Cukor vagy salátalevél? - Védőbeszéd a szénhidrát mellett

Publikálás dátuma
2018.03.12 16:15
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /

A legtöbb diéta tiltja a szénhidrátokat, mert egészségtelennek és hizlalónak tartja, a dietetikus azonban arra figyelmeztet, nem helyes egy kalap alá vonni és rossznak minősíteni a szénhidrátok minden típusát. Annál is inkább, mert, mint megírtuk, az emberi szervezet egészséges működéséhez a napi energiaszükséglet több mint felének szénhidrátokból kell származnia, igaz, nem mindegy melyik típusaiból.

Azonnal hizlal és a zsírégetést is gátolja

A legegyszerűbb szénhidrát a glükóz, ami mindössze egyetlen molekulából áll. Hasonlóan egyszerű a gyümölcs-, a tej- és a malátacukor is; ezeket szintén nagyon könnyen és gyorsan glükózzá alakítja és a véráramba küldi a szervezet, ami gyors vércukor-emelkedést okoz. Az emberi szervezet azonban „okosan” működik, ha megeszünk egy egész dobostortát, és nem vagyunk cukorbetegek, nem fog az egekbe emelkedni vércukorszintünk, a „befogadhatatlan” cukor zsírként elraktározódik, tehát hízunk – mondta Barcza Zsuzsanna a Népszavának. De nemcsak ezért veszélyesek az egyszerű szénhidrátok, hanem azért is, mert ehhez a folyamathoz nincs szükség inzulinra, de az, ahogy a cukor a vérbe kerül, termelődik, azzal a céllal, hogy a cukrot a sejtekhez szállítsa. Mivel ilyenkor „nincs dolga”, a vérben marad, ami megakadályozza a zsírégetést. A reggelire elfogyasztott kakaós csigából tehát egyrészt zsírrá válik a felesleges cukor, másrészt a vérben veszteglő inzulin még azt is megakadályozza, hogy az „éhezési” fázisban zsírt égethessen a szervezet. A „tétlen” inzulin ráadásul újabb cukorért kiált, ezért kívánunk megint olyan ételt, ami gyors vércukor emelkedést okoz.

A szénhidrátok lassan felszívódó típusai ugyanakkor kifejezetten hasznosak és jelentős mennyiségben szükségesek is a szervezet számára. Egy szénhidrát annál értékesebb, minél több rostot tartalmaz, hiszen annál lassabban szívódik fel.

Mi a rost?
A szénhidrátok növényi eredetű fajtája. Segítik a víz megkötését, ezáltal az étel felszívódását, a bélműködést. Van vízben oldódó és nem oldódó típusa.


A rostokat ugyanis nem, vagy nehezen tudjuk megemészteni, azaz lassan alakulnak valódi cukorrá, ezáltal fokozatosan emelik meg a vércukorszintet. A nyers zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült péktermékek, száraz hüvelyesek ugyan szénhidrátban dúsak, a nehéz felszívódásuk miatt nagyon sokat kell enni belőlük, hogy hizlaljanak. Az, hogy stabilan tartják a vércukorszintet, azt jelenti, elfogyasztásuk után néhány órával sem tör ránk farkaséhség. Ha a szervezetnek újabb energiára van szüksége, képes arra, hogy a korábban elraktározott zsírtartalékokat felszabadítsa és azt használja fel, azaz fogyjunk.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A szénhidrátok vércukorszint emelő hatását a glikémiás indexszel szokás kifejezni, a GI jelölés már gyakran az élelmiszerek csomagolásán is megtalálható. A glikémiás index a glükózhoz, a legegyszerűbb cukorhoz viszonyítja az élelmiszereket, az érték minél inkább közelít a százhoz, annál gyorsabb az élelmiszer vércukorszintemelő hatása, tehát annál kedvezőtlenebb a szervezet számára. Alacsony a glikémiás index 0-30-ig, a közepes 70-ig tart, az a fölötti, magas GI-indexű ételeket pedig jobb elkerülni.

2018.03.12 16:15

Mosolytól a pofonig – idén is vár az ARC kiállítás

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:43

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A tizennyolcadik alkalommal megrendezett ARC kiállítás új helyszínen, de a megszokott színvonalon, erőteljes üzenetű plakátokkal várja a látogatókat az Örs vezér útján.
„Nézz körül! Mit látsz? Leveszed a hamisat? Vágod az illúziót? Kiszúrod a hazugságot? Érdekel az igazság? A valódit szereted, vagy az igazit? A láthatót, vagy az őszintét? A dizájnt, vagy a szívből jövőt? A művit, vagy a zsigerit?” – többek között e kérdések álltak a 18. ARC közérzeti kiállítás pályázati kiírásában, amely idén az UNFAKE – az álvalóságok, álhírek – témáját járja körül. A majd ezer beérkezett pályaműből kiválasztott nyolcvannégy plakát az Örs vezér útján látható, ugyanis, mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Városliget Zrt. februárban jelezte a résztvevőknek, a Liget projekt miatt az elmúlt tizenhét év hagyományát megszakítva idén már nem tudnak helyet biztosítani a kiállításnak az Ötvenhatosok terén. Ez követően a XIV. kerület, Zugló önkormányzatához fordultak, amely első körben a lakókörnyezet közelsége okán nem támogatta, később viszont engedélyezte a területet kiállítás helyszínéül.
„Elsősorban talán tényleg a politikai manipuláció, vagy pedig az egyértelműen a politikai érdekeket közvetítő médiumoknak szólt ez az üzenet. De másodlagosan benne rejlik az is, hogy függetlenül az ember politikai aktivitásától vagy a médiához való kötődésétől, sokszor hangzott el tavaly ez az öt betű, ez az egy szó. Véleményem szerint sokkal többször, mint az releváns lett volna” – válaszolta Tóth Dániel, a nyertes Demagógia című mű egyik készítője, a kérdésre, kinek kívántak üzenni a Soros György vezetéknevét tréfásan elrejtő plakáttal. A képen egy billentyűzetet láthatunk, amelyen a leggyakrabban használt, S, O és R betűk megfakultak, alatta a cím: Demagógia. Béky Patrik, a plakát társkészítője szerint azért is fontos az ARC kiállítás, hogy elinduljon egy-egy gondolat: „valószínűleg nem annyi ember tud eljönni, ahányhoz el kelljen érjen ez az üzenet, de ha már az a sok ember, aki eljön ide, találkozik a mi plakátunkkal, megáll előtte, lefotózza, hazaviszi, terjeszti, gondolatot ébreszt benne, akkor már elégedettek vagyunk.”
Legalább annyira fontos a szervezők és a többi kiállítók számára is, hogy az emberek párbeszédet folytassanak egymással erről a kérdésről. „Ez a kiállítás arról szól, hogyan beszélünk egymással. Az az ötszáz-vagy hatszázezer ember, aki elment ebből az országból, azért, mert rossz volt a közérzete, az már nem vesz részt a közélet alakításában, csak úgy, ha megnézi az ARC Facebook oldalán ezeket a plakátokat – hangsúlyozta a kiállítás sajtótájékoztatóján Koncz E. Katalin, a Nyílt Társadalom Alapítvány korábbi vezetője, hozzátéve: nem biztos, hogy az a megoldás, ha elmegyünk. Maradni kell, és akik itt maradnak, azok annak ellenére, hogy úgy érzik nem jó a közérzetük, a közéletben való felelősségvállalás kötelező.” Az állandó „sorosozásra” reflektálva azonban a kiállítás szervezője, Bakos Gábor is megemlítette a sajtótájékoztatón, még időben szeretne minden fake newst (álhírt) eloszlatni: a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásának nincs köze a nyertes pályaműhöz.
Az ARC közérzeti kiállítás nem jelent konkrét politikai szerepvállalást, az azonban, hogy a pályázók minden évben fontosnak érzik, hogy reagáljanak az elmúlt évek politikai történéseire, az ország közérzetét, a közhangulatát nagymértékben tükrözi. Az idei pályázati témához, az álvalóságokhoz kapcsolódó alkotások egyaránt reagálnak a női intimszférát érintő mindennapos közbeszédre, a családon belüli erőszak tényére, az évek során felépült oligarchabirodalomra, vagy a média által közvetített hazugságokra. Bár évről évre e kérdésköröket érintik a nyertes plakátok, mégis olyan egyedi kivitelezésű, új, friss művekkel találkozhatunk, amelyek előbb megmosolyogtatnak, majd a következő pillanatban arcul csapnak. Az orvosi receptre felírt Imádkozzatok! előtt állva egy pillanatra gyökeret ver az ember lába az újabb kórházi felmondásokat emlékezetébe idézve, de nem más a helyzet azt a pesti utcák nyomorát dokumentáló fotót látva, amely azt üzeni: itt kell lenned, hogy elhidd. S hirtelen torkunkon akad a szó: hát, itt. Infó: 18. ARC közérzeti kiállítás, Új helyszínen az Örs vezér útján, látogatható október 7-ig, lámpaoltás 23:30-kor

Piros ajtók

 Az ARC plakátok között kapott helyet a Közös Halmaz Alapítvány kiállítása is. Annak ellenére, hogy egy nemzethez tartozunk, és mind magyarok vagyunk, a szekértábor logika azt nevelte belénk, hogy aki mást gondol, arról, amit mi, azzal ellenségek vagyunk, és rosszabb esetben átharapjuk egymás torkát. Egyikőnk komcsizik, a másik nácizik, közben mindannyiunk családjának az életén végigsöpört a huszadik század.” – hangsúlyozta Varga Sára, az alapítvány kuratóriumának tagja a sajtótájékoztatón. A piros ajtók és az általuk közvetített üzenet is ARC-kompatibilis, ugyanis a közérzeti kiállításhoz hasonlóan a magyarok és magyarok közti párbeszédet hivatott elősegíteni, s az alapítvány jelmondatának megfelelően: ajtót nyitni a múltra, hogy legyen jövőnk. 

Témák
plakát
2018.09.21 17:43
Frissítve: 2018.09.21 18:58

"Túl sok minden túl gyorsan jelent meg" – Lassítanak a Star Wars tempóján

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:37
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
"Némi lassulásra" számíthatnak a Star Wars-filmek rajongói a széria következő részeinek és a Csillagok Háborúja-univerzumhoz tartozó különálló filmek megjelenésében is - mondta el a Bob Iger, a Disney vezetője a The Hollywood Reporter című filmes portálnak.
A Star Wars: Az utolsó Jedik és a Solo: Egy Star Wars-történet mindössze öt hónap különbséggel érkezett a mozikba. Ám míg Az utolsó Jedik világszerte 1,33 milliárd dollár (365 milliárd forint) bevételt hozott és a kritikusok tetszését is elnyerte, a Solo jelentősen elmaradt a várakozásoktól, mindössze 392 millió dollár globális bevételt produkált szemben a 250 millió dolláros gyártási költségekkel, valamint a kritikusok langyos fogadtatásával.
"Az időzítés az én döntésem volt és ahogy most visszatekintek, azt gondolom, hogy vállalom a felelősséget a hibáért, amely az volt, hogy túl sok minden túl gyorsan jelent meg"
- mondta Iger.
Hozzátette: némi lassulásra kell számítani, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem fognak filmeket készíteni.
2018.09.21 14:37