Új Egyenlőség-jel - Görög út vagy brit modell?

Matteo Renzi baloldali olasz kormányfő még ciklusának csúcsán úgy nyilatkozott Jeremy Corbynról, a brit Munkáspárt akkor frissen megválasztott új vezéréről, hogy annak szerinte radikális baloldalisága katasztrófához fog vezetni az urnák előtt, a következő választásokon. Mindez természetesen annak a fényében rendkívül ironikus, hogy sok év kemény megszorítása után a minapi olasz választásokon Renzi pártja gyakorlatilag összeomlott, hosszú évtizedek óta a legrosszabb eredményt produkálta. Jeremy Corbyn állítólagosan „radikális” pártja – valójában semmi olyat nem képvisel Corbyn, amit a Munkáspárt ne képviselt volna már korábban, a második világháború utáni, rendkívül sikeres jóléti állami évtizedekben – pedig hosszú évtizedek óta a legnagyobb népszerűségnek örvend, és óriási választási győzelemnek néz elébe.

A Renzi-féle összeomlásnak pár éve már Európa-szerte ismert neve is van: Paszokifikációnak hívják azt, amikor egy balról középre, vagy gazdasági értelemben még inkább jobbra húzódó főáramú váltópárt olyan mértékű választási vereséget szenved, hogy megszűnik meghatározó párttá válni. A Paszok Görögországban a Pánhellén Szocialista Mozgalom rövidítése, a néhai Andreasz Papandreou által a junta utáni görög rendszerváltás (1974) után alapított radikális baloldali párt volt, amely 1981-ben elsöprő győzelmet szerzett az akkori választásokon. Onnantól fogva azonban lépésről lépésre haladt a baloldalról a jobboldal felé, mígnem elfogadva a nemzetközi intézmények megszorításokra, a jóléti állam leépítésére alapozó „válságkezelését”, a Paszok olyan mértékben vesztett támogatottságából, hogy mára gyakorlatilag törpe párttá vált, annak minden reménye nélkül, hogy valaha is talpra álljon. Mivel belülről senki nem volt képes visszavezetni a pártot balra, ezért az választásról választásra átadta támogatóit egy új baloldali formációnak, a Szirizának (Radikális Baloldali Szövetség).

Az elmúlt évek parlamenti választásain nagyon hasonló folyamatokat élt át számos ország egykori meghatározó baloldali kormánypártja. Összeomlott a lengyel, a magyar, a cseh, a holland, a francia és az izraeli baloldal is, a német pedig szintén hosszú évtizedek óta legrosszabb eredményét érte el Angela Merkellel nagykoalícióban, gyakorlatilag láthatatlanul. Alig maradt állva baloldali kormány a nyugati világban. Ezek a pártok mind jobboldali gazdaság- és társadalompolitikát folytattak kormányon, sőt némelyik még a kulturális nyitott-zárt tengelyen is jobboldalra csúszott át. A választók ennek megfelelően el is fordultak tőlük. Meglehetősen egyértelmű a trend: csak ott maradt erős a baloldal, ahol a baloldali pártok érdemben proszociális politikát képviselnek. Ilyen Svédország. Ilyen Portugália, ahol több baloldali párt kormányoz együtt sikerrel. És ilyen Jeremy Corbyn brit Munkáspártja.

Az európai baloldal előtt tehát világos választás áll. Jobboldali társadalompolitika és Paszokifikáció, vagy baloldali társadalompolitika és Corbynizáció.

Fontos leszögezni, hogy a tét nem csupán a baloldali pártok sorsa. A tét a társadalmak kettészakadása, a középosztály stagnálása vagy egyenesen megritkulása, az alsó társadalmi rétegek lecsúszása a kilátástalanságba. Ez önmagában is súlyos probléma. Ráadásul tudjuk: középosztály nélküli nem lehet érdemi demokráciát működtetni. Csak nekik van meg az anyagi biztonságuk arra, hogy merjenek élni demokratikus jogaikkal, és ki mernek állni ügyek mellett. Csak nekik van olyan releváns tudásuk, mely komplex világértelmezéseket tesz lehetővé, és nem válnak demagóg, gyűlöletkeltő mozgalmak áldozataivá. Érdemi baloldal nélkül pedig a radikális jobboldali mozgalmak erősödnek meg Európa-szerte, mert ők viszont közben felvállalják az alsó társadalmi rétegek képviseletét.

2018.03.13 07:03

Pufimellényes Tiborczcal mutatják meg az európai választóknak, hova kerülnek az uniós pénzek (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:51

Fotó: Twitter/
Az animált videóban Orbánon kívül Mészáros és Simicska is felbukkan.
Twitter-oldalán tett közzé a liberális ALDE egy hosszú videóanimációt arról, kiknél kötnek ki a Magyarországnak szánt uniós támogatások. A bejegyzésben azt írják: a magyar kormány elindított egy kampányt az adófizetők pénzéből, melyben Guy Verhofstadtot (az ALDE frakcióvezetőjét) és Judith Sargentinit támadják, és úgy vélik, a magyaroknak meg kellene nézniük ezt a videót. Az animációban Tiborcz Istvánt pufimellényben, Simicska Lajost hózentrógerrel és Mészáros Lőrincet kantáros nadrágban ábrázolták. A kisfilmet nyilvánvalóan a 2019-es európai parlamenti választások miatt készítették.
2018.09.20 16:51
Frissítve: 2018.09.20 17:02

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09