Nem barátkozni akarnak

Publikálás dátuma
2018.03.20 06:00
Vona Gábor és Szél Bernadett a Political Capital konferenciáján tavaly októberben - Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A Lehet Más a Politika nyitottabbnak látszik a Jobbik iránt, mint a baloldali ellenzék felé.

Megindult egy verseny az ellenzéki oldalon, hogy ki nem felelős azért, ha nem egy jelölt áll Orbán Viktor jelöltjével szemben április 8-án – így vélekedett Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK vasárnap esti találkozójáról. Az alig egy órás tárgyaláson a nemzeti ünnepen elhangzott fogadkozás ellenére nem közeledtek az álláspontok.

Gyurcsány Ferenc szerint többek között azért, mert Szél Bernadettéktől nem sikerült megtudni, hogy mit kérnének egy együttműködésben a Jobbiktól, illetve a szocialistáktól és a DK-tól. – Konkrét javaslat nélkül érkezett az LMP és konkrét javaslat megtétele nélkül távozott – fogalmazott a DK elnöke.

Gyurcsány megismételte: tárgyalni kell a Jobbikkal, de a tárgyalásoknak nem választási együttműködésről vagy közös kormányzásról kell szólniuk, hanem arról, hogy hogyan működnek majd együtt a parlamentben "Orbán bűnös rendszerének lebontásában". A csütörtöki meghívásnak az is része volt, hogy a Jobbikkal nincs választási együttműködés.

A DK továbbra is abban bízik, hogy a következő három hétben az LMP - a Jobbikkal folytatott tárgyalásoktól függetlenül - megállapodik a demokratikus ellenzéki pártokkal. Molnár Gyula, az MSZP elnöke - aki szintén részt vett a vasárnapi egyeztetésen - azt mondta: álláspontja átgondolására kéri az LMP-t.

Szél Bernadett közben hétfőn Vona Gáborral, a Jobbik-elnökével folytatta a tárgyalásokat, kedden pedig várhatóan végső döntést hoz az LMP arról, hogy kivel akar együttműködni. A párttól annyit tudtunk csak meg, hogy a két miniszterelnök-jelölt közötti találkozó nem nyilvános, utólag tartanak majd tájékoztatást.

– Az LMP – taktikai hibából – olyan helyzetbe sorolta magát, mintha a Jobbik elfogadhatóbb lenne, mint a baloldal, ez pedig nehezen magyarázható – vélekedett Kiss Ambrus. Lapunknak nyilatkozott egy egykori LMP-s is, aki a 2013-as szakadáskor lépett ki a pártból. Szerinte kár összehasonlítani az akkori Szél Bernadettet a mostani „ámokfutóval”. – A DK-hoz küldött tárgyalódelegációból is látszott, hogy nem barátkozni akar az LMP. Ráadásul a teljes körű ellenzéki együttműködésnek van értelme, de, hogy az LMP inkább nyitott a Jobbik, mint a demokratikus ellenzék felé, az megdöbbentő – vélekedett az egykori párttag.

Érdemes megemlíteni, hogy az LMP tárgyalódelegációjának nem volt tagja Hadházy Ákos, a párt társelnöke. Lapunknak ezt azzal magyarázta, hogy a gyermekeivel volt, de megbízik minden kollégájában.

Létrejött a Szél-Vona-találkozó
Hétfő este, néhány órával azelőtt, hogy lejárt volna a határidő, amit az LMP szabott ki saját magának az ellenzéki egyeztetésről szóló tárgyalásokhoz, összejött az LMP-Jobbik találkozó. Előbbi pártot Szél Bernadett és Hadházy Ákos, utóbbit Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató képviselte - írja a 444.
A találkozót az M3-as autópálya mentén egy benzinkútnál, a borsókúti pihenőhelyen hozták össze. A megbeszélés bő egy órán keresztül tartott, a végén pedig Szél Bernadett azt mondta:
- Sokkal jobb volt a hangulat, mint a vasárnapi, ellenzéki tárgyaláson - mondta Szél Bernadett a találkozó után.
A tárgyalás részleteit nem árulták el, mindkét fél azt mondta, hogy megbeszéli saját pártjával a történteket. Kedden összeül az LMP elnöksége, hogy a folytatásról döntsenek.

2018.03.20 06:00
Frissítve: 2018.03.20 09:36

Otthagyja az Új Kezdet az LMP-t

Publikálás dátuma
2018.07.20 11:52

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Gémesi György pártjának elege lett az LMP belső harcaiból, önállóan készülnek az az önkormányzati és az EP-választásra.
Szakít az Új Kezdet az LMP-vel – ezt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Gémesi pártja és az LMP az április 8-ai választások előtt kötött megállapodást, közös programmal, közös miniszterelnök-jelölttel – Szél Bernadettel –, illetve közös jelöltekkel indultak. Gémesi György előkelő helyet kapott az LMP országos listáján, így bekerült a parlamentbe. Azt már korábban egyértelművé tette, hogy nem adja fel Gödöllő vezetését, így átadta mandátumát Hohn Krisztinának, az Új Kezdet alelnökének. Hohn a pénteki döntés ellenére az LMP-frakcióban folytatja a munkáját. Az utolsó csepp a pohárban Gémesi szerint az LMP etikai bizottságának a döntése volt, amely szerint Szél Bernadettet eltiltották minden pártisztség viselésétől a jövőben. Gödöllő polgármestere fontosnak érezte leszögezni, hogy pártjával együttműködőbb állásponton voltak, mint az LMP, de a kampány közben nem akarták felbontani a szövetséget. Az Új Kezdet egyedül méretteti meg magát az önkormányzati választásokon, sőt az EP-választáson is elindulnak.  
Sajnálattal vettük tudomásul a döntést – így reagált lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára az Új Kezdet lépésére. 
Szerző
2018.07.20 11:52
Frissítve: 2018.07.20 17:40

Szaggatás az LMP-ben: Szél Bernadettet sem kímélte a fegyelmi bizottság

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:03

Fotó: / Molnár Ádám
Három évre eltiltották minden párttisztségtől, mégis társelnök maradhat.
Az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre eltiltotta minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek – tudta meg a 24.hu. A portál szerint a döntéshozók azért büntették a két politikust, mert a választás előtt – a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – tárgyalt a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezte a koordinációt. Ungár ezen kívül a Ron Werber szerződése körüli anomáliák miatt is felel – teszik hozzá. Úgy tudják, az ugyancsak országgyűlési képviselő Schmuck Erzsébet megúszta kétéves eltiltással. Az ítélet különlegessége, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról, azaz eltiltása ellenére viselhet párttisztséget. Információik szerint az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat is, akik visszaléptek a választás előtt – legrosszabbul Kassai Dániel járt, akit kizártak a pártból. Volt viszont olyan is, akinek enyhítettek a büntetésén: Sallai Róbert Benedeket első fokon kizárták a pártból, ám az etikai bizottság most úgy döntött: ugyan öt évig nem viselhet párttisztséget, de az LMP tagja maradhat.
2018.07.19 08:03
Frissítve: 2018.07.19 08:03