Tizenkétezren mondták el, mit ártott nekik az Orbán-rendszer

Publikálás dátuma
2018.03.14 19:15
AFP fotó
Várhatóan csak a választások után, április 12-én vitáznak majd először a Magyarországról készülő jelentésről, amelyet a 7-es cikkely megindítása miatt készít el Judith Sargentini holland zöldpárti politikus. 

Figyelembe veszik a magyar állampolgárok személyes javaslatait és történeteit a Magyarországról szóló EP-jelentés vitájánál - közölte Judith Sargentini holland jelentéstevő, miután szerdán átadták neki az Ujhelyi István által alapított Radikális Európai Demokraták (RED) konzultációja során beérkezett hozzászólásokat az Európai Parlament strasbourgi épületében.

A RED azért indított „Mit ártott neked?” címmel néhány hónappal ezelőtt internetes konzultációt, hogy közvetlenül kikérje a magyar emberek véleményét a Magyarországról szóló jelentéshez.

"Azt vállaltuk, hogy összegyűjtjük a konzultációban részt venni akaró magyarok személyes történeteit, sérelmeit és javaslatait, amelyek még inkább objektívvé és tényszerűvé tehetik a hazánkról szóló dokumentumot. Nem volt ugyanis korábban még példa arra, hogy a végső esetben akár a tagállam szavazati jogának megvonásával is járó 7-es cikkelyes eljárást bármely kormány esetében megindítsák: szégyenünkre Magyarország volt az első. Éppen ezért különösen fontos, hogy a Sargentini-jelentés tényszerű és pontos legyen, ehhez pedig a legjobb eszköz, ha közvetlenül bevonjuk az érintetteket, a magyar választókat" - közölte a Radikális Európai Demokraták mozgalma..

Állításuk szerint az elmúlt hónapokban több mint tizenkétezer levél érkezett a RED e-mailcímére, "szinte kivétel nélkül érdemi és részletes állampolgári leírásokkal". A levelekben legtöbb esetben a magyarországi korrupció ellen szólaltak fel, gyakori téma volt viszont a több tízezer embert ellehetetlenítő Quaestor-ügy, devizahitel-károsultak sérelmei, valamint a Fidesz visszamenőleges törvényhozásának kifogásolása is. A hozzászólók közül sokan kitértek az egészségügy és az oktatás helyzetére, a "trafiktörvény által tönkretett családokra", valamint az egyéni számlák létrehozása nélkül államosított magánnyugdíj-pénztári milliárdokra is. 

A RED közleménye szerint "sok százan a magyar nyilvánosság tudatos és teljes eldeformálására" kívánták felhívni a holland jelentéstevő figyelmét, ezért az összesítő anyagban szerepel a magyar médiapluralizmus és a közszolgálatiság sérülése is.

Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő a dokumentum átvétele során megerősítette: a RED mozgalom által összegyűjtött és összesített véleményeket a jelentéstervezet vitája során mindenképpen figyelembe fogják venni. A dokumentumról egyébként először a LIBE-bizottság április 12-i ülésén fognak vitázni, az Európai Parlament plenáris ülésén várhatóan csak szeptemberben szavaznak majd a végső szövegről.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.