Idea: olvad a Fidesz előnye

A teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is csökkent a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága a januári adatokhoz képest – derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amelyet az intézet közvetlenül a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után készített. Míg egy hónappal ezelőtt a kormánypártok a teljes népesség körében 33, a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon álltak, addig februárban támogatottságuk az előző csoportban 31-re, utóbbiban pedig 36 százalékra esett vissza – idézte a felmérést az atv.hu. Egyelőre a Jobbik, a DK, az MSZP-Párbeszéd nem tudott profitálni a kormánypártok támogatottságának csökkenéséből. Az LMP hatról nyolc százalékra javította a támogatottságát a kutatás szerint. 

Szerző

Enyhe, szeles idő jön zivatarokkal

Publikálás dátuma
2018.03.11. 20:15
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Hétfőre virradóra többfelé eshet, majd napközben a változóan felhős-napos időben záporok, a keleti és déli tájakon zivatarok alakulhatnak ki. Erős lesz a délnyugati szél. A zivatarokat viharos széllökések és apró szemű jég is kísérhetik. Hajnalban 6-11, délután 15-20 fokot mérhetünk. 

Kedden feltámadó nyugati-északnyugati széllel, záporokkal hidegfront vonul át, délen, délnyugaton ismét kialakulhat zivatar. A hőmérséklet nem esik vissza jelentősen, délután 12-16 fok várható.

Szerdán a felhők lehetnek túlsúlyban, kisebb eső, zápor főként nyugaton, délnyugaton lehet, ott egy-egy zivatar sem zárható ki. Élénk, északnyugaton erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 9-14 fok várható.

Csütörtökön több lesz a napsütés, a Dunántúlon feltámad a déli szél. Ezen a napon 9-14 fokra van kilátás. Pénteken már felhősebb idő lesz jellemző, esővel, záporokkal. A délies szél többfelé megélénkülhet, napközben 7-15 fokot mérhetünk.

Szerző

Devizahitel - Tüntetett az Adóskamara (fotók)

Publikálás dátuma
2018.03.11. 18:50
FOTÓ: Molnár Ádám
A fő képre kattintva galéria nyílik. FOTÓK: Molnár Ádám.

Vasárnap ismét tüntetett Budapesten az MNB székháza előtt az Adóskamara, amely a forintosított devizahiteleseket és a brókercégek károsultjait képviselő szervezetek nemrégiben történt összefogása nyomán jött létre. Az Adóskamara követelései mögé több ellenzéki párt felsorakozott, de a károsultak közül sokan félnek attól, hogy csak kampánytémául kívánják felhasználni őket.

A devizahiteladósok közül a kilakoltatás, otthonelvesztés réme mintegy 160-180 ezer lakóingatlan-tulajdonost, 350-400 ezer embert fenyeget - Barabás Gyulának a Széchenyi Hitelszövetség elnökének számításai szerint. A most lezáruló parlamenti ciklusban annyi változás történt, hogy problémás hiteleik 80-90 százalékától a bankok már megszabadultak, átadták ezeket a követeléskezelőknek. A szakértők szerint 2018-ban 40-50 ezer hiteladós saját maga hagyhatja el az otthonát, mert kénytelen lesz otthonát önkéntesen, jóval áron alul értékesíteni. Egyre több azoknak a száma, akik ha tehetik, feltehetően véglegesen, arra kényszerülnek, hogy külföldre költözzenek, mert nem tudják adósságukat rendezni. A magyar bíróságok előtt jelenleg 190 ezer gazdasági ügy van folyamatban, ezek közül 15 ezret a devizahiteladósok indítottak. Reményeik csekélyek lehetnek, mert az Európai Bíróság egy hazai bank elleni perben feltehetően el fogja utasítani a döntéshozatalt. Mint ismeretes a Kúria egy olyan jogegységi határozatot hozott, amely nem teszi lehetővé, hogy egyedi ügyekben a bíróságok a kötelező tájékoztatás bizonyítására kötelezzék a bankokat. 

Szerző