Ezzel Berlusconi minden esélyét elvesztette arra, hogy jövőre – a közügyektől való eltiltása után – kormányfőként térhessen vissza. Eredetileg azt tervezte, hogy addig Antonio Tajani, az Európai Parlament néppárti elnöke szolgálhatná kormányfőként hazáját. Utóbbi azonban a napokban a RAI közszolgálati csatornának azt közölte, nem kíván hazatérni, inkább marad az EP élén. „Számomra mindig is elsőbbséget élvezett az Európai Parlament” – jelentette ki.

Azután azonban, hogy a Forza Italia nem vált a jobboldal vezető erejévé, Berlusconi álma is szertefoszlott. Azt közölte, támogatja Salvini miniszterelnöki ambícióit. „Az Északi Liga nagy sikert ért el, ami örömmel tölt el. A Forza Italiával együtt döntő szerepet játszott a jobboldali blokk győzelmében” – jelentette ki. Állítása szerint nem csalódott amiatt, hogy a Forza Italia kevesebb szavazatot szerzett az Északi Ligánál. Szokásos magabiztosságával kijelentette: „Bár az FI vezetője nélkül vett részt a választási kampányban, mivel egy jogtalan ítélet kizárta a voksolás előtti hadjáratból, ismét több millió ember tisztelte meg a bizalmával.” Erőteljes túlzás azt állítani, hogy nem vett részt a kampányban. Gyakran szerepelt a televízióban, s köszönt vissza mosolygós arca a választási plakátokon, amelyeken e felirat szerepelt: „Berlusconi presidente”. Arról nem is beszélve, hogy saját lapjaiban is csak ő szerepelt.

Hogy Berusconi igenis komoly csapásként élte meg a választási eredményt, az is alátámasztja: két napig meg sem szólalt a választást követően, márpedig a hallgatás nem éppen rá jellemző. Arcorei villájába vonult vissza, barátait és tanácsadóit fogadta, s mint olasz lapok írták, nagyon is csalódottan értékelte a történteket már csak azért is, mert ennyire rosszul még egyetlen választáson sem szerepelt a pártja. Az Il Fatto Quotidiano megjegyezte, Berlusconi számára sosem volt ennyire közel a vég. „Game over” – jegyezte meg címében a lap.

A volt kormányfő keserűségét tovább növeli, hogy a voksolást követően jelentős esésbe kezdtek vállalatainak részvényei, médiavállalata, a Mediaset két nap alatt 80 millió eurót vesztett értékéből. Első megnyilatkozása egy videoüzenet volt, amelyben nem hazudtolta meg önmagát. Kifejtette, márpedig ő marad a jobboldal rendezője, s ő garantálja a jobboldali koalíció stabilitását. Mindenkit megnyugtatott, ő marad a Forza Italia vezetője.

Az Északi Liga talán azért előzte meg, mert Salvini még nála is populistább, s még Berlusconinál is többet ígért, egykulcsos adót, csökkentett adóterheket és méregdrága, lényegében finanszírozhatatlan nyugdíjreformot. A Forza Italia 2,7 millió szavazót vesztett öt év alatt, híveinek fele vándorolt át a ligához.

A vereség ellenére Berlusconinak láthatóan esze ágában sincs visszavonulni. Az sem kizárt, hogy – amint választási plakátjai sugallták – nem adta fel államfői ambícióit.

2018.03.10 06:30

Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:26
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sérültek állapota válságos, de stabil. Egy 52 éves nőt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban péntek hajnalban – írja az MTI. A tragédia New York város Queens negyedében történt, abban a kerületben, ahol többnyire ázsiaiak élnek. A csecsemőotthonban kilenc újszülött volt, a szülőkkel együtt. A rendőrséget hajnalban riasztották a gyermeksírásra ébredő szomszédok. A kiérkező rendőrök három megkéselt újszülöttet és két felnőtt sérültet találtak. A CNN azt írja, a felnőttek közül egy férfi az egyik csecsemő édesapja, míg egy nő az otthonban dolgozik. A feltételezett elkövető a padlón feküdt, eszméletlen állapotban, de újraélesztették. Személyazonosságát a rendőrség nem hozta nyilvánosságra, de a CNN szerint egy 52 éves nőről van szó, aki szintén az otthonban dolgozik.       Valamennyi sérültet kórházba szállították, állapotuk az orvosi jelentés szerint válságos, de stabil, várhatóan mindannyian túlélik a késelést. Juanita Holmes, a rendőrség munkatársa közölte: a bűncselekmény helyszínén két kést találtak. Elmondta azt is, hogy a csecsemőotthon létéről a rendőrségnek nem volt tudomása. A CBS televízió tudósítása szerint elképzelhető, hogy az otthonnak nem volt működési engedélye. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a marylandi Aberdeen rendőrsége is. Jeffrey Gahler seriff bejelentette: elmebeteg volt az a nő, aki a csütörtökön egy raktár mellett három embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A 26 éves Snochia Moseleyt mentális betegséggel kezelték – mondta a seriff.  
2018.09.21 19:26
Frissítve: 2018.09.21 19:26

Kővel törték be a gdanski zsinagóga ablakát

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:40
Az ablakot már beüvegezték
Fotó: AFP/ Michal Fludra
A feltételezett elkövetőt a köztéri biztonsági kamera felvétele alapján őrizetbe vették.
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte – írja az MTI. Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében. A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek, senki sem sérült meg. Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él. Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, „mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, „ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”. Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. „Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (...), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett. Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is. A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.
Szerző
2018.09.21 17:40
Frissítve: 2018.09.21 17:40