Kósa "üzlettársa" - A rejtélyes csengeri asszony

Publikálás dátuma
2018.03.13 21:25
Népszava fotó
Fotó: /

Évekig szinte nyomorban élt az a csengeri család, amelynek egyik tagja – a háztartásbeli feleség – 1300 milliárd forintot bízott Kósa Lajosra, hogy abból vásároljon államkötvényt – mondták többen is a Népszavának az ország keleti felén, a romániai határszélen lévő kisvárosban. Ám később csoda történt: előkerült egy rejtélyes dokumentum, ami azt igazolta, hogy a Sz. család tetemes vagyont örökölt egyik németországi rokonuk után.

– Négy gyerekük van, a legidősebb lány harmincöt körüli, az utána következő fiú harminc, aztán van még egy huszonéves meg egy tizenkét éves fiú. Nekem a harmincéves fiú elég jó ismerősöm, ő dicsekedett vele annak idején, hogy akár az unokáik unokái is kacsalábon forgó palotában lakhatnak majd az örökségnek köszönhetően – mondta egy férfi. Ő maga ugyan nem látta az ezt igazoló dokumentumot, de úgy tudja, a papírok láttán ügyvédek és orvosok is adtak kölcsön a családnak. Ilyen kölcsönökből újították fel aztán a házukat, majd vettek egy másik, nagyobb házat, került a portára egy márkás személyautó, s egy mikrobusz, amely a Pólus Palace Hotel feliratot viselte. Volt, aki úgy tudja, hogy a Kósával bizniszelő asszony többször emlegette a városban, hogy tulajdonrészük van a hasonló nevű gödi szálloda és golfklubban. Erről a Magyar Narancs korábban megírta: a 90-es évek végén indult a projekthez a gödi önkormányzat biztosított 70 hektárnyi földet, s a várost ebben az időben a Gödi Lokálpatrióták Egyesülete, a Gödi Vállalkozók Egyesülete és a Fidesz-MDF koalíció irányította. A luxusgolfszálló azonban becsődölt, a hitelező CIB és a Magyar Fejlesztési Bank pedig futhatott a pénze után. Érdekes egybeesés, hogy a Kósát kedden mosdatni próbáló Pestisrácok.hu azt írta – nevén nevezve a csengeri asszonyt –, hogy "az a kalandos életű hölgy, akivel szemben százmilliós nagyságrendű visszaélés miatt nyomozás is folyt, ügyködéseivel jelentős kárt okozott a Magyar Fejlesztési Banknak, amit végül persze az adófizetők pénzéből kellett jóváírni."

A csengeriek azonban nem értik, hogy ez az egyszerű nő miként tudta átverni Kósa Lajost, ha egyáltalán átverésről van szó. Azt mondták, a család korábban egyszerű életet élt, volt, hogy a boltban csak hitelre tudtak vásárolni, sokszor kértek kölcsön. Pár éve azonban elindult a rongyrázás. Volt, aki felidézte: egyszer még a saját utcájukat is lezáratták, arra hivatkozva, hogy a német pénzügyminiszer érkezik hozzájuk, a temérdek vagyon átutalásáról tárgyalni. Mások szerint Kósa Lajost azzal "hintáztatták be", hogy a rengeteg pénzből létrehoznak majd egy pénzügyi alapot, s a befektetés kamatainak soráról ő dönthet, s olyan is akadt, aki szerint a térség egyik ismert tárgyagyártó cége is beszállt volna az asszony befektetéseinek kezelésébe.

A helyiek elmondták: a NAV körülbelül egy hónapja szállt ki a család székhelyére, s állítólag több iratot is lefoglaltak, nyomozás indult. A családfő, akit egyébként mindenki rendes, jóravaló és csendes embernek festettek le, nem sokkal később felakasztotta magát – ezt a 168 óra írta meg elsőként. Az asszony, akiről a csengeriek számára ma sem derült ki, hogy zseniális csaló vagy tényleg egy álomvagyon örököse, egyelőre házi őrizetben van, a lábára nyomkövetőt szereltek, de volt, aki kedden is láttak fényes nappal az utcán sétálva.

(Lásd még: Megölte magát a férfi, akinek a felesége állítólag átverte Kósa Lajost)

2018.03.13 21:25

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42