Végre beszélgettek, de megállapodás nincs most sem

Publikálás dátuma
2018.03.18. 21:24
Az LMP tüntetőleg az utcán tartott tájékoztatót. FOTÓ: Tóth Gergő
Alig egy óráig tárgyalt a DK, az MSZP-Párbeszéd és az LMP, de a nemzeti ünnepen elhangzott fogadkozás ellenére nem közeledtek az álláspontok.

Végre leültek azok, akiknek a leginkább kellett beszélgetniük - így vélekedett Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, miután Gyurcsány Ferenc DK-elnök invitálását elfogadva hármasban tárgyaltak az LMP-vel. Karácsony Molnár Gyulával az MSZP elnökével érkezett, az LMP-től Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt, Ungár Péter elnökségi tag, Vágó Gábor képviselőjelölt, és Üveges Gábor, az Új Kezdet választmányi elnöke jelent meg, míg a vendéglátó párt elnöke Molnár Csabával, a DK alelnökével vett részt az alig egy órás tárgyaláson.

Az egykori kormányfő a nemzeti ünnepen hívta egyeztetni az ellenzéki pártokat, köztük a Jobbikot is, de Vona Gábor pártja azonnal jelezte: nem tárgyalnak Gyurcsánnyal.

- Tudomásul vettük a Jobbik elzárkózó álláspontját, viszont ismerjük a tényeket, amelyek azt mutatják, hogy nélkülük is érdemes valamilyen együttműködésre lépni, a kormányt le lehet váltani balról - hangsúlyozta Karácsony, hozzátéve: arra kérték a jelenlévő pártokat, hogy folytassák az egyeztetéseket. Ez indokolt lenne, hiszen vasárnap este nem úgy tűnt, mintha közeledtek volna az álláspontok.

Sokatmondó volt az is, hogy az LMP tárgyalódelegációja nem volt hajlandó megtartani a DK irodájában a tárgyalás utáni tájékoztatóját, a sajtó képviselőit az épület elé hívták. Itt Szél Bernadett rögtön vitatkozott Karácsony állításával, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis csak balról nem lehet leváltani a mostani kabinetet. Ungár Péter szerint világossá vált az egyeztetésen, hogy a DK nem akar megállapodni a Jobbikkal, ami megnehezíti, hogy Magyarországon kormányváltás legyen. Ennek ellenére Szél ma találkozik Vona Gáborral, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével, hogy megpróbálja meggyőzni az együttműködésről.

- A 2014-es kudarcot nem szabad megismételni, az összefogásnak csak akkor van értelme, ha az a négy évvel ezelőttinél tágabb - szögezte le Ungár. Szél Bernadett arra a kérdésre, hogy ha nem sikerült megegyeznie a Jobbik elnökével, megszakítja-e a tárgyalásokat az MSZP-P-vel és a DK-val is, úgy reagált: határidőt szabtak maguknak, ami ma este lejár, ezután pedig az LMP országos elnökségének kell beszámolnia a tapasztalatokról.

Gyurcsány Ferenc sajnálta, hogy Vona Gábor nem fogadta el a meghívását, de gyorsan leszögezte, hogy az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói együtt, egyeztetett indulás esetén, képesek elegendő helyen megverni a Fidesz jelöltjeit.

- Értjük, hogy az LMP szeretne a Jobbikkal is választási együttműködést, de azt gondoljuk, a kormányváltás elsődleges feltétele, hogy mi hárman megállapodjunk – hangsúlyozta a volt kormányfő. Gyurcsány megerősítette minapi ígéretét: Budakeszi-Budaörs körzetben, egyoldalú gesztussal a DK visszavonja eddigi jelöltjét, Tóth Zoltánt.

Szerző