Ismét blokkolta a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságot

Publikálás dátuma
2018.03.20. 14:24
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Németh Szilárd és társai megint csak távolmaradásukkal akadályozták meg, hogy az ellenzék ezúttal a Kósa-botrány kapcsán információkat kérhessen a szolgálatoktól. Az indok teljesen értelmetlen. Illetve: Soros.

Már sokadjára dobta be a Fidesz azt a trükköt, hogy a kormánypárti képviselők távolmaradásával akadályozta meg, hogy a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága működhessen.

Németh Szilárd alelnök vezette kormánypárti képviselők ezúttal már arra sem vették a fáradtságot, hogy előzetesen, levélben értesítsék a távolmaradásukról Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnököt. A fideszes képviselők híján a bizottság ismét határozatképtelen lett, a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői pedig így nem válaszoltak az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Kisstílű és botrányos amit a Fidesz-KDNP csinál” - mondta Molnár Zsolt - „Legyen kampányidőszak van nem, a Fidesz KDNP képviselőinek itt kellene ülni!" A bizottsági elnök utalt rá: ősz óta a kormánypárti képviselők menetrendszerűen a távolmaradásukkal akadályozzák meg, hogy a kormánypártra kényes ügyekkel foglalkozhasson a nemzetbiztonsági bizottság. Molnár szerint ugyanakkor erősen leegyszerűsödött a helyzet azzal, hogy a fideszesek nem jöttek el. 

Hallgatás beleegyezés” - fogalmazott Molnár Zsolt, aki szerint a sorra távol maradó, vagy az ülésekről kivonuló kormánypárti képviselők lényegében elismerik, hogy bűnösek a Kósa-ügyben, a 1300 menekült eltitkolt befogadása, a letelepedési kötvények ügyében, vagy a Hódmezővásárhelyi polgármester gépére telepített kémszoftver ügyében.

A bizottsági elnöke leszögezte: a választásokig még összehívja a bizottságot, illetve a függőben maradt kérdésekről, így a Kósa-ügyben is írásban kér tájékoztatást az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Magyar Nemzeti Banktól.

Szél Bernadett arra lett volna kíváncsi, hogy Kósa Lajos – aki közben a honvédelmi bizottság elnöke volt – jelezte-e a szolgálatoknak, hogy milyen ügybe keveredett, ám az AH főigazgatója is csak úgy reagált, hogy mivel a bizottság határozatképtelen, így nem adhatott erről felvilágosítást.

A Fidesz-frakció kedden rövid közleményben tudatta, hogy Soros miatt nem ment el a bizottsági ülésre, mondván: mivel Szél Bernadett a Soros-hálózathoz kötődik, ezért amíg a politikusnő a bizottság tagja, addig a képviselők nem tárgyalnak a Soros Györggyel kapcsolatos napirendi pontot a bizottság ülésén.

A Fidesz közleménye teljesen értelmetlen: a Kósa Lajos ügynek nincs semmiféle köze a Soros Györgyhöz. Ugyanakkor a Fidesz képviselők korábban jó pár alkalommal részt vettek olyan ülésen, ahol viszont Soros György volt a terítéken, ám akkor valamiért még nem zavarta Németh Szilárdot és társait Szél Bernadett jelenléte.

Bayer szerint patkányok, akiket Orbán "megfenyegetett"

Publikálás dátuma
2018.03.20. 13:37
Bayer Zsolt. Fotó: Népszava

"Erkölcsi, jogi, politikai elégtételt fogunk venni a választások után" - szögezte le Orbán Viktor március 15-i beszédében. Erről volt szó az Echo TV-n Bayer Zsolt műsorában, írja a 444.hu. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett publicista a Sajtóklubban kijelentette: "azóta az összes patkány azon sivalkodik, hogy a miniszterelnök megfenyegette őket".

Bayer szerint inkább a miniszterelnököt, a családját és a Sajtóklub vezetőit fenyegetik "lámpavassal, agyonlövéssel, kibelezéssel, felkoncolással, börtönnel", szinte mindennap (ennek kapcsán Bayer nemrég egy feljelentést is tett, mert nem szeretné, hogy "egy bizonyos szint alá" süllyedjenek az internetes kommentek). El is mondta, kikre gondol: "Kik? Ezek a rohadékok, akik most ajvékolnak, hogy ők meg lettek fenyegetve. Pedig mindössze arról van szó, hogy egyszer tényleg vége lesz, és az összes szemét, rágalmazó tetű be lesz perelve. Erről szól a jogi elégtétel."

Szerző

Luxusingatlanokkal gyarapodtak a Matolcsy-fiúk

Publikálás dátuma
2018.03.20. 12:12
Fotó: Vajda József
Apjukat jócskán lehagyva vagyonosodnak a Matolcsy fiúk. Nem csak Ádám, de a bátyja is luxusingatlant vásárolt a tavaly nyáron, a hitelt pedig ebben az esetben is a jegybankelnök unokatestvérének bankja szolgáltatta.

A jegybankelnök mindkét fia luxusingatlanhoz jutott tavaly nyáron, alig két hét különbséggel, a házvásárlásokhoz pedig mindkét esetben Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtott jelentős összegű hitelt. Mint azt a 24.hu nyilvánosságra hozta: az idősebb fiú, Máté az öccse, Ádám luxusvillájának közvetlen közelében, a fővárosi Rózsadomb szélén vett egy korábban 150 millió forintért hirdetett ikerház-felet. Az ingatlan 179 négyzetméteres lakóteréhez a tulajdoni lap szerint tartozik egy 393 négyzetméteres „mellékhelyiség” az alsó szinten, amelyben a billiárdterem, 3 beállós garázs és a gardróbszoba mellett található egy wellness helyiség is, a hirdetés fotói alapján medencével, jacuzzival és szaunával, a kertben pedig egy kis tó is helyet kapott.

A kastélyszerű épület megvásárlásához Matolcsy Máté cége a Mém Műhely Kft. 90 millió forintos jelzáloghitelt kapott az NHB Banktól. A ház, amely a Matolcsy fiú és felesége állandó lakhelye, egyébként egy másik cégének, a Amur Online Kft.-nek a székhelye is egyben. A gyanúsan nagy összegű hitelt felvevő Mém Műhely Kft. 2017-es beszámolója még nem érhető el, 2016-ban például 4,9 milliós veszteséget termelt, és a korábbi években sem termelt valami fényesen. Ehhez képest egy ekkora hitel törlesztőrészlete körülbelül 500-600 ezer forint havonta, vagyis akár 7 millió forint is lehet egy évben – ennyi nyeresége pedig összesen nem volt a cégnek a 2012 óta eltelt években.

Matolcsy kisebbik fiának, Ádámnak a cége a Magyar Stratégiai Zrt. tavaly nyáron, alig két héttel korábban szerzett meg a néhány száz méterrel arrébb, a Páfránykert utcában egy 430 millió forintos, háromszintes, 500 négyzetméteres luxusvillát, amelyet Matolcsy György új feleségével használ. Matolcsy Ádám úgy tájékoztatta a 24.hu-t, hogy apja bérleti díjért cserébe használja az ingatlan egy részét, de az összeget nem árulta el. Matolcsy György vagyonnyilatkozata szerint egyébként az ő birtokában csupán egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai ház van. A jegybankelnök által használt villára villára 280 millió forint értékben jegyeztek be jelzálogot az NHB-nál.

Matolcsy Máté ingatlanával kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy azt az elnök „eseti rokonlátogatások kivételével nem használja”, arra viszont nem reagáltak: nem érzi-e visszásnak az elnök, hogy mindkét fia cégét hitellel segítette az unokatestvérének a bankja. Matolcsy Máté viszont azt nyilatkozta: kis bankként az NHB Bank a kisebb vállalatokat is fontos, komoly ügyfélként kezeli, ezért esett a választása éppen rokona hitelintézetére. A Mém Műhely Kft. többlet fedezetet és egyéb biztosítékot adott a bank számára, sőt a hitel nagy részét Matolcsy Máté állítása szerint már vissza is fizették, egy azóta eladott ingatlan árából. Egyébként úgy gondolja, a cége jó vételt csinált, az ingatlan jó elhelyezkedése és alacsony ára miatt jó hosszú távú befektetési lehetőség. Az pedig csak véletlen egybeesés, hogy a testvére is a környéken, szinte ugyanakkor vett egy másik villát, amelyet történetesen az apja használ. Állítása szerint egyikükkel sem egyeztetett a vásárlásról.

Szerző